Născut în România: Invitată,  poeta Dana Borcea, preşedinta fundației “Casa Pâinii” din comuna Viziru, Brăila – 6 iunie 2021
4 June 2021
Narcisa Pheres, unul dintre cei mai renumiți creatori de bijuterii din lume, la Născut în România (12 iunie 2021, ora 16.00)
9 June 2021

Cu Diana Ursan, la ”Născut în România”despre piața de artă contemporană la noi în țară duminică, 13 iunie ora 16,00  

 

 

La ”Născut în România”, ediția din 13 iunie 2021 vă propun cu invitata mea la microfon, Diana Ursan, istoric de artă – să urmărim ceea ce se petrece în ultima vreme cu piața de artă contemporană în România. Aproape inexistentă, aceasta funcționează datorită relației speciale dintre artist –galerie –public. Cu studii postuniversitare în domeniul artelor plastice, Diana Ursan mărturisește:

„Cred că niciodată nu m-am considerat întru totul parte din lumile artei în care activez și pe care le-am analizat în lucrarea mea doctorală. Am observat că atât eu, cât și numeroși alții din acest domeniu, avem tendința de a căuta o anumită ‘consacrare’ în interiorul câmpului în care lucrăm, de a aspira la o anumită validare prin recunoașterea socială a efectelor și realizărilor acțiunilor noastre, fie ele de creație sau de mediere artistică. Cercetările mele teoretice tind să susțină acest model ritmat de dinamica excludere-includere, succes-insucces, care se perpetuează tacit la nivelul fiecărei lumi artistice și care determină noi generații de agenți artistici să caute noi formule de funcționare ca alternative la situațiile existente, de inovare, de contribuție originală într-un domeniu și într-o disciplină cu o istorie îndelungată și atât de complexă. Totuși, experiența îmi arată că adeziunea și apartenența la domeniul artistic sunt în primul rând o alegere interioară, apoi un angajament constant, și abia în ultimul rând – și nu neapărat – un statut recunoscut și consacrat.”

Durata lungă a pandemiei a pus o presiune și mai mare pe galeria de artă privată și pe artistul vizual. Proiectele artistice, uneori au staționat, iar participările la marile târguri internaționale, loc de cunoaștere și de afirmare a creatorilor din toate părțile lumii – au fost anulate.

Cu Diana Ursan, director executiv al Galeriei Ivan pătrundem așadar, în cele 30 de minute ale convorbirii noastre, în universul de creație al artistului, susținut de o galerie privată, și apoi, descoperim cum funcționează piața de artă contemporană în România, cu mult entuziasm în ciuda diverselor disfuncționalități.

 

Realizatoare Roxana Păsculescu

fotografii furnizate de Diana Ursan