FRANCO NERO VINE LA BUCUREȘTI PENTRU ÎNTÂLNIREA JURIULUI BUCHAREST BEST COMEDY FILM FESTIVAL
12 November 2018
Teatrul Colibri Craiova,  cu două spectacole la Festivalul de Comedie de la Caracal!        
13 November 2018

Cele mai bune documentare românești de autor, premiate la Docuart Fest 2018

Festivalul filmului documentar românesc a premiat cele mai apreciate producții în cadrul galei ce a avut loc sâmbătă, 10 noiembrie 2018.

Juriul acestei ediții a oferit distincții pentru 9 dintre cele 27 de filme aflate în secțiunile competiționale, la finalul unei săptămâni care a cuprins zeci de proiecții, evenimente speciale și expoziții, toate dedicate filmului documentar.

Marele premiu Docuart Fest a fost acordat pentru prima oară în festival unui documentar studențesc, semnat de József Bán – Nunta anului. Documentarul arată realitatea oamenilor din Oaș care lucrează în străinătate și revin în țară în fiecare lună de august, doar pentru a-și părăsi iar casele aflate încă în construcție.

Premiile Docuart Fest

În secțiunea principală, documentarul Oameni și vaci, co-regizat de Vargyasi Levente și Bányai Péter a primit mențiunea specială. Modul activ de a utiliza sound design-ul i-a adus lui József László premiul pentru cel mai bun montaj cu Spații abandonate. Juriul a considerat că cea mai bună imagine îi revine filmului Eu sunt Hercule, în regia lui Marius Iacob, iar cea mai bună regie – filmului Caisă (r. Alexandru Mavrodineanu), un efort de a urmări viața a două personaje pe o perioadă îndelungată de timp.

 

În secțiunea studențească au fost recunoscute meritele debutanților, iar mențiunea specială i-a fost oferită lui Andrei Olănescu pentru scurtmetrajul Poveste de Crăciun, pe care juriul l-a considerat un experiment audio-video consecvent cu o perspectivă originală. Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc i-a revenit Andreei Știliuc pentru Tatăl meu, Imre, documentarea poveștii unuia dintre cei mai apreciați fotografi maghiari.

Dintre documentarele de televiziune, a fost acordată mențiunea specială regizoarei  Dite Dinesz pentru documentarea dispariției ultimelor sate din România în Viața e o potecă, iar titlul de cel mai bun documentar TV a fost oferit producției Brașov 1987. Doi ani prea devreme, prin care regizorul Liviu Tofan arată povestea primului mare protest de dinainte de revoluție.

 

Recapitulare Docuart Fest

Cea de-a VII-a ediție a festivalului s-a desfășurat în acest an în perioada 6-11 noiembrie, iar eforturile de înțelegere și promovare ale dimensiunilor documentarului au venit în completarea proiecțiilor de film cu o serie de discuții, un atelier VR susținut de realizatorul de film Dorin Moldoveanu și două expoziții de fotografie, una dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, iar cea de-a doua, dedicată fotografiei documentare – realizată de un grup de liceeni din Târgu Jiu.

 

Festivalul a adus publicului două masterclass-uri, unul dintre acestea dedicat memoriei și identității și susținut de istoricul Alin Ciupală, în timp ce al doilea a avut-o ca invitată pe regizoarea și consultantul festivalier Ksenia Gapchenko pentru o discuție despre capcanele distribuției de film în festivaluri.

 

Întâlnirea Terapia prin documentar a dezbătut ideea cinematerapiei alături de realizatori de film și psihoterapeuți. Un alt subiect adus în atenție a fost cenzura vs. corectitudinea politică: o discuție despre ce pierde arta, în mod special cinematografia, de pe urma corectitudinii politice tot mai des afișate în media și în jurul nostru.

 

***

Despre Docuart Fest

Asociația Docuart derulează activități educative, culturale, sociale. Este o organizație neguvernamentală, independentă, non-profit și apolitică. Misiunea asociației este de sprijinire, promovare și stimulare a filmului documentar românesc și european, de promovare a culturii populare tradiționale și contemporane în circuitul național și internațional de valori.

 

Despre Asociația Docuart

Pe lângă platforma culturală docuart.ro, asociația desfășoară proiecte ca București Docuart Fest, Cluj Docuart Fest, Caravana Docuart, Bucharest Art Film Festival, Proiecțiile Docuart, Academia Docuart etc.

 

***

Docuart Fest este organizat de asociația Docuart, cofinanțat de Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.

Sponsori: Aqua Carpatica, Sâmburești, Ursus

Parteneri: Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Teatrul Național București, Palatul Suțu, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Centrul de Consultare Istorică, Imagini Tactile, Playlab – Veranda Mall, Creatrix Fama, LondoPhone, LondoHome

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Films in Frame, All About Romanian Cinema, Modernism, Observator cultural, CineGhid, Institute, The Magazine, CineFan, Liternet, Verbs describe us, România Pozitivă