AUDIO Azi începe a doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent de Comedie COMIC 7 B
17 September 2017
Festivalul draMa de la Odorheiu Secuiesc – program
18 September 2017

DOCUMENTAR: 70 de ani de la inaugurarea Teatrului Municipal din București

Podul Izvor și clădirea Teatrului Bulandra (sala Izvor) din București (placa fotografică). Realizat: 12 oct. 1956

În urmă cu 70 de ani, la 18 septembrie 1947, avea loc inaugurarea Teatrului Municipal din București cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian, în regia lui Mircea Șeptilici, care a realizat și scenografia (decor și costume). Spectacolul cu care a debutat stagiunea 1947-1948 i-a avut în distribuție pe actorii Jules Cazaban, care l-a interpretat pe Manuel, Beate Fredanov – Nadia, foarte tânărul, pe atunci, Ion Lucian – Boby, și Nicolae Sireteanu – Lopez.

Teatrul Municipal din București s-a conturat, ca și colectivul său, în jurul personalității artistice a marii actrițe Lucia Sturdza-Bulandra, care din 1941 a jucat pe scena acestui teatru și a cărei directoare a fost, din 1947 până la sfârșitul vieții.

Aspect din spectacolul ‘Trei generații’ la Teatrul Municipal (astăzi Teatrul Bulandra) placă fotografică. Realizat: 19 dec. 1956

După moartea actriței, teatrul a fost numit Teatrul ”Lucia Sturdza Bulandra”, iar, astăzi, este cunoscut ca Teatrul Bulandra. În 1963, actorul și regizorul Liviu Ciulei a devenit directorul acestei instituții culturale. Sub conducerea sa (până în 1974, când a fost înlăturat de cenzura comunistă, după interzicerea spectacolului ”Revizorul”, montat de Lucian Pintilie, notează www.bulandra.ro.) s-au realizat numeroase producții remarcabile, Liviu Ciulei fiind interesat în montări atât din autori clasici cât și din moderni. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra a devenit cea mai importantă instituție teatrală a vremii, reunind mari regizori de teatru ca David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu.

Clody Bertola, Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Irina Petrescu, Rodica Tapalagă, Virgil Ogășanu, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ion Caramitru, Florian Pittiș, Marian Râlea, Maia Morgenstern, Tamara Buciuceanu, Horațiu Mălăele, Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Mircea Diaconu sunt numai câțiva dintre marii actori care au jucat pe scena acestui teatru, în spectacole extraordinare regizate de Alexandru Tocilescu, Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Valeriu Moisescu, Dragoș Galgoțiu, Andrei Șerban ș.a.

Piesa de teatru ‘Mormântul cavalerului avar’ (Dumitru Radu Popescu), pe scena Teatrului Bulandra, în regia lui Mircea Marin. În imagine: actorii Mariana Mihuț (ctr.stg.) și Mircea Diaconu (ctr.dr.). Realizat : 23 nov. 1981. Credit foto: Armand Rosenthal

Din repertoriul teatrului amintim, potrivit www.cimec.ro, spectacolele: ”Pescărușul” de A.P. Cehov (1949), ”Cum vă place” de William Shakespeare (1951), ”Lumina de la ulmi” de Horia Lovinescu (1953), ”Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare (1954), ”Răzvan și Vidra” de Bogdan Petriceicu Hașdeu (1955), ”Să nu spui vorbă mare” de Alfred de Musset (1956), ”Cocoșelul neascultător” de Ion Lucian (1956), ”Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa (1957), ”Harap Alb” de Ion Creangă (1957), ”Livada de vișini” de A.P. Cehov (1958), ”Soțul ideal” de Oscar Wilde (1959), “Mamouret” de Jean Sarment (1961; Lucia Sturdza Bulandra a interpretat pentru prima oară, rolul bătrânei Mamouret, un rol pe care l-a jucat până sfârșitul vieții), ”Azilul de noapte” de Maxim Gorki (1960), ”Noaptea e un sfetnic bun” de Alexandru Mirodan (1963), ”Sfântul Mitică blajinul” de Aurel Baranga (1966), ”Nepotul lui Rameau” de Denis Diderot (1968), ”Photo Finish” de Peter Ustinov (1969), ”O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale (1972), ”Răceala” de Marin Sorescu (1977), ”Rezervația de pelicani” de Dumitru Radu Popescu (1983), ”Trenurile mele” de Tudor Mușatescu (1985), ”A treia țeapă” de Marin Sorescu (1988), ”Omul cu mârțoaga” de George Ciprian (1989), ”Arsenic și dantelă veche” de Joseph Otto Kesselring (1991), ”Mephisto” de Klaus Mann (1993), ”Somnoroasa aventură” de Teodor Mazilu (1995), ”Thomas A. Becket” de Jean Anouilh (1999), ”Hamlet” de William Shakespeare (2000), ”Scaunele” de Eugene Ionesco (2004), ”Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller (2008), ”Îngropați-mă de după plintă” de Pavel Sanaev (2011), ”Dumnezeu Iubește” de Zlata Zemina (2014), ”Carousel” de Frenc Molnar (2015), ”Incendii” de Wajdi Mouawad (2016), ”Macbeth” de William Shakespeare (2017).

