FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, ediţia a 26-a – program – ziua II
22 October 2016
“Sieranevada” a câştigat două premii la Festivalul de Film de la Chicago
23 October 2016

Deschiderea Clubului FNT

Foto: Lucian Muntean

Dupa eleganta receptie de deschidere a Festivalului National de Teatru – oferita de Mercedes Benz, care asigura si masina oficiala a FNT – aseara, într-un spatiu alaturat Salii Media a Teatrului National din Bucuresti a fost inaugurat Clubul FNT, care va functiona pe toata durata Festivalului.

Organizat de Societatea Port Cetate si girat de pasiunea si talentele inspirational-culinare ale poetului Mircea Dinescu, Clubul Festivalului ofera în fiecare zi diverse sortimente de bucate alese, asezonate (seara) cu momente recreative sustinute de actori tineri, între care Lucian Ionescu, Krem, Ana Odagiu, Stefan Pavel, Ioana Repciuc, Irina Stefan, Pavel Ulici s.a., precum si studenti ai UNATC Bucuresti.

 

Portul Cetate din Judetul Dolj – stabiliment administrativ portuar înca din 1880, si abandonat ulterior – a fost recladit acum aproape 20 de ani de Mircea Dinescu, care l-a transformat în sediul unei Fundatii pentru Poezie. În timp, locul a devenit celebru si este locatia favorita a unor adevarate colonii de artisti. Conceptul este acela de a însoti si completa întotdeauna un eveniment cultural, artistic, cu unul al desfatarilor culinare, de mare (si neaos) rafinament, avandul drept Chef de cuisine  pe cunoscutul poet roman.

Astfel încat – transferul în cadrul Festivalului National de Teatru al acestor practici garanteaza, într-un fel, succesul întreprinderii. Acest lucru s-a dovedit si la inaugurarea de aseara, care a reunit spectatori si artisti invitati deopotriva, pentru a adasta – dupa vizionarea spectacolelor serii de deschidere a FNT – la un pahar de vorba si la unul de vin de-„al lui Dinescu”….

 

Clubul FNT este deschis participantilor si spectatorilor FNT zilnic, între orele 13:00–16:00 si 21:00–02:00.

 

Bucatariile se vad din cer

mai bine decat oamenii de seama

prinzi îngeru-n gamela ta cu zeama

nedetectat de radarul de fier,

întai precum o pata de untura

apoi întregul sclipat te-a orbit,

duci Duhul Sfant cu lingura la gura

de-ti canta matul de mitropolit,

matul tau lung si gales de matase

prin care azi vorbisi si tu cu El,

suflet purtînd o ranita cu oase

aci, pe buza gropii, la apel.”

(Mircea Dinescu – Apelul De Seara)