SPANIA: INSULELE CANARE – INSULELE FERICITE
16 April 2017
TENERIFE
16 April 2017

GRAN CANARIA

Din Insulele Canare, cea mai cunoscută şi mai diversificată din întregul arhipelag, este Gran Canaria. Ajunşi aici, veţi avea sentimentul că în locul unei insule, vizitaţi trei continente. De Africa vă amintesc dunele de nisip, după interiorul muntos şi rezervoarele de apă dulce parcă v-aţi afla în Europa continentală, iar canioanele adânci ar putea să vă evoce America.

Gran Canaria este o destinaţie exotică, înţesată de plaje interminabile, străduţe întortocheate, de unde nu lipsesc obiectivele turistice şi un important sit arheologic.

Principalul oraş al insulei, Las Palmas, a devenit cunoscut şi pentru faptul, că se spune că în acest loc, şi-ar fi petrecut o noapte şi Cristofor Columb. El ar fi fost cazat la Casa de Colon, unde în prezent se găseşte un muzeu al mărturiilor, legate de expediţiile lui Columb.

* * *

Dacă doriţi cumva să vă îndepărtaţi de zgomote şi aglomeraţie, în Gran Canaria, puteţi să mergeţi să vizitaţi „Salinas de Tenefe” ce se află în Santa Lucia ori să vă îndreptaţi pe coasta sudică a insulei, între staţiunile turistice Maspalomas şi Playa del Igles, unde vezi găsi „Dunele din Maspalomas” (declarate Parc naţional) – o rezervaţie naturală şi un adevărat paradis al iubitorilor de soare. Aceste coline de nisip presărate din loc în loc cu vegetaţie, te îmbie la plimbare pe jos.

Şi dacă tot aţi ajuns în apropiere de Playa del Igles, nu ezitaţi să treceţi şi prin parcul tematic „Mundo Aborigen”, ce reprezintă un vechi sat, un muzeu în aer liber în care vizitatorul poate face cunoştinţă cu cultura pre-hispanică, dar şi cu ritualurile de înmormântare şi religia aborigenilor, ierarhia socială, credinţa şi lumea magiei acestora. Astfel, cu ajutorul a numeroase păpuşi de dimensiunea unui om, ce sunt aşezate în diferite poziţii şi cadre (din care nu lipsesc nici diverse zgomote), se încearcă oferirea a cât mai multe informaţii despre modul de viaţă al băştinaşilor înainte de perioada colonială.

* * *

Muzeul şi Parcul arheologic Cueva Pintada, Casa Memorială Tomas Morales (din oraşul Moya), Muzeul Pietrelor şi Meşteşugurilor (situat la marginea oraşului Ingenio, ce găzduieşte o colecţie substanţială de minerale, lucrări de artizanat şi unelte agricole), „Vârful Pico de la Nieves” sau „Roque Nublo” (un monolit de origine vulcanică) sunt şi ele importante puncte de atracţie turistică ale Insulei Gran Canaria. Acesta din urmă, situat în centrul insulei, este vizitat anual de mii de turişti şi este cunoscut ca fiind un loc vechi şi sacru al regilor şi al bătrânilor populaţiei aborigene. Se poate ajunge foarte uşor în vârful Roque Nublo, care este doar la câţiva kilometri de centrul oraşului Teheda.

* * *

Şi nu putem părăsi Gran Canaria, fără să spunem câte ceva şi despre impresionantul sit arheologic denumit „Cenobio de Valeron”, reprezentat de un complex de 298 de peşteri (un fel de camere cămări) folosite de către aborigeni pentru stocarea cerealelor, fapt ce ne demonstrează importanţa agriculturii ca principal mijloc de subzistenţă, dar şi o organizare socială a producţiei.

Cuvântul „cenobio” provine se pare de la o legendă care ne povesteşte că acele camerele cămări create pentru depozitarea cerealelor, ar fi făcut parte dintr-o mănăstire unde ar fi fost închise fetele tinere până în momentul căsătoriei. Aici ele erau vegheate de preoţi care le învăţau o serie de exerciţii spirituale şi diferite ritualuri. Ideea este respinsă de unii istorici, însă localnicii încă o ţin vie şi o transmit mai departe, din generaţie în generaţie.