Piesa de teatru ”Jocul de-a măcelul’, de Eugen Ionesco, jucată la Teatrul Bulandra. Realizat: 6 iun. 1993. Credit Foto: Sorin Lupşa

Multe dintre spectacolele puse în scena la Teatrul Bulandra au fost invitate să participe la diverse festivaluri internaționale organizate în întreaga lume. Amintim, aici, spectacolul ”Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, care a avut premiera în 2001, și a fost invitat să participe la cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional Cervantino, desfășurat în Guanajuato, Queretaro și Ciudad de Mexico, în perioada 7-21 octombrie 2002, notează site-ul oficial al Teatrului Bulandra.

În 1991, Teatrul Bulandra a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) — cel mai important for teatral continental (fondat de Giorgio Strehler, în martie 1990), la inițiativa regizorului Elie Malka. Astfel, s-a alăturat unor renumite companii teatrale europene, precum: Odeon Theatre de l’Europe (Paris), Piccolo Teatro di Milano, Royal Shakespeare Company, Teatre Lliure de Barcelona etc.

Teatrul își desfășoară activitatea în două săli: “Liviu Ciulei” (fosta sala Izvor, care în 2011 a primit numele ”Liviu Ciulei”, în memoria regizorului, actorului și directorului teatrului Bulandra) aflată în apropierea cheiului Dâmboviței, pe bulevardul Schitu Măgureanu și “Toma Caragiu” situată în apropierea parcului ”Grădina Icoanei” pe strada Jean Louis Calderon. Aceste două săli au fost supuse unui amplu proces de renovare (concepția modernă aparținând arhitectului Octavian Neculai) și au fost inaugurate în noiembrie 2002, respectiv, noiembrie 2003.

Inaugurarea Sălii Izvor a Teatrului Bulandra. În imagine: actrița Irina Petrescu. Realizat : 5 nov. 2002. Credit Foto: Sorin Lupşa

La 7 iunie 2012, Teatrul Bulandra a deschis în sediul său din strada Schitu Măgureanu o nouă sală, Laboratorul de noapte, care își propune să găzduiască inițiative interesante, promovate de tineri actori, scenografi, coregrafi și alți artiști interesați de fenomenul teatral. Primul spectacol produs în cadrul Laboratorului de noapte, a avut premiera pe 12 iunie, și a fost un atelier condus de actrița Antoaneta Cojocaru, pe textul lui Nikolai Evreinov — “Arlechino moare?”.

În același an, la 29 octombrie, Teatrul Bulandra a inaugurat, în cadrul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Național de Teatru, un nou spațiu scenic, Space Studio, o dată cu premiera spectacolului “Lear(a)” în regia lui Andrei Șerban. Spațiul este situat în imediata vecinătate a Sălii Toma Caragiu.

Gala Premiilor UNITER; premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit producției Teatrului Bulandra “Elizaveta Bam”, după Daniil Harms, regia Alexandru Tocilescu. Realizat: 23 apr. 2007. Credit foto: Angelo Brezoianu

Primul director al Teatrului Bulandra și marea actriță, Lucia Sturdza-Bulandra, s-a născut la Iași, la 25 august 1873. A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie din București, notează ”Dicționarul personalităților feminine din România” (Ed. Meronia, București, 2009, autori George Marcu și Rodica Ilinca), și mai târziu, a studiat la Conservatorul Aristizzei Romanescu, arta dramatică și a urmărit jocul marilor actori români și străini.

În 1898, pentru că nu găsea un post în învățământ, a mers la directorul Teatrului Național, Petre Grădișteanu, care a angajat-o. A debutat în piesa într-un act ”Primul bal” a dramaturgului francez Edouard Pailleron. A jucat, mai târziu, alături de actorul Tony Bulandra în filmul ”Amor Fatal”, care a avut premiera la 18 septembrie 1911. După câteva luni, cei doi actori s-au căsătorit. În 1914 au înființat o companie de teatru particulară Regina Maria, care mai târziu s-a numit Compania Bulandra-Maximilian-Storin. Lucia Sturdza-Bulandra era singura femeie în cadrul acestei companii teatrale, însă era autoritară, severă și cu o putere de muncă fantastică, impunând respect. A fost întocmit un repertoriu, au fost atrași regizori și actori de prestigiu.

Timp de trei decenii a fost și profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din București, unde a format generații întregi de actori, printre care Nicolae Bălțățeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Aura Buzescu, Mihai Popescu, Fory Etterle, Al. Giugaru, Nineta Gusti ș.a.

O perioadă foarte grea pentru actriță a început în 1941, când compania s-a destrămat. A urmat în 1943, moartea soțului său, Tony Bulandra.

În 1947 a fost numită la conducerea Teatrului Municipal, care după moartea sa a purtat numele de Teatrul ”Lucia Sturdza-Bulandra” și, mai târziu, Teatrul Bulandra.

De-a lungul anilor, a interpretat, roluri de compoziție, în special, în piese de Oscar Wilde, V. Sardou, H. Ibsen, realizând creații de neuitat în ”Maria Stuart” de Schiller, ”Profesiunea doamnei Waren” de Bernard Shaw, ”Marmouret” de J. Sarment, ”Pădurea” de A.N. Ostrovski, ”Vassa Jeleznova” de Gorki, ”Citadela sfărâmată” de Horia Lovinescu.

Autoare a lucrării ”Actorul și arta dramatică. Amintiri” (1912) și a tradus numeroase piese din limbile franceză, italiană, germană și engleză.

A primit mai multe distincții, între care Bene Merenti, clasa I, Meritul Cultural, clasa I și clasa II, Vulturul Alb (Iugoslavia), Ordinul Muncii, clasa I, Steaua Republicii, titlul de Artist al Poporului.

A murit la 19 septembrie 1961, la vârsta de 88 de ani.

 

Sursa: AGERPRES