Ascultă Radio România Cultural Live

Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai

Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai

30 Aprilie 2025, 14:21

Într-un dialog savuros cu Daria Ghiu, Adriana Sohodoleanu ne invită într-o călătorie inedită prin istoria muștarului — condimentul care, deși adesea trecut cu vederea, a însoțit mesele oamenilor de mii de ani. De la imperiile antice până la tradițiile culinare moderne, muștarul se dovedește a fi mult mai mult decât un simplu „însoțitor” pentru mititei. Aflăm de ce era atât de apreciat în Bizanț, cum a devenit simbol al rafinamentului la Dijon și ce legătură are cu expresii populare sau parabole biblice.

Important este să nu ne sară muștarul. Și să vorbim despre el cu calm și bucurie, pentru că e alături de noi de foarte, foarte multă vreme.

Așa își începe Adriana Sohodoleanu pledoaria pentru unul dintre cele mai vechi și subestimate condimente din lume.

De 1 Mai, grătarele sfârâie, mititeii sunt vedete, dar muștarul? Rămâne în plan secund, așa cum se întâmplă adesea cu personajele de sprijin din marile povești.

Nimeni nu-l bagă în seamă pe muștar și este tare păcat. Mă gândesc la el ca la un ajutor loial, umbrit de marele erou. Muștarul e pentru mici cam cum este Sancho Panza pentru Don Quijote.”

În Grecia și Roma antică, muștarul era deja nelipsit din mesele festive. În Evul Mediu, nu avea textura cremoasă de azi, ci se vindea sub formă de „lingouri” solide, care se dizolvau în lichide aromate. Iar rolul său nu era doar gustativ — muștarul era recomandat chiar de medici.

Știm că romanii începeau mesele cu niște antreuri bogate, iar Petronius vorbește despre aceste preparate care se puneau pe masăși, pe lângă ouă, pește, brânzeturi și multe legume, trebuia neapărat să fie și muștar. () În Evul Mediu se vindea sub formă de lingouri, le-aș putea spune, care apoi erau sparte și dizolvate în lichid oțet, must, verjus cu puțin ulei.

Prepararea unui muștar de calitate ascunde un proces chimic și gustativ sofisticat:

Un muștar trebuie să aibă boabe sau pudră, un acid, condimente și un lichid de hidratare. Temperatura acelui lichid influențează iuțeala.

În România, borcanul de muștar, reutilizat ulterior ca pahar, e o imagine emblematică, vie în memoria colectivă. În schimb, în Dijon — capitala muștarului — Franța a ajuns să importe semințele din Canada.

Pe lângă rolul culinar, muștarul are și un impact cultural surprinzător: de la expresia „i-a sărit muștarul” până la parabolă biblică în care „Împărăția lui Dumnezeu e comparată cu o sămâă de muștar care, deși mică, odată plantată, devine adăpost pentru creaturi mai mari”.

Adriana Sohodoleanu face și o distincție importantă pentru gurmanzi: mostarda di frutta nu este același lucru cu muștarul clasic —„Este mai degrabă o dulceață picantă de fructe merge bine cu brânzeturi și carne.”

Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.

Etichete : adriana sohodoleanu
Seria de film documentar „Portret gastronomic local” – Episod 3: Gospodăria Cobor – Șura-n bucate. Tradiții renăscute în Țara Făgărașului
Orașul vorbește 17 Noiembrie 2025, 16:35

Seria de film documentar „Portret gastronomic local” – Episod 3: Gospodăria Cobor – Șura-n bucate. Tradiții renăscute în Țara Făgărașului

În episodul 3 al seriei „Portret gastronomic local” , călătoria ajunge în satul Cobor, din județul...

