Teatrul Dramaturgilor Români – PREMIERA unui spectacol în regia lui FELIX ALEXA!  
13 September 2021
Competiția BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival, între 13 – 17 septembrie
13 September 2021

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM ȘI TELEVIZIUNE ”SIMFEST”, Tîrgu Mureș, 13 – 19 septembrie 2021

Ediția a XVIII-a a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST își deschide porțile luni, 13 septembrie. Timp de o săptămână, în Cetatea medievală din Tîrgu-Mureș și la Cinematograful ARTA vor putea fi urmărite peste 50 de producții audio-vizuale din toate domeniile: de la lungmetraje la filme de animație și de la scurtmetraje de ficțiune sau filme documentare la videoclipuri.

Deschiderea oficială are loc luni, ora 11.00, în Cetatea medievală, în cadrul unei conferințe de presă la care vor participa cei mai mulți dintre membrii juriului.

Juriul de preselecție a avut de ales din 410 producții, trimise din 56 de țări. În selecția oficială au rămas 118 producții din 40 de țări. Sunt reprezentate în competiția finală toate continentele.

Pentru prima oară, la SIMFEST va fi acordat un Premiu Special pentru cea mai bună producție din România și Republica Moldova. Tot pentru prima oară, filmul românesc va fi prezent în program, prin organizarea ”Săptămânii filmului românesc”, cu proiecții în fiecare seară, de luni, 13 septembrie până vineri, 17 septembrie, de la ora 21.00, la Cinema ARTA. Proiecțiile sunt susținute logistic și financiar de UPFAR-ARGOA și DACIN-SARA. Programul festivalului poate fi consultat pe www.simfest.ro și pe pagina de Facebook Simfest Romania.

O mare parte a producțiilor calificate în selecția oficială va fi difuzată, de asemenea, zilnic, pe pagina de Facebook a festivalului. Fiecare film va fi păstrat pe pagină timp de 24 de ore.

Organizarea ediției a XVIII-a a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST este posibilă și datorită co-finanțării din partea Municipiului Tîrgu-Mureș și a Primăriei Sîngeorgiu de Mureș. Organizator este Asociația culturală SIMFEST pentru promovarea creatorilor din media și artele vizuale. Producător: Astra Dell Arte București. Sponsor oficial: Hotel GRAND Tîrgu Mureș.

 

SIMFEST a fost înființat în anul 2003; este un festival–competiție de film şi programe TV, singurul de acest fel din România și unul din puținele de gen din Europa. SIMFEST militează pentru profesionalism și pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și a creatorilor din media. Festivalul promovează, în același timp și producătorii independenți de film.

 

Program de desfășurare:

 

Sâmbătă, 11 septembrie – Luni, 13 septembrie 2021

 

  • trainingul voluntarilor
  • instalarea echipamentelor, pregătirea spațiilor pentru evenimente și pentru redacția de știri
  • sosirea juriului și a invitaților

Luni, 13 septembrie

 

11.00 – Cetatea medievală: conferință de presă deschidere festival, cu transmisiune online

15.00 – 17.00 – Cetatea medievală:  proiecții publice ale producțiilor din concurs, dezbateri

17.30 – Cinema ARTA: vernisaj expoziție de fotografie Barabasi Attila, cu transmisiune online

21.00 – Cinema ARTA (Teatrul de vară): Săptămâna filmului românesc (Școala de Vară SIMFEST) –  proiecție publică a filmului documentar 30 de ani 15 minute, producător: Ștefan Mandachi (discuții cu realizatorii)

9.00 – 11.00, 15.00 – 21.00: proiecții online, pe pagina de Facebook, ale producțiilor calificate în finală

9.00 – 21.00 – realizarea Jurnalului video al zilei, publicarea lui pe site și pe social media și trimiterea la partenerii media

 

Marți, 14 septembrie

 

9.30 – 19.00 – Cetatea medievală: proiecții publice ale producțiilor din concurs, dezbateri

