Călător de weekend: Mina de sare Altaussee (Austria) – ascunzătoare pentru operele de artă furate de naziști
9 October 2020
RUSIA
10 October 2020

Bilet de îmbarcare spre… Rusia, la Moscova

sâmbătă, 10 octombrie… de la 13,44

MOSCOVA – ORAŞUL SCHIMBĂRILOR

Moscova, capitala Rusiei(numită adesea „Oraşul ţarilor”), este locul unde nu de puţine ori a fost decisă soarta Europei. Fiind cel mai mare oraş al ţării, el reprezintă totodată şi cel mai important centru politic, economic şi cultural.

* * *

Metropola, odată cu căderea comunismului, a încercat unele schimbări. Astfel, au fost inaugurate noi magazine atractive (de unde nu lipsesc cele mai cunoscute branduri occidentale), s-au deschis cafenele, restaurante şi hoteluri luxoase, bisericile ortodoxe au fost restaurate, iar străzile au prins mai multă culoare şi viaţă.

* * *

Moscova poate fi pentru turistul neavizat, o experienţă copleşitoare. Uriaşă, obositoare şi aglomerată, cu bulevarde supradimensionate şi cu clădiri uimitoare, cu preţuri mari şi pe alocuri cu opulenţă ostentativă. Toate acestea nu trebuie însă să vă intimideze. Luaţi-le doar ca pe nişte aspecte ale capitalei ruse, despre care se poate spune că este alcătuită asemenea unei matrioşka. Altfel spus, Moscova este o destinaţie unde, odată ce v-aţi decis să ajungeţi, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare şi să dispuneţi de o bună condiţie fizică, pentru că oraşul a fost proiectat cu generozitate, iar distanţele sunt mari. Cu toate acestea, capitala Rusiei, este considerată de majoritatea turiştilor, ca fiind una dintre cele mai frumoase aşezări.

* * *

Clădirile şi monumentele Moscovei sunt proiectate într-un stil arhitectural unic. Iar o plimbare prin oraş, poate semăna cu o călătorie în timp, un pic de socialism aici şi ceva capitalism dincolo. Pe oriunde calci te loveşti de contraste materializate în piatră, de blocuri cenuşii de locuit, în spatele unor palate grandioase sau de case vechi ce stau mândre lângă construcţii cu arhitectură futuristă.

Vasilescu Gabriela