Azi la Radio România Cultural: Născut în România – istoricul de arta Calin Dan
29 August 2017
Amintiri dintr-o viaţă de artist – baritonul NICOLAE HERLEA (2): Metropolitanul vechi avea o acustică…cum să spun eu… ca un vin vechi!
29 August 2017

Doi câștigători ai Concursului Internațional „George Enescu” vor cânta în premieră la Sibiu

Pianista Viktoria Vassilenko și violonistul Erzhan Kulibaev vor cânta pentru prima dată la Sibiu, în cadrul evenimentului „Recitalurile George Enescu la Sibiu”. Aceștia vor susține câte un recital pe scena Sălii Thalia, în 12 septembrie, respectiv 18 septembrie.

Studenții, pensionarii și persoanele cu dizabilități își vor putea achiziționa bilete la preț redus, 15 lei.

Tânăra pianist Viktoria Vassilenko, din Bulgaria este câștigătoarea Premiul I la Secțiunea Pian a Concursului Internațional George Enescu 2016. Presa bulgară a scris despre ea că este prima femeie bulgară care a reușit performanța de a ajunge în finala secțiunii de Pian a prestigiosului Concurs George Enescu și să câștige primul loc. S-a născut în 1992, în Burgas-Bulgaria. A terminat Școala Națională de Muzică din Sofia, iar din 2011 a studiat la Colegiul de muzică “Regina Sofia” din Madrid, la clasa prof. Dimitri Bashkirov. În 2013 a câștigat premiul celui mai bun student al anului, oferit de însăși majestatea sa, Regina Sofia a Spaniei. De asemenea, a câștigat mai multe premii atât în țara ei natală Bulgaria, cât și în Italia, Grecia, Republica Cehă, Anglia. A susținut recitaluri în Viena (2008) și New York (2010). În iulie 2009 a luat parte la Festivalul de muzică de cameră “Musica Mundi” Brussels, Belgia unde a fost aleasă solista orchestrei “Musica Mundi” condusă de Maxim Vengerov.

„Este dificil să găsești balansul potrivit între talent și muncă”

Viktoria Vassilenko este solista mai multor orchestre în Bulgaria, la Royal Symphony Orchestra în Liverpool, Brussels Chamber Orchestra, Lincolnwood Chamber Orchestra (Chicago, USA), Classic FM Orchestra, BNR Symphony Orchestra (condusă Emil Tabakov), Sofia Philharmonic Orchestra etc. Într-un interviu acordat postului Radio Bulgaria, tânăra pianistă a declarat că muzica este esențială în viața ei: „Este foarte important pentru oameni să aibă un scop și să-l urmărească. Al meu este să-mi ating maximul abilităților mele în domeniul muzicii și să fiu fericită cu ceea ce fac. Sunt recunoscătoare pentru oportunitățile pe care le-am avut și le am în continuare. Competițiile mari la care particip îmi permit să îmi lărgesc repertoriul și să cânt pe scene prestigioase. Asta e ceea ce vreau sa fac de acum încolo, să susțin concerte în toata lumea. Pentru un pianist, si nu numai, pentru orice om care lucrează în domeniul artei, cel mai important lucru este talentul. Însă, este foarte dificil câteodată să găsești echilibrul între muncă și talent.”

Recitalul de la Sibiu va avea loc în 12 septembrie, de la ora 19.00, la sala Thalia. În program: Cl. Debussy Suite “Pour le piano”, S. Prokofiev – Piano sonata No 6, A major op.82, P. I. Tchaikovsky – “Dumka” in c minor, op.59, M. Mussorgsky – “Pictures from an exhibition”.

Erzhan Kulibaev- unul dintre cei mai captivanți și talentați tineri soliști de concert

Violonistul Erzhan Kulibaev este și el laureat al Concursului Internațional George Enescu 2016 și unul dintre artiștii tineri ai „The Violin Channel”. Concertele sale recente au inclus debuturi solo în prestigioase săli de concerte precum Carnegie Hall’s Stern Auditorium din New York, Mariinsky Theater Concert Hall din Sankt Petersburg, Biserica St. James Piccadilly din Londra, Auditorio Nacional din Madrid, Sony Center for Performing arts în Toronto sau Berlin Konzerthaus, „Opera Bastille” din Paris.

