Europeana – platformă de acces gratuit la patrimoniul cultural european (prima parte)
10 October 2020
Cum ar urma să arate Strategia UE pentru păduri post-2020?
24 October 2020

Europeana – platformă de acces gratuit la patrimoniul cultural european (partea a doua)


rubrică EuranetPlus
autor Luana Pleșea


Picturi, imagini, articole de ziar, fotografii, imagini video ale evenimentelor istorice, jurnalele unor autori faimoși, scrisori ale șefilor de stat, vederi, postere, jurnale de activitate, scrisori de dragoste, fragmente de înregistrări audio, schițe ale unor clădiri și altele. Toate aceste moșteniri istorice europene sunt complet digitizate și disponibile pentru toți. Nu mai trebuie să mergi în multe arhive, să cauți pe multe site-uri, pe Europeana toate sunt accesibile printr-un click. Peste 50 de milioane de obiecte culturale sunt accesibile publicului prin intermediul platformei europeana.eu

Scopul acestei platforme a fost, de la lansarea sa în 2008, acela de a permite publicului să acceseze colecțiile digitizate care aparțin instituțiilor culturale și științifice europene, dincolo de frontierele naționale.   

Bogdan Șandric, director adjunct pentru patrimoniu digital la Institutul Național al Patrimoniului, prezintă modul în care putem explora platforma Europeana, dar și valoarea ei pentru noi toți.