SLOVACIA
8 December 2018
Calatorie in jurul lumii Sambata 8 decembrie ora 20.30
8 December 2018

BRATISLAVA 1

Bratislava, capitala Slovaciei (numită şi „Perla Dunării”), este un oraş vechi, ce datează din anul 907. Legenda ne spune că aşezarea şi-a primit numele de la un nobil ce locuia aici. Bărbatul era foarte bogat dar şi deosebit de zgârcit, fapt pentru care nimeni nu putea să obţină de la el vreo donaţie în favoarea unei biserici ori instituţii a statului. Drept pentru care – după cum susţine aceeaşi legendă – locuitorii oraşului s-au decis să denumească locul după numele zgârcitului nobil, sperând astfel că îl vor determina în cele din urmă să contribuie şi el cât de puţin în favoarea comunităţii. Acum povestea nu ne spune cât de încântat a fost eroul nostru, dar ce se ştie cu precizie este faptul că după ce a fost botezată, aşezarea a cunoscut o perioadă de înflorire.


Pe locul Bratislavei de astăzi, în preajma secolului IX, cam în perioada formării Statului Moraviei Mari, în jurul unui deal a luat naştere o mică aşezare, care desigur şi-a construit pentru apărare o fortăreaţă: Castelul Devin. Un important sit arheologic pentru capitala Slovaciei, vizitat de o mulţime de turişti veniţi din toate colţurile lumii, pentru a-i admira ruinele. El este construit pe o stâncă înaltă de peste 200 de metri, considerată a fi locul perfect pentru ridicarea unei fortăreţe. În plus, temelia sa a fost pusă la confluenţa fluviului Dunărea cu Râul Moravia, o zonă ideală pentru un castel.
Şi tot aici a fost înfiinţată şi prima biserică creştină din regiunea Slovaciei, ruinele ei încă putând fi admirate de turişti, care rămân de-a dreptul încântaţi de panorama oferită de Castelul Devin. Şi încă un amănunt demn de remarcat: se spune că niciodată fortăreaţa nu a fost cucerită, fiind printre puţinele construcţii de acest gen ce se pot mândri cu o asemenea performanţă.


Catedrala Sfântului Martin, cea mai veche catedrală din Bratislava, unul dintre simbolurile oraşului, prezintă un turn imens, iar zidurile sale au fost iniţial concepute ca o fortificaţie de apărare. Dacă vă hotărâţi să vizitaţi Catedrala Sfântului Martin, vă garantăm că nu veţi regreta. Pe lângă turnul cu cele două clopote ale sale şi o statuie a patronului lăcaşului, aici mai puteţi admira (la poarta principală) o pictură a Sfintei Treimi şi un frumos basorelief în stil gotic.


Şi dacă tot am vorbit despre cel mai vechi castel şi cea mai veche catedrală, ar fi cazul să amintim câte ceva şi despre cea mai veche clădire culturală din Bratislava, care este Teatrul Naţional Slovac. Construcţia a fost realizată în stil neo-renascentist către finalul secolului XIX, în timpul Monarhiei austro-ungare. Încă din 1920 aici a fost sediul Teatrului Naţional, iar în prezent în acest loc se ţin şi spectacole de balet şi de operă. Clădirea a fost restaurată în 1980 când i-a fost adăugată o nouă aripă. În faţă există o frumoasă fântână reprezentându-l pe Ganymede ce este adus de un vultur la Olympus, pentru a-l servi pe Zeus. Conform legendei, ca recompensă acesta a primit tinereţea veşnică, ce se poate observa şi astăzi pe faţa băiatului.


Podul Apollo (ce oferă o panoramă deosebită asupra Bratislavei), Hrad-ul, Poarta Sfântului Mihail, Biserica şi Mânăstirea Sfânta Clara de Assisi, Grădina Botanică sau Podul Nou, sunt şi ele o parte din obiectivele turistice ale aşezării cu care slovacii se mândresc. Dar despre acestea şi altele, vom vorbi cu altă ocazie, fiindcă vom mai rămâne ceva timp în Bratislava, drept pentru ne continuăm următoarea călătorie, din acest loc.