AUDIO O biserică veche de 250 de ani, salvată și mutată la Sibiu
1 December 2018
Bilet de îmbarcare spre… Colinele Transilvaniei şi de aici către San Marino…
2 December 2018

CRUCEA COMEMORATIVĂ A EROILOR ROMÂNI DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

România mea, a ta, a noastră…. Un loc binecuvântat, străjuit de Carpaţi, îmbrăţişat de Dunăre şi mângâiat de Marea Neagră, unde încă din Epoca Fierului daco-geţii (ramura cea mai nordică a triburilor trace), s-au aşezat, au trăit şi au devenit creatorii şi purtătorii unei culturi materiale şi spirituale, uimitor de unitară. Aici a fost odată teritoriul vechii Dacii, unde s-au format statele feudale româneşti, în slujba cărora românii şi domnitorii lor, şi-au dat adesea viaţa, pentru a le păstra suveranitatea. Cât despre marele ideal naţional, de unire a tuturor românilor într-un stat liber şi independent, acesta s-a realizat pentru prima dată sub domnia lui Mihai Viteazul. A urmat „mica” Unire de la 1859 (dintre Moldova şi Muntenia), iar mai apoi, Marea Unire din anul 1918.

* * *

Ca un gest de recunoştinţă, faţă de imensul sacrificiul făcut de militarii români căzuţi în luptele de pe Valea Prahovei, în timpul Primului Război Mondial, în Munţii Bucegi, pe Vârful Caraiman, la o altitudine de 2.291 de metri, a fost înălţată Crucea Eroilor.

* * *

Drumul până la acest monument, ce a rămas în memoria poporului cu denumirea de Crucea de pe Caraiman” sau Crucea Eroilor”, este unul deosebit de plăcut şi poate fi parcurs de către oricine, ne având un grad mare de dificultate, atâta timp cât timp cât vremea nu implică ploaie sau ninsoare.

Ruta cea mai des folosită, este aceea care porneşte din zona Babele, urmărindu-se traseul 41, marcat cu o cruce roşie. Peisajele sunt de excepţie, spectacolul naturii reuşind adesea să vă lase fără respiraţie, fiindcă din aprilie până în octombrie, Bucegii sunt un „rai de flori”.

* * *

Revenind însă la monumentul de pe Caraiman, denumit oficial Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial”, trebuie să vă spunem, că aceasta are forma unei cruci latine. Având o înălţime de 39, 3 metri, ea a fost declarată de către Guinness Book” (Ghiness buuk), în anul 2014, drept cea mai înaltă cruce metalică din lume amplasată pe un vârf montan”. Din păcate însă, istoria sa nu este foarte clară, existând numeroase aspecte, ce stau sub semnul întrebării.

* * *

Legenda consemnează, că monumentul de pe Caraiman, ar fi fost realizat la dorinţa reginei Maria, care ar fi avut un vis în care i-au apărut Munţii Bucegi stropiţi de sângele eroilor. Fapt pentru care, chiar şi astăzi, atribuirea meritelor de iniţiere şi construire, îi revin în cea mai mare parte acesteia. Cât. despre documentele vremii, ce pomenesc despre Crucea de pe Caraiman, există un articol din Ziarul „Tricolorul” din Buşteni, datat 1 ianuarie 1922, care menţionează, că iniţiativa creării unei cruci în Munţii Bucegi, ar fi aparţinut comunităţii locale din Buşteni

* * *

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, s-a realizat în perioada 1924 – 1928, autorul proiectului fiind arhitectul Ludovic Dolinschi, iar coordonarea şi administrarea activităţii i-a aparţinut de şefului Direcţiei de Poduri, inginerul Victor Emanuel Bruckner. Referitor la echipa care a construit efectiv monumentul, menţionăm că ea a fost compusă din muncitorii ceferişti de la Direcţia de Poduri, la care s-au alăturat voluntari aduşi de Societatea „Cultul Eroilor”, precum şi alte persoane civile ce au sosit din localităţile învecinate.

* * *

Tradiția orală spune că la această mobilizare de forțe a participat șArmata Română cu unităţile Vânătorilor de Munte ale Garnizoanei din Sinaia. Acestea făceau parte din Divizia 1 Vânători de Munte, care avea în componență Brigada 1 Vânători de Munte, Brigada 1 Artilerie de munte, Grupul 2 şi Batalionul 1 Vânători de Munte.

* * *

În anul 1939, Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, a fost racordată la sistemul energetic naţional, ea luminând în noaptea de Sfântă Maria Mare (15 august) şi de Înălţare (sărbătoare cu dată variabilă, la 40 de zile după Învierea Domnului). Din păcate însă, acest fapt a ţinut destul de puţin, monumentul fiind mai apoi cufundat în beznă.

După 1990, Crucea Eroilor a ajuns să fie din nou iluminată, doar că instalaţia a fost vandalizată de turişti, o repunere a sa în funcţiune fiind în decembrie 2004, când cu ajutorul unor echipe de salvamontişti, monumentul s-a racordat la sursa de energie electrică a oraşului Buşteni.

* * *

Începând cu anul 2016, Crucea Eroilor de pe Caraiman, a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, unul dintre scopurile acestuia fiind reabilitarea sa.

VASILESCU GABRIELA