21.00 – Cinema ARTA (Teatrul de vară): Săptămâna filmului românesc (Școala de Vară SIMFEST): proiecție publică a filmului artistic Maria, Regina României (discuții cu realizatorii)

9.00 – 21.00: proiecții online, pe pagina de Facebook, ale producțiilor calificate în finală

9.00 – 21.00 – realizarea Jurnalului video al zilei, publicarea lui pe site și pe social media și trimiterea la partenerii media

 

Miercuri, 15 septembrie

 

9.30 – 18.00 – Cetatea medievală: proiecții publice ale producțiilor din concurs, dezbateri

18.00 – Cinema ARTA: proiecție publică – eveniment, în prezența realizatorilor: filmul documentar Siberia din oase. Regizor: Leontina Vatamanu. Producător: OWH Studio Chișinău (80 de ani de la primele deportări staliniste în Siberia ale românilor din Basarabia)

21.00 – Cinema ARTA (Teatrul de vară): Săptămâna filmului românesc (Școala de Vară SIMFEST): proiecție publică a filmului artistic București NonStop. Scenariul, regia și producția: Dan Chișu (discuții cu realizatorii)

9.00 – 21.00: proiecții online, pe pagina de Facebook, ale producțiilor calificate în finală

9.00 – 21.00 – realizarea Jurnalului video al zilei, publicarea lui pe site și pe social media și trimiterea la partenerii media

 

Joi, 16 septembrie

 

Călătorie de documentare în oraș și în județ: vizitarea unor obiective turistice și economice

21.00 – în județ, Cinema ARTA (Teatrul de vară): Săptămâna filmului românesc (Școala de Vară SIMFEST): proiecție publică a filmului artistic Restul e tăcere. Scenariul și regia: Nae Caranfil (discuții cu realizatorii)

9.00 – 21.00: proiecții online, pe pagina de Facebook, ale producțiilor calificate în finală

 

Vineri, 17.septembrie

 

9.30 – 17.00 – Cetatea medievală: proiecții publice ale producțiilor din concurs

 

Câștigătorii Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST 2021

a XVIII-a ediție

 

Menţiune specială pentru producţie educaţională, pentru profesorul Vittorio Caratozzolo, Italia.

MOTIVAȚIA JURIULUI. În producțiile elevilor de liceu îndrumați de Vittorio Caratozzolo, este omagiat cu mijloace modern, video, Dante Alighieri, ultimul mare exponent al culturii medieval, care, împreună cu reprezentanții generației următoare, Petrarca și Bocaccio, a făcut trecerea către umanismul renașterii. Această premiere beneficiază de o fericită coincidență, este acordată în luna septembrie, la 700 de ani de la moartea autorului Divinei Comedii, 14 septembrie 1321.

Menţiune specială pentru producţie multimedia: “Cutstein”, Hamidreza Ckhosh-Bazan, Iran

MOTIVAȚIA JURIULUI. În cele aproape 11 minute, Hamidreza Ckhosh-Bazan prezintă importanța procesului de editare în producțiile video, în documentare, în jocurile pe calculator, în animație, unde singura limită care există este cea a creativității autorului.

Menţiune specială pentru scurt metraj: “De ce suntem trişti în oraşe”, Gang Zhao, China.

MOTIVAȚIA JURIULUI. În esență este vorba despre un tânăr care pierde o brichetă veche, fără valoare materială, doar o valoare sentimentală. Cel care o pierde este o persoană săracă, mai în vârstă, care ar fi trebuit să repare bricheta. O pierde , dar este gata să o plătească. Însă tânărul devine dezorientat, își pierde prietena, devine un singuratic, un alienat. Este o parabola a diferențelor de valori între generații, a relației între oameni și obiecte, o comparație între destinul brichetei și a omului anonim în furnicarul orașului.

Menţiune specială: “Viaţă de camping”, Josep Perez, Spania.