A început să cânte la vioară la vârsta de șase ani. A absolvit Școala Centrală de Muzică Specială din Conservatorul de Stat din Moscova P. I. Ceaikovski. Din 2004 a studiat în clasa profesorului Zakhar Bron la Liceul de muzică Regina Sofia din Madrid. În 2006, 2010 și 2011 a fost recompensat cu o Diplomă de Onoare de către Regina Spaniei și a interpretat la Palatul Regal din Pardo. A finalizat studiile postuniversitare în clasa profesorului Pierre Amoyal la Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria).

În prezent, Erzhan Kulibaev este profesor la Centro Superior de Enseñanza Musical Katarina Gurska. După ce a câștigat un „Premio Tango” pentru cea mai bună interpretare a unui tango argentinian la Concursul Internațional de Vioară de la Buenos Aires, Erzhan face propriile aranjamente ale muzicii lui Piazzolla și le interpretează la concerte.

Alături de tănărul pianist Iulian Ochescu, Erzhan Kulibaev va susține un recital pe scena Sălii Thalia, vineri 18 septembrie, de la ora 19.00.

În program:

  1. Medtner: Two Canzonas with Dances for Violin and Piano, Op.43; Canzona in C, Op.43 I. No.1 2. Dance in C, Op.43 I. No.2 3; Canzona in B minor, Op.43 II. No.1 4. Dance in B minor, Op.43 II. No.2

Sergei Prokofiev Sonata n1, f moll

————Pauza—————-

3) F. Schubert Duo D. 574 A dur

4) Chausson Poeme

5) M. Ravel sonata n2

6) Bizet-Waxman “Carmen fantasy”

Prețuri speciale pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități

Organizatorii au pus în vânzare bilete la preț special pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități pentru trei din cele 5 evenimente organizate la Sibiu. Aceștia vor plăti numai 15 lei pentru un bilet la recitalurile următoare: 11 septembrie – Cvartetul Diotima, 12 septembrie- Victoria Vassilenko – recital pian și 18 septembrie- ERZHAN KULIBAEV – Recital vioară. Biletele cu reducere pot fi achiziționate de la Librăria Habitus.

Cvartetul Diotima, unul dintre cele mai solicitate din lume

Cvartetul Diotima va susține în premieră la Sibiu, un recital în cadrul Festivalului „George Enescu”. Evenimentul va avea loc luni, 11 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Înființat în 1996 de patru tineri laureați ai Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris, Quartetul Diotima a devenit unul dintre cele mai cunoscute din lume datorită stilului unic de a aborda atât lucrări ale compozitorilor consacrați precum Bartók, Debussy, Ravel sau Onslow, cât și compoziții moderne și contemporane. În recitalul de la Sibiu vor cânta și lucrarea lui George Enescu – Cvartetul nr. 2 în Sol major, op. 22, nr. 2.

Festivalul Internațional „George Enescu” se desfășoară în perioada 2-24 septembrie. În București vor avea loc 75 de concerte, iar alte 12 vor fi organizate în șapte orașe din țară: Sibiu, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Bacău și Ploiești.

La Sibiu vor avea loc cinci recitaluri, în perioada 10-22 septembrie 2017. Biletele pentru oricare dintre recitaluri pot fi achiziționate de pe site-ul eventim.ro și din magazinele partenere Vodafone, Diverta și Librăriile Humanitas.

 

Programul recitalurilor de la Sibiu:

10 septembrie- Ansamblul L’Arpeggiata

Biserica Evanghelică, Piața Huet, Sibiu, Ora: 20.30

11 septembrie- Cvartetul DIOTIMA

Sala Festiva a Bibliotecii Județene ASTRA, Ora 19.00

12 septembrieVictoria Vassilenko – recital pian

Sala Thalia, Ora: 19.00

18 septembrie- ERZHAN KULIBAEV – Recital vioară

SalaThalia, Ora: 19.00

22 septembrie- Maxim Vengerov & Vag Papian

MAXIM VENGEROV – vioară
VAG PAPIAN – pian, Sala Thalia, Ora: 19.00

Festivalul Internațional „George Enescu” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Recitalurile Festivalului Enescu la Sibiu sunt co-organizate de Camera de Comerț Sibiu și Asociatia Culturala Play, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu și cofinanțate de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.