Timpul prezent în literatură - Veronica Stănică: „Nu sunt judecătorul personajelor mele”

02 Mai 2025, 18:00
Volumul de povestiri „Teoria lucrului bine făcut” de Veronica Stănică (Editura Litera), un volum de debut, ne propune o galerie de personaje de toate vârstele, copii, tineri, adulți, oameni în vârstă, personaje surprinse în câte un moment semnificativ din viața lor.
Una dintre mărcile autoarei este umorul. Un umor tăios, crud, care cade uneori ca o ghilotină o ajută să construiască scene memorabile. Veronica Stănică își pune personajele în situații dificile, dar nu le judecă alegerile, reușind astfel să prezinte un portret de grup complex despre natura umană.
Am vorbit cu autoarea despre umor, despre personajele ei conturate cu precizie doar din câteva replici și despre cursurile de creative writing pe care le-a frecventat.
Veronica Stănică: „Faptul că sunt îngăduitoare cu un personaj și-l pun să treacă prin niște situații limită și să acționeze într-un anume fel nu înseamnă că eu, în pielea lui, aș face la fel. Sunt diferită de personajele mele dar le înțeleg în oricare din circumstanțele în care le-am prezentat. Nu sunt judecătorul personajelor mele, sunt doar un prezentator al lor. Și încerc să spun povestea cât mai interesant, lăsându-le totuși libertatea de a acționa după cum le-o cere rolul lor din poveste. Fără să le pun pe o direcție sau alta pentru că așa cer morala, sau timpurile, sau educația, sau legile... Sunt povești și trebuie luate ca atare. Îmi place să las oamenii în pace să facă ce vor. Și în viață, și în cărți.”
Ai frecventat cursuri de scriere creativă. Ce ai învățat despre scris de la scriitorii care țin ateliere și de la colegii tăi?
Veronica Stănică: „Cursurile de creative writing au fost foarte importante nu neapărat pentru ce am învățat, ci pentru lumea care mi s-a deschis și pentru oamenii pe care i-am cunoscut acolo. Înainte de a merge la Creative Writing Sundays, pe care o să-l pomenesc mereu, am făcut la Fundația Calea Victoriei un curs de scriere creativă ținut de Mario Barangea și Dana Barangea. Am aflat de cursul ăsta de la un îndrumător de curs al fiică-mii, care și ea scrie. Ea n-a vrut să mai meargă, eu am apucat să achit taxa de participare și-am zis, ok, nu te duci tu, lasă că mă duc eu. Cursul ăsta mi s-a părut foarte util datorită încrederii pe care Mario mi-a dat-o în mine. Eu habar n-aveam că pot să scriu ficțiune. M-am dus pentru că am achitat o taxă.”
Apasă PLAY pentru a asculta interviul integral!
2 mai 2025, ora 18.00
Realizatoare: Adela Greceanu