Drept de autor: Daniela Şontică - Portrete "pentru o istorie a neuitării"

11 Decembrie 2022, 06:30
"Operele scriitorilor români din exil s-au constituit(...) în depoziții autentice, de incontestabilă expresivitate etică şi estetică", scrie criticul Iulian Boldea în prefața volumului de portrete dedicat de scriitoarea şi jurnalista Daniela Şontică unor personalităţi culturale ale exilului românesc dintre 1945 şi 1989.
Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Alexandru Ciorănescu şi George Ciorănescu, Alexandru Busuioceanu, Vintilă Horia, Ştefan Baciu sau alți scriitori mult mai puțin cunoscuți fac parte din galeria de portrete propusă de Daniela Şontică în cartea de curînd apărută la editura Basilica din Bucureşti, "30 de scriitori români din exil. 1945 - 1989"
Literatura exilului, spune autoarea, invitata acestei ediții a emisiunii Drept de autor, are nevoie de o mai mare vizibilitate. O primă formă a evocărilor a existat în articolele Danielei Şontică din ziarul "Lumina" sau în versiunile audio de la Radio Trinitas, unde realizează rubrica "Mărturii de ieri pentru azi". Pentru carte a adunat material documentar în plus, în aşa fel încît să rezulte portrete mai ample, complexe şi exacte.
Realizator Georgeta Drăghici