Innovation Labs transformă ideile inovative în afaceri – Cea de-a 5-a ediție a competiției Innovation Labs
6 March 2017
Cele mai toxice tari ale lumii – studiu
6 March 2017

Cafeneaua de știință – Când școala (își) iese din tipare

Așa se intitulează ediția din această seară a Cafenelei de știință, care se va transmite în direct, pe toate frecvențele Radio România Cultural și video on line pe www.radioromaniacultural.ro, între 19.00 – 21.00, de la librăria Cărturești Verona din București.

La fel de bine s-ar fi putut intitula ”Școala – altfel” sau ”Educație – altfel”, pentru că toți invitații din această seară gândesc școala de astăzi – altfel și fac, deci, educație – altfel.

Foto: Oana Racheleanu

Mereu am simțit că educația înseamnă mai mult decât transmiterea unor informații și instrucție. Ești responsabil de creșterea unui viitor OM. Pentru aceasta este obligatoriu să te ocupi de sufletul unui copil, nu numai de minte. Ei, sufletul este cel mai delicat de modelat și înțeles. El se construiește numai cu elemente frumoase: artă, natură, joc, sport”. spune Violeta Dascălu, managerul Școlii Gimnaziale “Ferdinand I” din cartierul  Baicului din  București (www.scoalaferdinand.com  ), dascăl cu o experiență de 29 de ani în învățământ, și despre care Decât o revistă scria, înt-un articol din 17 mai 2016, (www.decatorevista.ro), că este ”directoarea care nu educă doar elite”: ”25% dintre elevi sunt de etnie romă. (…) Nu sunt obișnuiți cu reguli, nu înțeleg de ce trebuie să aibă un program, de ce nu trebuie să întârzie la ore.

foto: http://www.scoalaferdinand.com/

Asta a fost provocarea mea, să găsesc soluții pentru toți copiii. ”, spune Violeta Dascălu, care mai spune că succesul a venit după ce am încheiat parteneriate cu multe ONG-uri, care aduc valoare educației din școala noastră și demonstrează elevilor ce important este să fii voluntar, dar și cu instituții publice, universități, firme private.”

Dar i-a adus și pe părinți aproape de școală – a organizat întâlniri între aceștia și profesorii care predau la clase – iar doamna Maria Petrescu, mama unuia dintre elevii clasei I, va veni și la ediția din această seară a Cafenelei de știință.

Tot pentru ”educație altfel” militează și Gabriela Ionescu, președinta Asociației pentru formare, inițiatoarea și directoarea Casei experimentelor și a Școlii Copiilor, http://www.casaexperimentelor.ro/, primul centru științific non-profit din România, acolo unde, se știe, înveți făcând dar prin joc.

Și pentru că școala de mâine trebuie să fie ”Școala în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul!”, așa cum este și viziunea Coaliției pentru Educație, http://coalitiaedu.ro, la Cafeneaua de știință vine și Daniela Vișoianu, președinta federației Coaliția pentru Educație, care ”coordonează mai multe proiecte dedicate copiilor și dezvoltării de structuri de economie socială în

cadrul Asociației C4C Communication for Community. Daniela combină rolurile de părinte, manager de proiect, profesor asociat în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială și antrep

foto: http://www.casaexperimentelor.ro/

renor în domeniul consultanței în resurse umane și managementul proiectelor europene.” (coalitiaedu.ro)

Școală – altfel gândește și Cristian Hatu, doctor în filosofia științei, membru fondator și președinte al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale, CEAE, (www.ceae.info/), centru care, așa cum

foto: http://coalitiaedu.ro/

scrie și în Misiunea sa, cultivă ”cercetarea, investigația și experimentul în sistemul de educație, îndrumându-i pe profesorii de științe să-și schimbe modul de a lucra cu elevii și arătându-le decidenților că abilitățile pe care un nou mod de predare le dezvoltă sunt cu adevărat în beneficiul copiilor.”

Cristian Hatu este cel care, în anul 2011 a început reformarea predării fizicii în învățământul preuniversitar, prin pregătirea ”altfel”, pînă acum, a peste 1.600 de profesori de fizică, și este invitat, de asemenea, al Cafenelei de știință de astăzi, 6 martie a.c.

În direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și video on line pe www.radioromaniacultural.ro, între 19.00 – 21.00, de la librăria Cărturești Verona din București.

Realizator și moderator Corina Negrea