23 de producții cinematografice recente, în programul ediției din acest an a Zilelor Filmului German
19 October 2016
Festivalul Internațional de Film Documentar de la Jihlava
19 October 2016

Deschiderea Pasajului FNT 2016

Incepand de luni, 17 oct, Pasajul Universitatii a devenit, din nou, pentru doua saptamani, Pasajul FNT.

Va asteptam asadar, pana in 30 octombrie, sa descoperiti informatii despre tentatiile celei de-a 26-a editii a Festivalului National de Teatru, sa urmariti momente dedicate Festivalului, sau in stransa legatura cu acesta, pe plasmele raspandite in intreg spatiul pietonal, sa va opriti in fata istoriei teatrului ajutati de expozitiile pe care vi le propunem, sau sa va incetiniti pasii cand treceti pe langa titlurile cartilor oferite de standurile editurilor partenere.

Deschis intr-un loc aglomerat si cu oameni grabiti, Pasajul FNT ofera trecatorilor imaginea unei lumi si stabileste punti de legatura: intre public si eveniment, intre editiile anterioare si cea de-acum a Festivalului National de Teatru.

Amplasate pe culoarele ce traverseaza intregul Pasaj, cele doua expozitii refac un peisaj al memoriei teatrale.

Produsa si vernisata in editia 2014 a Festivalului National de Teatru, expozitia „Magistre fara seaman, slava !”, dedicata actorului George Constantin este un memento perpetuu dedicat acestui mare artist si efortului sau creator de-o viata. Cu imagini din spectacole celebre sau din arhiva personala, expozitia este, totodata, si un traseu al memoriei culturale pentru multi dintre trecatori.

Tot la categoria retrospective se situeaza si cealalta expozitie de fotografie, semnata de Maria Stefanescu si Sorin Radu. Expozitia a fost vernisata in anul 2007 (la sfarsitul primului mandat de director artistic al Marinei Constantinescu), si cuprinde momente din spectacolele participante la editiile 2005, 2006 si 2007 ale FNT.

 

Pe plasmele din Pasajul FNT puteti urmari seria de proiectii „The Complete Walk”, produsa de Teatrul Shakespeare’s Globe din Marea Britanie, ca parte componenta a programului „Shakespeare Lives”, si difuzata in Romania prin British Council. „The Complete Walk” reprezinta o calatorie printre cele 37 de piese de teatru semnate de Marele Will, concretizata intr-o serie de scurtmetraje, cu o distributie fenomenala, printre care se regasesc unii dintre cei mai buni actori din intreaga lume – James Norton, Gemma Arterton, Dominic West sau Simon Russell Beale.

 

Seria de proiectii cuprinde si interviurile FNT de la Adevarul Live, difuzate zilnic, de luni pana vineri, de la orele 11.00 si 14.00, precum si interviurile realizate de MyStagepentru FNT cu artistii implicati in aceasta editie a Festivalului sau filmele demo ale spectacolelor din programul evenimentului.

 

Tot in Pasajul FNT va asteapta standurile editurilor Institutului Cultural Roman, Casa Radio, Nemira, Adevarul, Tracus Arte – cu oferta de carte de teatru si albume de arta.

 

Si, deloc in ultimul rand, de aici va puteti informa despre tot ce se intampla in Festival: spectacole, distributii, realizatori, unde mai sunt bilete si cum se pot cumpara, vernisajele expozitiilor si lansarile de carte, adresele teatrelor si tot felul de amanunte care sa faciliteze spectatorului participarea in Festivalul National de Teatru.