ARTIȘTI și ARTIZANI la MNȚR
17 June 2021
F-SIDES Cineclub și One World România lansează o cercetare despre percepția românilor asupra feminismului
17 June 2021

Centrul cultural franco-român din Nantes lansează proiectul TRANZIT 2030 Nantes, 24 iunie 2021

 

Cu ocazia primei sale aniversări, Centrul Cultural franco-român din Nantes vă invită la lansarea instituțională și la vernisajul online al expoziției proiectului TRANZIT 2030, format din zece portrete foto și video ale actorilor societății civile din Cluj-Napoca în domeniul inovației sociale, urbane și de mediu.

Această lansare va fi marcată de o masă rotundă online cu mai mulți invitați, printre care dl Luca Niculescu, Excelența Sa Ambasadorul României în Franța, dna Hélène Roos, atașată pentru cooperare și acțiune culturală, directoarea Institutului francez din România, dl Yves Pascouau, Consilier al orașului Nantes responsabil cu Europa, doamna Emilia Botezan, șefa departamentului de relații internaționale din orașul Cluj și dl Ion Petrovai, director inovație FreshBlood HealthTech Cluj-Napoca.

Axele proiectului sunt orientate în jurul a două domenii în care orașul Cluj-Napoca a făcut progrese reale în ultimii douăzeci de ani: inovația și cultura. Orașul din inima Transilvaniei a fost răsplătit pentru progresele sale fiind printre finaliștii ediției 2020 a Premiului Capitalei Europene a Inovării, un premiu pe care orașul Nantes l-a câștigat în cadrul ediției din 2019.

În practică, proiectul TRANZIT 2030 abordează patru axe principale :

 • ●  Schimbările climatice: identificarea provocărilor actuale legate de reziliența orașelor și lupta împotriva schimbărilor climatice în vederea propunerii de proiecte de cooperare între cele două orașe;
 • ●  Implicarea actorilor locali: crearea unei platforme documentare participative cu douăzeci de actori din Nantes și Cluj-Napoca implicați activ în inovația socială, urbană și de mediu;
 • ●  Orașe partenere: revigorarea acordului de parteneriat semnat de cele doua orașe în 1991 prin dezbateri bilaterale de interes public și evenimente socio-culturale;
 • ●  În cele din urmă, cooperarea internațională: facilitarea unui cadru pentru dialogul pe termen lung și mediu, pentru cooperarea internațională și schimbul de bune practici între Franța și România.

  În toamnă, se va da o continuare acestui eveniment, cu o serie de mese rotunde între stakeholderii clujeni intervievați și cei de la Nantes. A doua parte a seriei de portrete va fi dedicată actorilor din Nantes din aceleași domenii: inovația socială, urbană și de mediu și va fi produsă în toamnă. Expoziția completă va fi apoi prezentată la Cluj si la Nantes.

  Pentru mai multe informații, fondatoarele Centrului Cultural franco-român din Nantes, Anaïs Girard și Maria Toader, sunt disponibile să vă răspundă la întrebări.

  Contact:
  E-mail: ccfr@franco-roumain.com Telefon: 06 63 41 54 93

  Înscrieri la eveniment:

  https://www.helloasso.com/associations/centre-culturel-franco-roumain-a-nantes/evenements/lance ment-tranzit-2030