Seria de film documentar „Portret gastronomic local” – Episod 3: Gospodăria Cobor – Șura-n bucate. Tradiții renăscute în Țara Făgărașului
„Toleranța nu înseamnă lașitate și nici control” – psihoterapeuta Yolanda Crețescu
Orașul vorbește 17 Noiembrie 2025, 13:20

„Toleranța nu înseamnă lașitate și nici control” – psihoterapeuta Yolanda Crețescu

Cu ocazia Zilei Internaționale a Toleranței, psihoterapeuta Yolanda Crețescu explică de ce acest concept, invocat adesea...

„Toleranța nu înseamnă lașitate și nici control” – psihoterapeuta Yolanda Crețescu
Diana Gămulescu, președintele Asociației Prematurilor: „Mă uit cu multă admirație la toți eroii în scutece care se luptă să trăiască”
Orașul vorbește 17 Noiembrie 2025, 13:16

Diana Gămulescu, președintele Asociației Prematurilor: „Mă uit cu multă admirație la toți eroii în scutece care se luptă să trăiască”

Ziua Mondială a Prematurității  este marcată anual pe 17 noiembrie cu scopul de a crește gradul de conștientizare...

Diana Gămulescu, președintele Asociației Prematurilor: „Mă uit cu multă admirație la toți eroii în scutece care se luptă să trăiască”
Seria de film documentar „Portret gastronomic local”, episodul 2: La Grisha. Povești lipovenești din Dobrogea
Orașul vorbește 14 Noiembrie 2025, 10:00

Seria de film documentar „Portret gastronomic local”, episodul 2: La Grisha. Povești lipovenești din Dobrogea

În cel de-al doilea episod al seriei „Portret gastronomic local” , călătoria ajunge în comuna...

Seria de film documentar „Portret gastronomic local”, episodul 2: La Grisha. Povești lipovenești din Dobrogea
Doar 19% dintre profesioniștii din cultură câștigă suficient pentru a-și acoperi necesitățile de bază
Orașul vorbește 13 Noiembrie 2025, 16:17

Doar 19% dintre profesioniștii din cultură câștigă suficient pentru a-și acoperi necesitățile de bază

„Artiștii și lucrătorii culturali din România lucrează în medie 45 de ore pe săptămână, însă...

Doar 19% dintre profesioniștii din cultură câștigă suficient pentru a-și acoperi necesitățile de bază
Răzvan Mazilu: „Spectacolul De Profundis și-a găsit cu adevărat locul”
Orașul vorbește 12 Noiembrie 2025, 14:20

Răzvan Mazilu: „Spectacolul De Profundis și-a găsit cu adevărat locul”

Regizorul și coregraful Răzvan Mazilu revine la universul lui Oscar Wilde cu un nou spectacol, De Profundis , prima premieră...

Răzvan Mazilu: „Spectacolul De Profundis și-a găsit cu adevărat locul”
Cultura la farfurie. „Covrigul este chintesența street food-ului, este mâncarea care venea la tine atunci când covrigarii mergeau cu tava pe stradă ”
Orașul vorbește 12 Noiembrie 2025, 12:29

Cultura la farfurie. „Covrigul este chintesența street food-ului, este mâncarea care venea la tine atunci când covrigarii mergeau cu tava pe stradă ”

Adriana Sohodoleanu: „Covrigul este chintesența street food-ului – mâncarea care venea la tine”...

Cultura la farfurie. „Covrigul este chintesența street food-ului, este mâncarea care venea la tine atunci când covrigarii mergeau cu tava pe stradă ”
Scriitorul Alec Blenche: „Prin sport putem învăța foarte multe lucruri”
Orașul vorbește 11 Noiembrie 2025, 18:05

Scriitorul Alec Blenche: „Prin sport putem învăța foarte multe lucruri”

Scriitorul și educatorul Alec Blenche , autorul îndrăgitei serii Erus , revine cu o nouă aventură dedicată copiilor...

Scriitorul Alec Blenche: „Prin sport putem învăța foarte multe lucruri”
Ascultă live

Ascultă live

04:00 - 04:30
Timpul Prezent (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
04:00 - 04:05
Ştiri
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
04:00 - 05:00
reluare MAGAZIN RRI (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
04:00 - 06:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri