Ascultă Radio România Cultural Live

DOCUMENTAR: 70 de ani de la inaugurarea Teatrului Municipal din București

18 Septembrie 2017, 06:45

În urmă cu 70 de ani, la 18 septembrie 1947, avea loc inaugurarea Teatrului Municipal din București cu piesa ''Insula'' de Mihail Sebastian, în regia lui Mircea Șeptilici, care a realizat și scenografia (decor și costume). Spectacolul cu care a debutat stagiunea 1947-1948 i-a avut în distribuție pe actorii Jules Cazaban, care l-a interpretat pe Manuel, Beate Fredanov - Nadia, foarte tânărul, pe atunci, Ion Lucian - Boby, și Nicolae Sireteanu - Lopez.

Teatrul Municipal din București s-a conturat, ca și colectivul său, în jurul personalității artistice a marii actrițe Lucia Sturdza-Bulandra, care din 1941 a jucat pe scena acestui teatru și a cărei directoare a fost, din 1947 până la sfârșitul vieții.

Aspect din spectacolul 'Trei generații' la Teatrul Municipal (astăzi Teatrul Bulandra) placă fotografică. Realizat: 19 dec. 1956

După moartea actriței, teatrul a fost numit Teatrul ''Lucia Sturdza Bulandra'', iar, astăzi, este cunoscut ca Teatrul Bulandra. În 1963, actorul și regizorul Liviu Ciulei a devenit directorul acestei instituții culturale. Sub conducerea sa (până în 1974, când a fost înlăturat de cenzura comunistă, după interzicerea spectacolului ''Revizorul'', montat de Lucian Pintilie, notează www.bulandra.ro.) s-au realizat numeroase producții remarcabile, Liviu Ciulei fiind interesat în montări atât din autori clasici cât și din moderni. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra a devenit cea mai importantă instituție teatrală a vremii, reunind mari regizori de teatru ca David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu.

Clody Bertola, Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Irina Petrescu, Rodica Tapalagă, Virgil Ogășanu, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ion Caramitru, Florian Pittiș, Marian Râlea, Maia Morgenstern, Tamara Buciuceanu, Horațiu Mălăele, Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Mircea Diaconu sunt numai câțiva dintre marii actori care au jucat pe scena acestui teatru, în spectacole extraordinare regizate de Alexandru Tocilescu, Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Valeriu Moisescu, Dragoș Galgoțiu, Andrei Șerban ș.a.

Piesa de teatru 'Mormântul cavalerului avar' (Dumitru Radu Popescu), pe scena Teatrului Bulandra, în regia lui Mircea Marin. În imagine: actorii Mariana Mihuț (ctr.stg.) și Mircea Diaconu (ctr.dr.). Realizat : 23 nov. 1981. Credit foto: Armand Rosenthal