MOTIVAȚIA JURIULUI. Autorul este director de imagine dar experimentat și alte profesii din domeniul audiovisual, scriitor de scenarii și producător de seriale de televiziune și documentare. În această producție, încadrată de juriu la categoria documentar touristic, autorul ne prezintă existența efemeră, pe timpul verii, a unui parc de rulote, cu poveștile amuzante ale locuitorilor ocazionali, care sunt forțați să se adapteze la viața controlată de un inamic insidios: COVID-19. În România, a existat ceva asemănător, rulotele din timpul verii, pe Valea Cerbului, lângă Predeal.

 

Premiul pentru Videoclip: “Rugbi club Venus RIFIL”, Piatra Neamţ, Iulian Chiuariu.

MOTIVAȚIA JURIULUI. Spotul promovează o echipă de fete, de adolescente, cu o denumire apparent malițioasă- Mâțele Negre. Denumirea echipei este aleasă interesant, pentru că amintește de o superstiție populară românească: îți merge rău dacă îți trece o pisică neagră prin față. Este un mod de intimidare a adversarului dar și o modalitate de promovare aproape subliminal. Numele echipei și-a făcut efectul psihologic și asupra juriului. Instantaneu am decis, în unanimitate, să-i acordăm premiul SIMFEST pentru videoclip.

Premiu pentru Ştiri – EX AEQUO:

– televiziunea RTS Turnu Severin

– “Antactica, alarmă globală”, autor Jifko Konstantinov, Bulgaria

MOTIVAȚIA JURIULUI. Premiul SIMFEST 2021 pentru știri de televiziune este acordat ex-aequo în acest an unor producții care acoperă cu profesionalism zone diferite. Dar spectacolul știrilor este la fel de palpitant, indiferent dacă vorbim de o comunitate locală sau de ultima frontieăr de pe Pământ:Antarctica.

Premiu pentru talk-show: “E singurul sfat”, Andreea Ştiliuc, România

MOTIVAȚIA JURIULUI. Pentru modul în care a reușit să descopere personalitatea unuia dintre cei mai dăruiți regizori ai teatrului românesc, laureata premiului pentru talk-show este Andreea Știliuc de la TVR Iași.

 

Premiul pentru anchetă: “Crima cea mai modestă”, Shany Moran Haziza, Israel

MOTIVAȚIA JURIULUI. Tenacitatea documentaristei de a investiga un caz real de acum 30 de ani, care demonstrează implicarea unor comunități dintre sectele cu caracter ultra religios. Filmul descoperă urmările nebănuite ale fanatismului religios, dus la extreme cu consecințe tragice și atrocități comise în numele credinței. O investigație jurnalistică ce caută răspunsuri.

Premiul pentru creaţie studenţească non-ficţiune: “Tabloul lui Vivien”, Eric Kosonen, SUA

MOTIVAȚIA JURIULUI. Anul 2020 a fost un an extrem de dificil pentru fiecare dintre noi. Însă, pe lângă problemele personale, anteprenorii au luptat din greu pentru supraviețuirea afacerilor lor. Când această zbatere devine subiect de film iar realizatorul este foarte bun, filmul rezultat merită premiat cu prisosință.

Premiul pentru creaţie studenţească-ficţiune: “Lovitura”, regia Amin Anari, Iran

MOTIVAȚIA JURIULUI. Se spune că viața bate filmul dar uneori filmul de ficțiune e cea mai bună metodă de a ilustra aspect extrem de sensibile din cotidian. Povestea acestui film poate fi reală oriunde și capătă astfel o tentă universal care merită cu prisosință răsplătită.

Premiul pentru animaţie: “Pictând cu numere”, Radheya Jegatheva, Australia

MOTIVAȚIA JURIULUI. Un film care reia, modern, credința anticilor conform căreia numerele sunt fundația Universului, și o face într-un mod fascinant.

