Filmul “Colectiv” a câștigat Premiul LUX 2021 acordat de Parlamentul European
9 June 2021
Cinema de acasă: „Joia de film” revine online la Spaţiul Public European
10 June 2021

“Colectiv” câştigă Premiului Publicului LUX 2021, acordat de Parlamentul European

“Cultura și filmul sunt expresii mai ales ale vitalității democratice a societăților noastre” (David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, la acordarea premiului).

Alături de “Colectiv” s-au aflat în competiţie filmele „Another Round/ Încă un rând” (regia Thomas Vinterberg) şi „Corpus Christi” (regia Jan Komasa). Premiul pentru film al Parlamentului European a introdus o schimbare în acest an: publicul a putut alege, împreună cu eurodeputații, câștigătorul (fiecare reprezentând 50% din decizia finală). Premiul a fost decernat de David Sassoli, președintele Parlamentului, care, vorbind despre „Colectiv”, a subliniat „cât de important este jurnalismul de investigații pentru libertate și independență”. La acceptarea premiului, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor și familiilor implicate în tragedia „Colectiv”, precum și presei independente care a investigat acest caz. „Vrem să luptăm cu corupția și vrem o presă liberă în Europa. Este datoria dumneavoastră să susțineți cetățenii, să reglementați investițiile în cultură și educație și să protejați jurnalismul”, a adăugat regizorul. De altfel, Premiul LUX și-a câștigat renumele selectând coproducții europene pe teme politice și sociale de actualitate, care încurajează dezbaterile.

Documentarul “Colectiv” a fost ales în egală măsură de europarlamentari şi de public. Jurnalistul Cătălin Tolontan a vorbit la GPS Cultural despre preocuparea europeană pentru libertatea de exprimare şi despre nevoia de implicare. Realizator: Luana Pleşea