Ascultă Radio România Cultural Live

Cafeneaua de știință - Geologia de top. Călătorii în timp și în adâncimile Pământului

04 Noiembrie 2024, 16:10

Mihai Ducea, Dr. în geologie și profesor de geologie, specializat în tectonică si petrologie, este coordonatorul Laboratorului de Petrocronologie (https://sites.google.com/ducea.com/ubpetrochronlab/home) din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică (https://gg.unibuc.ro/) a Universității București (https://unibuc.ro/).

„Mare amator de geologie de teren dar “condamnat” să petreacă mult timp în laboratorul de spectrometrie de masă”, după cum singur spune despre sine. Mai multe - aici http://www.mihaiducea.com/

A fost student al Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București. După obținerea licenței în geologie, a urmat studii de masterat la Duke University (SUA) și la California Institute of Technology. A obținut titlul de doctor în geologie la California Institute of Technology în 1998. După un scurt stagiu postdoctoral la Florida International University, în 2001 a devenit profesor assistent la University of Arizona, parcurgând toate pozițiile academice până la cea de profesor, în 2009. În perioada 2017-2018 a fost bursier Fulbright și câștigător al bursei „Dida” a University of Geosciences, Wuhan, China, 2016-2019.

A întreprins numeroase cercetări în domeniul tectonicii, petrologiei magmatice și geochimiei izotopice. În prezent coordonează laboratoare izotopice în ambele universități, Arizona și București. A activat în marile zone muntoase ale planetei, precum Anzii, Carpații, Himalaya și Tibetul. Este unul dintre cei mai citați geologi din toate timpurile (top 0.1%) și are un indice h de 72 (Google Scholar) pentru cele peste 225 de lucrări publicate de la terminarea doctoratului.

Este Fellow al Societății Geologice Americane din 2016 și editorul-șef al prestigioasei reviste Geological Society of America Bulletin (Q1) din 2022. Totodată, conduce divizia internațională a Geological Society of America din 2024. Este membru corespondent al Academiei Române din 2021, iar de curând a fost ales Fellow al renumitei Uniuni Americane de Geofizică (American Geophysical Union – AGU).

Este și coordonatorul Secțiunii de Științele Vieții, Mediului și ale Pământului din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB).

(https://unibuc.ro/tehnologii-inovative-in-datarea-rocilor-si-exploatarea-resurselor-un-model-de-cercetare-de-excelenta-in-folosul-societatii-in-cadrul-celui-de-al-treilea-episod-al-seriei-proiect-sub-lupa-slider/).

Vlad-Victor Ene, dr. în geologie, cercetător postdoctoral în Laboratorul de Petrocronologie, în cadrul proiectului PNRR "Paleotopography and Crustal Evolution".

A terminat liceul Grigore Moisil din București în anul 2008, iar apoi a urmat programul de licență în ingineria geologică a resurselor în cadrul Facultății de Geologie și Geofizica a Universității din București.

Are un master în cercetare la Universitatea din Toronto cu o teză axată pe geochimia ilmenitelor din kimberlite și posibila lor utilizare ca indici de explorare pentru diamante.

După terminarea programului de master s-a întors în România unde a lucrat aproxiamtiv 2 ani pe teren în Banatul Montan pentru explorarea zăcămintelor tip porphyry copper. Teza de doctorat, despre magmatismul post-colizional din Munții Apuseni și caracteristicile lui adakitice, a fost susținută la Universitatea din Leicester, Marea Britanie. În cadrul programului de doctorat a urmat numeroase cursuri de specializare la Universitățile din Leeds, Pavia sau la British Geological Survey.

În prezent, este unul din membrii laboratorului de Petrocronologie al Universității din București și munca lui se axează pe datarea mineralelor folosind sistematica U-Pb, petrologia și geochimia rocilor magmatice dar și a mineralelor constituente.

Are mai multe proiecte în derulare printre care folosirea hărților de distribuție geochimică a elementelor majore, minore și urmă pe fenocristale pentru identificare proceselor magmatice de adâncime sau redatarea, folosind metode moderne, a magmatismului din Dobrogea de Nord (Vlad Ene).

Adriana Stoica este geolog la Centrul de cercetare Lythos și doctorandă în cadrul Școlii Doctorale de Geologie a Universității din București. A urmat cursurile Facultății de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București, specializarea Geologie teoretică și, ulterior, masterul de “Evaluarea Bazinelor de Sedimentare și a Resurselor Minerale” al aceleiași facultăți. În această perioadă s-a ocupat de evoluția pre-Alpină a fundamentului Carpaților Meridionali, prin datarea zircoanelor și monazitelor detritice din roci sedimentare și sedimente moderne din Munții Meridionali.

În prezent, investighează din punct de vedere mineralogic și geochimic granații din rocile magmatice neogene din Munții Apusenii de Sud, cu implicații privind geneza și desfășurarea proceselor magmatice și metalogenetice în crusta inferioară.

Temele de interes sunt centrate pe investigații la scara micro pe anumite minerale cheie ce pot ajuta, prin chimismul lor, la descifrarea proceselor geologice ce au loc la scară regională. Abordarea metodologică combină informațiile privind textura și modul de ocurență al mineralelor cu caracterizarea conținutului și zonalităților de elemente majore și urmă din acestea, cu ajutorul spectrometrului de masă cu plasmă cuplată inductiv și ablație laser (LA-ICP-MS) al laboratorului de petrocronologie al Facultății de Geologie.

Maria Pârlea este doctorandă anul 2 la Școala doctorală de Geologie din cadrul Universității din București. Temele sale de interes vizează petrologia magmatică, geochimia izotopilor și tectonică.