 

Premiul pentru producţie de divertisment: “Noapte în flăcări”, Martin Kuba, Eva Josefikova, Cehia

MOTIVAȚIA JURIULUI. Calitățile lucrului cu actorii, simțul umorului și talentul de a inventa personaje cu mult haz, îndrăgite de public și situații de viață inedited, inspirate din cotidian. Totul, în spiritul bunei tradiții cinematografice a școlii cehe de cinema, inițiată de mari cineaști ca Jiri Menzel și Milos Forman.

 

 

 

Premiul pentru film documentar: “Copilul din umbră”, Andreas Arnstedt, Germania

MOTIVAȚIA JURIULUI. Termenul “copii din umbră” este în mare parte necunoscut în societatea noastră. Aceștia sunt copiii care locuiesc cu un frate bolnav, aflat în fază terminală. Toată atenția părinților se îndreaptă spre copilul bolnav. Copiii sănătoși sunt în umbră, își asumă sarcini pentru care sunt încă mult prea mici și preiau o parte din activitățile familiale.

Premiul pentru film de ficţiune de lung metraj: “Cât costă frica ta”, Florian Anders, Germania

MOTIVAȚIA JURIULUI. O analiză lucidă a principiilor morale puse la grea încercare în situații limită de tentațiile aplicate cu cinism de o societate ale cărei valori sunt exclusive cele materiale. Supraviețuirea cu demnitate este o cursă cu obstacole pentru fiecare dintre noi. Filmul redă cu emoție și sensibilitate acestă temă.

Premiu pentru jurnalism european: “Interviuri pentru speranţă”, Corneliu Ţepeluş, Romania

MOTIVAȚIA JURIULUI. Pentru profesionalismul și competența actului jurnalistic care urmărește destinele umane confruntate cu realitățile sociale contemporane.

Premiul pentru cea mai bună producţie din România și Republica Moldova: “Reîntoarcerea”, Dumitru Grosei, Republica Moldova

MOTIVAȚIA JURIULUI. Xenia Bucuci, artizan din Republica Moldova, este fostă actriță și fotomodel. După 5 ani de lucru în Franța, ea este una din puținele persoane care s-au întors acasă din străinătate, pentru a recupera și promova tradițiile vechi ale meșteșugului manual moldovenesc. Povestea ei emoționantă este spusă în acest film.

Premiul special pentru imagine: “Doar Djurdjevdan mai trebuie să vină”

Zlatko Giurgevici, regizor Predrag Todorovici, Serbia.

MOTIVAȚIA JURIULUI. Juriul a remarcat o imagine captivantă, expresivă, în care estetica rafinată a unor cadre relevă sensurile adânci ale unor străvechi sărbători în Serbia.

Premiu pentru scenariu: “Anatomista”, Iris Fegerl, Nina Hohn, Germania

MOTIVAȚIA JURIULUI. Bazându-se pe o amplă documentare, cele două autoare au realizat o narațiune bine condusă, captivantă, despre o femeie care a reușit să învingă prejudecățile epocii, devenind prima femeie din lume specializată în anatomia umană.

Premiul special al juriului: “Campion fără limite”, Seongkwan Sohn, Coreea de Sud

MOTIVAȚIA JURIULUI. O emoționantă idee face ca un spectacol de televiziune de divertisment să transmit un profund mesaj de solidaritate umană. Este vorba despre un concurs de dans în care unul dintre concurenți este cu dizabilități și se află într-un scaun cu rotile.

 

Marele premiu SIMFEST 2021: “Ţară umbrită”, Bohdan Slama, Cehia

MOTIVAȚIA JURIULUI. Un film ale cărui semnificații depășesc situația apparent particular a unei comunități rurale, aflată la granița dintre Cehia și Austria, dezvăluind un fapt tulburător și dureros când, în condițiile celui de-al Doilea Război Mondial, vecini care erau prieteni, devin dușmani doar pentru că aparțineau unor etnii diferite.