LIBIA: SABRATHA
23 September 2018
Calatorie in jurul lumii  – Sambata 29 septembrie, ora 19
29 September 2018

Bilet de îmbarcare spre… Tulcea, iar apoi către Cuba pentru o întâlnire sonoră cu cele mai reprezentative monumente din Habana Vieja…

Ada – Kaleh – spun scriitorii – era o grădină a răbdării şi a aşteptării, un tărâm exotic, fabulos şi tragic, cândva poarta şi zid între lumi, cândva cetate imperiala de hotar pentru care s-au bătut sultanii şi împăraţii. Apoi un creuzet cu ziduri îmbibate paroxistic de istorii şi mituri, un stil, pelerinaj, tărâm acum sub ape” despre care, iată scriem şi vorbim tocmai pentru că nu se mai vede…

O pornim apoi spre Tulcea. Casa Avramide oferă în prezent, într-o viziune expoziţională modernă, elemente legate de istoria modernă a oraşului Tulcea, povestea familiei Avramide şi pune în valoare spectaculoase obiecte de patrimoniu din colecţiile Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Poveştile ei le aflăm de la 13.15.

 

* * *

 

Beneficiind de adevărate bijuterii arhitecturale ce au înfruntat timpul mai bine de cinci secole, Habana Vieja (Havana Veche) îi încântă pe cei ce aleg să o viziteze, cu unul dintre cele mai frumoase ansambluri de edificii urbane de pe continentul american. La o simplă estimare, putem constata că această parte a capitalei cubaneze, conţine peste 900 de clădiri de importanţă istorică, ce îmbină barocul cu neoclasicismul şi Art Deco-ul. Vizitatorii care vin în capitala Cubei şi sunt interesaţi să exploreze străzile din Habana Vieja, vor întâlni statui, sculpturi şi monumente ridicate în cinstea unor personalităţi istorice sau a unor oameni celebri al căror nume se leagă de oraşul acesta. Despre unele dintre ele o să vă vorbim astăzi, la Ilustrate din Cuba… ajutaţi fiind de colegii noştri de la Radio Taíno.

* * *

 

Vă aşteptăm astăzi, 29 septembrie 2018, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.