Din repertoriul teatrului amintim, potrivit www.cimec.ro, spectacolele: ''Pescărușul'' de A.P. Cehov (1949), ''Cum vă place'' de William Shakespeare (1951), ''Lumina de la ulmi'' de Horia Lovinescu (1953), ''Visul unei nopți de vară'' de William Shakespeare (1954), ''Răzvan și Vidra'' de Bogdan Petriceicu Hașdeu (1955), ''Să nu spui vorbă mare'' de Alfred de Musset (1956), ''Cocoșelul neascultător'' de Ion Lucian (1956), ''Take, Ianke și Cadîr'' de Victor Ion Popa (1957), ''Harap Alb'' de Ion Creangă (1957), ''Livada de vișini'' de A.P. Cehov (1958), ''Soțul ideal'' de Oscar Wilde (1959), "Mamouret" de Jean Sarment (1961; Lucia Sturdza Bulandra a interpretat pentru prima oară, rolul bătrânei Mamouret, un rol pe care l-a jucat până sfârșitul vieții), ''Azilul de noapte'' de Maxim Gorki (1960), ''Noaptea e un sfetnic bun'' de Alexandru Mirodan (1963), ''Sfântul Mitică blajinul'' de Aurel Baranga (1966), ''Nepotul lui Rameau'' de Denis Diderot (1968), ''Photo Finish'' de Peter Ustinov (1969), ''O scrisoare pierdută'' de Ion Luca Caragiale (1972), ''Răceala'' de Marin Sorescu (1977), ''Rezervația de pelicani'' de Dumitru Radu Popescu (1983), ''Trenurile mele'' de Tudor Mușatescu (1985), ''A treia țeapă'' de Marin Sorescu (1988), ''Omul cu mârțoaga'' de George Ciprian (1989), ''Arsenic și dantelă veche'' de Joseph Otto Kesselring (1991), ''Mephisto'' de Klaus Mann (1993), ''Somnoroasa aventură'' de Teodor Mazilu (1995), ''Thomas A. Becket'' de Jean Anouilh (1999), ''Hamlet'' de William Shakespeare (2000), ''Scaunele'' de Eugene Ionesco (2004), ''Moartea unui comis voiajor'' de Arthur Miller (2008), ''Îngropați-mă de după plintă'' de Pavel Sanaev (2011), ''Dumnezeu Iubește'' de Zlata Zemina (2014), ''Carousel'' de Frenc Molnar (2015), ''Incendii'' de Wajdi Mouawad (2016), ''Macbeth'' de William Shakespeare (2017).

Piesa de teatru ''Jocul de-a măcelul', de Eugen Ionesco, jucată la Teatrul Bulandra. Realizat: 6 iun. 1993. Credit Foto: Sorin Lupşa

Multe dintre spectacolele puse în scena la Teatrul Bulandra au fost invitate să participe la diverse festivaluri internaționale organizate în întreaga lume. Amintim, aici, spectacolul ''Unchiul Vanea'' de A. P. Cehov, care a avut premiera în 2001, și a fost invitat să participe la cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional Cervantino, desfășurat în Guanajuato, Queretaro și Ciudad de Mexico, în perioada 7-21 octombrie 2002, notează site-ul oficial al Teatrului Bulandra.

În 1991, Teatrul Bulandra a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) — cel mai important for teatral continental (fondat de Giorgio Strehler, în martie 1990), la inițiativa regizorului Elie Malka. Astfel, s-a alăturat unor renumite companii teatrale europene, precum: Odeon Theatre de l'Europe (Paris), Piccolo Teatro di Milano, Royal Shakespeare Company, Teatre Lliure de Barcelona etc.

Teatrul își desfășoară activitatea în două săli: "Liviu Ciulei" (fosta sala Izvor, care în 2011 a primit numele ''Liviu Ciulei'', în memoria regizorului, actorului și directorului teatrului Bulandra) aflată în apropierea cheiului Dâmboviței, pe bulevardul Schitu Măgureanu și "Toma Caragiu" situată în apropierea parcului ''Grădina Icoanei'' pe strada Jean Louis Calderon. Aceste două săli au fost supuse unui amplu proces de renovare (concepția modernă aparținând arhitectului Octavian Neculai) și au fost inaugurate în noiembrie 2002, respectiv, noiembrie 2003.

Inaugurarea Sălii Izvor a Teatrului Bulandra. În imagine: actrița Irina Petrescu. Realizat : 5 nov. 2002. Credit Foto: Sorin Lupşa

La 7 iunie 2012, Teatrul Bulandra a deschis în sediul său din strada Schitu Măgureanu o nouă sală, Laboratorul de noapte, care își propune să găzduiască inițiative interesante, promovate de tineri actori, scenografi, coregrafi și alți artiști interesați de fenomenul teatral. Primul spectacol produs în cadrul Laboratorului de noapte, a avut premiera pe 12 iunie, și a fost un atelier condus de actrița Antoaneta Cojocaru, pe textul lui Nikolai Evreinov — "Arlechino moare?".

În același an, la 29 octombrie, Teatrul Bulandra a inaugurat, în cadrul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Național de Teatru, un nou spațiu scenic, Space Studio, o dată cu premiera spectacolului "Lear(a)" în regia lui Andrei Șerban. Spațiul este situat în imediata vecinătate a Sălii Toma Caragiu.

Gala Premiilor UNITER; premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit producției Teatrului Bulandra "Elizaveta Bam", după Daniil Harms, regia Alexandru Tocilescu. Realizat: 23 apr. 2007. Credit foto: Angelo Brezoianu

Primul director al Teatrului Bulandra și marea actriță, Lucia Sturdza-Bulandra, s-a născut la Iași, la 25 august 1873. A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie din București, notează ''Dicționarul personalităților feminine din România'' (Ed. Meronia, București, 2009, autori George Marcu și Rodica Ilinca), și mai târziu, a studiat la Conservatorul Aristizzei Romanescu, arta dramatică și a urmărit jocul marilor actori români și străini.

În 1898, pentru că nu găsea un post în învățământ, a mers la directorul Teatrului Național, Petre Grădișteanu, care a angajat-o. A debutat în piesa într-un act ''Primul bal'' a dramaturgului francez Edouard Pailleron. A jucat, mai târziu, alături de actorul Tony Bulandra în filmul ''Amor Fatal'', care a avut premiera la 18 septembrie 1911. După câteva luni, cei doi actori s-au căsătorit. În 1914 au înființat o companie de teatru particulară Regina Maria, care mai târziu s-a numit Compania Bulandra-Maximilian-Storin. Lucia Sturdza-Bulandra era singura femeie în cadrul acestei companii teatrale, însă era autoritară, severă și cu o putere de muncă fantastică, impunând respect. A fost întocmit un repertoriu, au fost atrași regizori și actori de prestigiu.

Timp de trei decenii a fost și profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din București, unde a format generații întregi de actori, printre care Nicolae Bălțățeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Aura Buzescu, Mihai Popescu, Fory Etterle, Al. Giugaru, Nineta Gusti ș.a.

O perioadă foarte grea pentru actriță a început în 1941, când compania s-a destrămat. A urmat în 1943, moartea soțului său, Tony Bulandra.

În 1947 a fost numită la conducerea Teatrului Municipal, care după moartea sa a purtat numele de Teatrul ''Lucia Sturdza-Bulandra'' și, mai târziu, Teatrul Bulandra.

De-a lungul anilor, a interpretat, roluri de compoziție, în special, în piese de Oscar Wilde, V. Sardou, H. Ibsen, realizând creații de neuitat în ''Maria Stuart'' de Schiller, ''Profesiunea doamnei Waren'' de Bernard Shaw, ''Marmouret'' de J. Sarment, ''Pădurea'' de A.N. Ostrovski, ''Vassa Jeleznova'' de Gorki, ''Citadela sfărâmată'' de Horia Lovinescu.

Autoare a lucrării ''Actorul și arta dramatică. Amintiri'' (1912) și a tradus numeroase piese din limbile franceză, italiană, germană și engleză.

A primit mai multe distincții, între care Bene Merenti, clasa I, Meritul Cultural, clasa I și clasa II, Vulturul Alb (Iugoslavia), Ordinul Muncii, clasa I, Steaua Republicii, titlul de Artist al Poporului.

A murit la 19 septembrie 1961, la vârsta de 88 de ani.

Sursa: AGERPRES

AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 14:10

AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu

Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, cu ocazia avanpremierei și premierei spectacolului outdoor...

AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu
Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 14:00

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere

Într-un studiu publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes , cercetătorii au ajuns la...

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 13:05

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize

Anul acesta organizatorii au primit 800 de propuneri din peste 40 de țări europene , publicate inițial în 35 de limbi...

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
FOXFINDER de Down King,  o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 11:13

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera...

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:19

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași

Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) anunță primul eveniment al ediției aniversare cu numărul 15...

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția   a XIV-a (16 – 26 mai)
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei...

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)
Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 06:41

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” se află în competiţia pentru marele premiu.

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 21 Aprilie 2024, 05:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Ascultă live

Ascultă live

15:30 - 16:00
Scena și ecranul
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 16:00
LADA DE ZESTRE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru