„Cenușăreasa”, operă pop în premieră la finalul stagiunii Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
19 June 2019
29 si 30 iunie – Final de stagiune cu „Satul paralel” la Teatrul „Stela Popescu” cu foştii membri ai grupului DIVERTIS
19 June 2019

Festivalul de film „Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb și negru”

Luni 24 iunie ora 18.30, debutează la Cinema Union (Str. Ion Câmpineanu, nr. 21) festivalul de film „Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb și negru”. Evenimentul propune publicului bucureștean o serie de filme originale şi inovative care abordează idei precum cele de revoluţie, eliberare naţională şi solidaritate între Europa de Est şi aşa-zisa Lume a treia. Timp de patru zile organizatorii prezintă povești despre identitate, migrație și radicalism pe fondul circulației internaționale a modelului comunist în timpului Războiului Rece. Ele pun în lumină modul în care lumi diferite s-au imaginat reciproc și au intrat în dialog, conflictul dintre diferite tradiții cât și dilemele generate de idealuri revoluționare.

Fiecare film va fi precedat de o scurtă prezentare în limbă engleză realizată de istorici de la University College London, University of Hull și University of Coimbra.

Filmele vor fi subtitrate în limbile română şi engleză sau franceză.

Pentru bilete: kompostor.ro sau casele de bilete ale cinematografelor Union și Eforie.

Învățătorul (ora 18.30), prima proiecție din program, este regizat de Octavio Cortázar, care a studiat la Academia de Arte Performative din Praga în perioada comunistă. Filmul prezintă conflictul dintre trecut și prezent în contextul campaniei de alfabetizare în Cuba cât și impactul noului regim asupra identităților sociale și de gen ale personajelor principale.

A doua proiecție din prima zi a festivalului este Primul învățător, ora 20.40, filmul de debut al renumitului regizor rus Andrey Konchalovsky, cunoscut pentru filme precum Leul în iarnă sau Casa nebunilor. Primul învățător analizează antagonismului între generații și efectele ofensivei cultural-politice a regimului sovietic asupra unei comunități din Kârgâzstan.

Marți 25 iunie va fi difuzat (ora 20.00) filmul Paznicul frontierei care examinează noile frontierele, fizice și simbolice, ale perioadei post-comuniste în fosta Iugoslavie, accentuând ierarhiile culturale și economice de după 1989.

Miercuri 26 iunie vor fi prezentate (începând cu ora 20.00) două filme (Octombrie și Rostov-Luanda) ale lui Abderrahmane Sissako, cunoscut pentru pentru filme importante precum Bamako sau Timbuktu. Sissako a studiat la Institutul Unional de Cinematografie de la Moscova între 1983 si 1989. Octombrie prezintă povestea de dragoste a lui Idrissa (student african la Moscova) și a Irei (o tânără din Rusia), o istorie cotidiană a conexiunilor între „Lumea a treia” și Uniunea Sovietică. Rostov-Luanda este un documentar despre studenții africani în Uniunea Sovietică și destinele lor odată reveniți în țările de origine măcinate de crize politice și economice.

Ultima zi a festivalului, joi 27 iunie, va debuta la ora 19.00 cu un scurt metraj angolez, Monangambé, care redă realitatea cotidiană a luptei împotriva colonialismului. Este primul film al regizoarei Sarah Maldoror care a studiat la Institutul Unional de Cinematografie de la Moscova și este considerată unul dintre fondatorii cinematografiei africane.

Festivalul se va încheia cu documentarul Arte&BBC Cuba, o odisee africană, care prezintă o istorie inedită a Razboiului Rece: povestea sprijinului militar cubanez pentru mișcările de eliberare națională din Africa începând cu anii șaizeci până la sfârșitul Războiului Rece.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Globalizarea Socialismului: Conexiuni între Europa de Est şi ‘Lumea a Treia'”, implementat de universităţile College London, Exeter, Oxford, Leipzig, Columbia, Belgrad şi Academia Ungară de Ştiinţe şi finanţat de Arts and Humanities Research Council (Marea Britanie).

Partenerii festivalului sunt: Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, British Council, Institutul Francez, La Cinémathèque Afrique, Centrul Rus de Știință și Cultură, Ambasada Cubei în România, Asociația „Respiro”-Human Rights Research Center și Asociația ArtViva.

Parteneri media: Radio România Cultural, Scena9, Agerpres, Contributors.ro.

FB event: https://www.facebook.com/events/335109267183644/