Maria a urmat studii de licență și master la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, fiind captivată de capacitatea geologiei de a explica orice curiozitate legată de natură și de planeta pe care ne aflăm. Lucrarea de licență a fost în mineralogie, un studiu calitativ asupra unor minerale răspândite, comune în majoritatea rocilor și cum influențează cantitatea lor analizele la difractometru de raze X. Teza de master a constat în verificarea contaminării magmelor din Câmpul vulcanic Perșani cu ajutorul izotopilor de calciu. Proiectul de doctorat se axează pe geocronologie, mai exact pe geochimia unui mineral numit zircon, cu ajutorul căruia speră să poată determina grosimi crustale actuale și din trecutul geologic. (https://unibuc.ro/tehnologii-inovative-in-datarea-rocilor-si-exploatarea-resurselor-un-model-de-cercetare-de-excelenta-in-folosul-societatii-in-cadrul-celui-de-al-treilea-episod-al-seriei-proiect-sub-lupa-slider/)

Dariana Chivulescu este studentă în anul 4 la Facultatea de Geologie si Geofizică, Secția de Inginerie Geologică a Resurselor.

Este pasionată de petrologie atât magmatic/metamorfica, cât și sedimentară și tectonică și speră să poate rămâne în mediul academic în viitor. Împătimită de munte și natură încă de mică, din familie, a fost olimpică națională la geografie și a avut ocazia de a studia un an de liceu în statul Washington, SUA, unde s-a întărit dorința de a urma facultatea aceasta, văzând formațiuni geologice unice despre care la momentul respectiv nu știa prea multe. La facultate a câștigat diferite burse și intership-uri iar acum, în anul IV, lucrează alături de ceilalți cercetători din laboratorul de petrocronologie, momentan pentru lucrarea de licență, dar dorește să rămână în continuare în echipă.

Citește și: La propunerea României, ONU a adoptat rezoluția prin care 2029 este desemnat oficial Anul Internațional ONU al conștientizării Asteroizilor și Apărării Planetare

Cafeneaua de știință - Modele și modelatori
Cafeneaua de știință 06 Mai 2024, 12:30

Cafeneaua de știință - Modele și modelatori

” Echipa celor care fac bine ” scrie pe site-ul Asociației FDP - Protagoniști în educație la secțiunea de...

Cafeneaua de știință - Modele și modelatori
Cafeneaua de știință - 4 martie 2024 - Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană
Cafeneaua de știință 04 Martie 2024, 15:19

Cafeneaua de știință - 4 martie 2024 - Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană

Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană  este cartea autorului James Bridle , apărută la Editura Polirom (...

Cafeneaua de știință - 4 martie 2024 - Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană
Cafeneaua de știință - Frumusețea din ochii furtunilor
Cafeneaua de știință 05 Februarie 2024, 09:00

Cafeneaua de știință - Frumusețea din ochii furtunilor

Invitați - Irina și George Alexandru – Asociația Fotografi Hai-Hui și Răzvan Botăreanu, Grupul Furtuni România

Cafeneaua de știință - Frumusețea din ochii furtunilor
Cafeneaua de știință - 4 decembrie 2023 - Povestea unei colecții de poveste | PODCAST
Cafeneaua de știință 04 Decembrie 2023, 14:20

Cafeneaua de știință - 4 decembrie 2023 - Povestea unei colecții de poveste | PODCAST

Invitați  Dr.  Vladimir Enachescu , Lector univ.dr., Academia de Studii Economice, București și Dr. Valentin-Veron...

Cafeneaua de știință - 4 decembrie 2023 - Povestea unei colecții de poveste | PODCAST
Cafeneaua de știință - 6 noiembrie 2023 - Fețe și fațete ale sănătății mintale
Cafeneaua de știință 06 Noiembrie 2023, 18:03

Cafeneaua de știință - 6 noiembrie 2023 - Fețe și fațete ale sănătății mintale

Cafeneaua de știință - luni, 6 noiembrie 2023 , de la 19:00 la 20:00 , în direct de la Librăria Humanitas Cișmigiu , la...

Cafeneaua de știință - 6 noiembrie 2023 - Fețe și fațete ale sănătății mintale
Cafeneaua de știință: Andrei Ștefan - Povestea mea. Drumul spre vindecarea de consumul de droguri
Cafeneaua de știință 05 Iunie 2023, 06:30

Cafeneaua de știință: Andrei Ștefan - Povestea mea. Drumul spre vindecarea de consumul de droguri

”Fost consumator de droguri (timp de 13 ani) - am fost poli consumator (adică am avut mai multe dependențe) însă...

Cafeneaua de știință: Andrei Ștefan - Povestea mea. Drumul spre vindecarea de consumul de droguri
Cafeneaua de știință - De ce am ales o carieră în știință. 6 argumentări și o motivație comună: pasiunea pentru știință
Cafeneaua de știință 01 Mai 2023, 07:22

Cafeneaua de știință - De ce am ales o carieră în știință. 6 argumentări și o motivație comună: pasiunea pentru știință

Luni, 1 mai 2023 orele 19.00 - 20.00

Cafeneaua de știință - De ce am ales o carieră în știință. 6 argumentări și o motivație comună: pasiunea pentru știință
Cafeneaua de știință - "Bucureștii și cutremurele"
Cafeneaua de știință 06 Martie 2023, 08:37

Cafeneaua de știință - "Bucureștii și cutremurele"

Luni, 6 martie 2023 orele 19.00 - 20.00

Cafeneaua de știință - "Bucureștii și cutremurele"
Ascultă live

Ascultă live

16:30 - 17:00
Drept de autor
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
16:00 - 17:00
reluare ROMÂNII DE LÂNGĂ NOI/ASOCIAŢII ROMÂNEŞTI DIN LUME (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru