Noile paradigme sociale și literatura pentru copii și tineret
5 April 2021
Ce a însemnat 2020 pentru piața europeană a cărții?
7 April 2021

„Cartea prin mâini de copil”

Adresat școlarilor din învățământul primar, concursul „Cartea prin mâini de copil” s-a desfăşurat în perioada 22-29 martie 2021. Până la termenul limită au fost trimise 54 de desene din care 12 au fost premiate.

Marele premiu a fost obţinut de Ava Nițu (7 ani), elevă în clasa I. Ava a lucrat sub coordonarea doamnei profesoare Gabriela Prodan de la Cercul de Grafică al Palatului Copiilor din Timisoara. Ea a desenat o lucrare intitulată „Căsuța de turtă dulce”, o ilustrație la povestea “Hansel și Gretel” de Frații Grimm. Premiul a constat în suma de 500 de lei oferită de Lions Club România.

A fost acordat şi premiul de popularitate dat de votul publicului, prin intermediul platformei de internet Facebook. El a fost câştigat de Georgiana Frunză (8 ani), elevă în clasa I, pentru lucrarea Rapunzel. Premiul a fost tot în bani, Georgiana primind suma de 250 de lei, oferită de membrii Lions Club România.

Juriul a avut o sarcină deosebit de dificilă aşa că, prin bunăvoinţa editurilor Arthur, Niculescu, Nemira, Polirom, Litera şi Intergal, alte zece desene, posibile ilustraţii de carte au fost premiate de acesta.

În competiţia „Cartea prin mâini de copil” a cărui festivitate de premiere s-a desfăşurat pe 2 aprilie,de Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret, au jurizat: Minuna Mateiaș – critic de artă, muzeograf la Muzeul deArtă din Craiova și reprezentanta partenerului care acordă premiul, Lions Club Craiova, Mălina Ionescu – artist vizual, șefa secției Educație a Muzeului Național de Artă Contemporană, Roxana Păsculescu – jurnalistă la RRC, critic de artă, membră a Uniunii Artiștilor Plastici, reprezentanta Radio România în juriu. Toate desenele pot fi admirate pe pagina Gaudeamus Radio Romania de pe Facebook iar mai jos puteţi asculta un fragment din festivitatea de premiere: