Istoria filosofiei din perspective neconvenționale. Descartes și inteligența artificială

30 Aprilie 2025, 16:55
La o primă privire, pare că dezbaterile din jurul inteligenței artificiale au apărut în filosofie în special în ultimii ani, odată cu emergența noilor algoritmi generativi care pot răspunde întrebărilor noastre ca și cum ar fi un partener de conversație uman.
Cu toate acestea, la o privire mai atentă în istoria culturii noastre, pare că ceea ce numim astăzi „inteligență artificială”, în diversele ei forme, este un ideal care apare constant în discursurile filosofilor și nu numai.
De la navele care își găsesc singure drumul printre valurile mărilor despre care vorbește Homer, până la chitarele care cântă singure din tratatul de Politică a lui Aristotel, mintea europeană pare să fi fost încă din Antichitate fascinată de ideea unor mașini care pot face aceleași lucruri pe care le fac și oamenii.
Pentru ediția din 2 mai 2025, v-am pregătit o incursiune neconvențională în istoria filosofiei, pentru a vedea cum ar răspunde René Descartes, primul filosof al Modernității, unor întrebări și dileme care au ajuns în prim planul dezbaterilor filosofice din ultimele decenii.
Cum se diferențiază inteligența mecanică de inteligența umană?
Cum ne putem da seama că interacționăm cu un o inteligență mecanică?
Prin ce se diferențiază geniul uman de algoritmul mecanic?
Acestea sunt doar câteva întrebări pornind de la care vom începe dezbaterea noastră din această săptămână, alături de Claudiu Mesaroș, profesor al Facultății de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara.
Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro
Realizator: Cornel-Florin Moraru
Conexiuni:
Blog - http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro
Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie