Bilet de îmbarcare spre… Turcia
4 July 2020
Bilet de îmbarcare spre… Turcia, la Ankara
11 July 2020

Bilet de îmbarcare spre… Turcia, pentru a vizita oraşul lui Mustafa Kemal (Atatürk – întemeietorul statului turc)

duminică, 5 iulie, de la 13,44

Ankara contemporană, mai este numită şi oraşul lui Mustafa Kemal (Atatürk – întemeietorul statului turc), care a trăit şi a guvernat aici. Acesta a ales în anul 1923 (mai precis pe 13 octombrie), ca aşezarea să devină capitală a Turciei moderne, din mai multe motive: era centrul său geografic, reprezenta o bună poziţie strategică şi în plus, nu se putea face nici o asociere a oraşului, cu fostul Imperiu Otoman.

* * *

Ankara, este în prezent capitala Republicii Turcia şi cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării. Situată în centrul Provinciei Anatolia, metropola se bucură de o climă continentală, vara cu temperaturi ridicate şi ierni geroase. Aici, modernul îşi dă întâlnire cu trecutul, convieţuind într-un tot unitar. Şi asta, fiindcă beneficiind de reţele de transport de ultimă generaţie, aeroport, gări şi autostrăzi ce fac legătura cu cele mai importante locuri din Turcia, Ankara poate fi comparată şi cu un muzeu în aer liber. 

* * *

Primii locuitori ai actualei Ankara, conform datelor istorice, se pare că au fost hitiţii. Locuri interesante preistorice, de pot vedea în împrejurimile oraşului, care în vechea sa parte s-a menţinut stilul medieval. De asemenea s-au păstrat şi numeroase mărturii despre prezenţa pe aceste meleaguri a frigienilor, cum ar fi de exemplu o necropolă, care susţine ideea că lângă Ankara a existat o localitate frigiană.

* * *

Pe la mijlocul secolului al III-lea îen., locul unde s-a format Ankara de astăzi, a fost cucerit de galateni, iar în anul 25 îen., a intrat sub stăpânirea lui Cezar Augustus.

De-a lungul istoriei, oraşul a cunoscut o bogată perioadă de înflorire, extinzându-se semnificativ. Iar urmele trecutului de pe vreme a romanilor, încă există. Unul dintre remarcabilele monumente istorice fiind Agora, ce datează din epoca elenă şi romană. În jurul Agorei se pot vizita rămăşiţele cetăţii antice Citadela, pe dealul Hisar, păstrându-se numeroase mărturii din zidul de piatră.

* * *

Dacă vă place istoria şi arheologia în mod special, urme din timpurile romanice mai puteţi găsi şi la Templul lui Augustus (sau aşa numitul Monument Ancyranum). În cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, aici a fost descoperită o inscripţie bilingvă, în limbile latină şi greacă. Specialiştii sunt de părere că este vorba de un testament spiritual al împăratului, în care este povestită printre altele: cariera sa timpurie, beneficiile publice pe care le-a făcut din mijloacele private, precum şi realizările războinice şi diplomatice.

Templul lui Augustus (adiacent Moscheii Hacı Bayram din cartierul Ulus), s-a păstrat în condiţii destul de bune şi este un obiectiv vizitat de turişti din întreaga lume. Se duc însă discuţii aprinse despre perioada în care a fost construit monumentul. Unii istorici afirmă că a fost ridicat în secolul II îen., în timp ce alte surse susţin că templul datează din perioada în care Cezar Augustus a alăturat Imperiului Roman Provincia Galatia, adică după anul 25 îen.

* * *

Şi dacă tot am amintit despre trecutul Ankarei, trebuie să vă spunem că există şi o legendă a oraşului, care ne spune că pe aceste locuri s-ar fi născut regele Midas (cunoscut pentru abilitatea sa de a transforma tot ceea ce atingea în aur).

* * *

Turcii sunt mândri de capitala lor (cu bulevarde largi şi clădiri impunătoare), care se prezintă mai mult un oraş rezidenţial decât turistic. Având propriul său farmec subtil, Ankara este un loc unde poţi degusta mâncăruri delicioase, face un tur al unor galerii de artă, poţi vizita muzee, admira o serie de monumente istorice sau explora magazinele de antichităţi.

* * *

O variantă de a vă începe vizita în Ankara, ar putea fi Ulus Meydanı (Piaţa Naţiunii, aflată chiar în centru), de unde se ajunge foarte uşor la două dintre muzeele principale ale oraşului: Muzeul Războiului de Independenţă şi Muzeul Republicii. Este o zonă frecventată de turişti, care găsesc aici, pe lângă locurile cu o mare încărcătură istorică, numeroase magazine şi restaurante.

* * *

Muzeul Războiului de Independenţă (1919 – 1923) se află în clădirea care a găzduit primul Parlament turc. Aici s-a hotărât abolirea monarhiei, s-a decis adoptarea celei dintâi constituţii a ţării, proclamarea Republicii şi alegerea ca preşedinte a lui Mustafa Kemal. Cât despre Muzeul Republicii, acesta se găseşte amenajat în clădirea unde, din anul 1924, a fost mutat sediul Parlamentului Republicii Turcia.

* * *

Dacă alegeţi să faceţi o plimbare pe Ulus Meydanı, veţi descoperi şi Hotelul Ankara Palas, ce păstrează caracteristicile primei mişcări arhitecturale turceşti naţionale. Iniţial, proiectată ca o clădire a Ministerului Sănătăţii, aceasta a ajuns să fie folosită ca pensiune pentru membrii Adunării Naţionale a Turciei, imediat după finalizarea construcţiei, în anul 1928.

* * *

De la capătul lui Ulus Meydanı, se vede Coloana lui Iulian, ridicată în secolul IV, în cinstea vizitei împăratului Iulian la Ancyra (vechea denumire a Ankarei). Ea este deosebit de importantă pentru faptul că reprezintă una dintre puţinele coloane romane rămase în Anatolia. Mai mult de atât, monumentul a impresionat în mod evident lumea medievală, deoarece figurează în poveştile călătorilor arabi.

* * *

Lângă Ulus Meydanı, de-a lungul străzii Çıkrıkçılar Yokuşu, există un loc plăcut, unde merită să vă petreceţi o după-amiază: Bakırcılar Çarşısı. Bazarul este foarte cunoscut în capitala turcă şi este vestit pentru gama largă de produse din cupru, dar şi pentru bijuterii, covoare, obiecte artizanale şi antichităţi.

* * *

Părăsim Ulus Meydanı şi continuând-ne drumul de-a lungul bulevardului Çankırı, vom întâlni Băile romane, una dintre marile atracţii turistice ale Ankarei. Aici se află şi câteva fundaţii de cărămidă, stâlpi şi morminte de piatră şi alte câteva vestigii ce au aparţinut oraşului roman. Ce atrage atenţia, este faptul că pe unele morminte (proiectate în forma unei uşi – aşa numita „Poartă frigiană”) se pot zări inscripţii armene, care indică faptul că au fost reutilizate în secolul al XIX-lea.

* * *

Şi dacă tot am amintit de băi şi apă, trebuie să vă spunem că în apropierea Ankarei, la aproximativ 12 kilometri, există un loc apreciat de turişti: Çubuk Barajı 1. Acesta a fost primul baraj din beton realizat în Turcia şi astfel, primul din Ankara. Lucrările au început în 1930 şi au fost finalizate la 3 noiembrie 1936, barajul fiind inaugurat în prezenţa lui Mustafa Kemal Atatürk.

Pe lângă importanţa istorică, sfatul nostru este să faceţi un drum până la Çubuk Barajı 1. Pe dig veţi găsi numeroase restaurante. Preţurile sunt accesibile, preparatele cu siguranţă vă vor încânta, ca de altfel întreaga privelişte ce o veţi păstra cu siguranţă în amintire.

Vasilescu Gabriela