Ascultă Radio România Cultural Live

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Foto: Arhiva Ambasada Regatului Arabiei Saudite

30 Martie 2024, 06:32

Invitați speciali:

E.S. Domnul Radko Vlaykov Ambasadorul Republicii Bulgaria

E.S. Domnul Brendan Ward Ambasadorul Irlandei

E.S. Domnul Mohammed Abdulghani Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite

E. S. Domnul Osama bin Yousef Alqaradawi Ambasadorul Statului Qatar

E.S. Domnul Sami Nagga Ambasadorul Republicii Tunisiene

E.S. Domnul Zafar Iqbal Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan

E.S. Doamna Lili Evangelia Grammatika Ambasadorul Republicii Elene

Cu participarea actorilor Cristina Deleanu și Eugen Cristea.

Călătorie în jurul lumii este o emisiune dedicată Zilelor Naționale ale țărilor din întreaga lume, invitați fiind ambasadori acreditați în România, un itinerar diplomatic și cultural pe toate meridianele. Sunt prezentate aspecte legate de semnificația Zilelor Naționale, despre cum sunt sărbătorite acestea ca tradiție în țările respective și în întreaga lume prin misiunile diplomatice, este prezentat un scurt istoric al relațiilor diplomatice cu accente ale relațiilor bilaterale prezente cu România, fiind subliniate și cele mai importante obiective ale misiunilor diplomatice ale ambasadorilor acestor țări, acreditați în România.

Sunt de asemenea prezentate evenimente diplomatice care au loc în luna in curs.

În ediția de astăzi vă propunem o călătorie radiofonică în Bulgaria, Irlanda, Tunisia, Pakistan și Grecia și vă aducem în atenție un eveniment diplomatic ce s-a desfășurat în această perioadă în care pentru musulmani este Luna Sfântă de Ramadan.

Ambasadele Țărilor Arabe și Islamice în România și Organizația Cooperării Islamice (OCI) au organizat pe 20 Martie Cina de Iftar, la care au fost invitați E.S. Luminiţa Odobescu - Ministrul Afacerilor Externe al României și alţi oficiali români și străini.

Cu această ocazie Ministrul Afacerilor Externe al României a reiterat angajamentul României de a respecta toate religiile și a menţionat importanţa diversităţii şi a toleranţei religioase.

Cina de Iftar este masa de „rupere a postului” pe care musulmanii o iau în timpul Lunii Sfinte a Ramadanului imediat după apusul soarelui.

Interviu cu E.S. Domnul Osama bin Yousef Alqaradawi - Ambasadorul Statului Qatar în România
29 martie 2024

În primul rând, aș dori să îi mulțumesc doamnei Magdalena Tara pentru realizarea acestui interviu important prin care publicul are ocazia să afle mai multe despre semnificația Ramadanului. De asemenea, mulțumesc Radio România Cultural pentru interesul său pentru diversitatea culturală a subiectelor abordate, fapt ce arată amploarea gradului de conștientizare și popularitatea acestui post de radio.

1. Ce semnificație are Luna Sfântă a Ramadanului?
Putem numi luna Ramadan primăvara vieții islamice, deoarece în luna Ramadan, comunitatea musulmană simte, de asemenea, că este o singură națiune, unde aproximativ 2 miliarde de musulmani efectuează aceleași ritualuri simultan și au aproape aceleași obiceiuri.
În luna Ramadan, credinciosul musulman compensează ceea ce a neglijat de-a lungul anului, în ceea ce privește raportarea la divinitate în primul rând, și în ceea ce privește drepturile musulmanilor în general. Este luna în care caritatea și cooperarea între oameni abundă, luna în care credinciosul musulman evită orice cuvânt dăunător și orice conflict. Luna Sfântă a Ramadanului poate fi asemuită cu o lună în care credincioșii musulmani își încarcă bateria spirituală pentru întregul an, până la sosirea următorului Ramadan.
Este, de asemenea, un antrenament al sufletului, o rafinare a spiritului prin abandonarea plăcerilor și de a nu se agăța de plăcerile lumești excesive, este capacitatea de a abandona mâncatul și băutul, de a abandona toate mijloacele de divertisment, relațiile intime până la apusul soarelui, timp de o lună, ceea ce îi conferă musulmanului o mare capacitate de a-și controla poftele și dorințele, făcându-l pe credinciosul musulman echilibrat și moderat din punct de vedere psihologic și fizic.
Începutul și sfârșitul lunii Ramadan sunt determinate prin metoda calendarului lunar. Odată ce luna nouă este observată la începutul lunii, aceasta marchează prima noapte din Luna Sfântă de Ramadan, iar odată ce este observată din nou, înseamnă sfârșitul lunii și începutul Sărbătorii Eid al-Fitr.
Începutul lunii Ramadan este întotdeauna lesne în ceea ce privește actele de adorație, însă în ultimele sale zile, musulmanii cresc frecvența rugăciunilor, citind Coranul și implorându-L pe Dumnezeu.

2. Care sunt obiceiurile și tradițiile pe care musulmanii trebuie să le urmeze în timpul Ramadanului?
Unul dintre cele mai importante obiceiuri islamice din luna Ramadan este adunarea familiilor mari și mici și apropierea oamenilor într-o mare măsură, precum și servitul mesei în adunările de familie. Fiecare țară islamică are mâncăruri specifice pentru luna Ramadan.
Faptele bune între oameni cresc și ele, de asemenea schimbul de mâncăruri, cuvintele amabile și donațiile către nevoiași.
Fiecare credincios musulman trebuie să se abțină de la toate tipurile de mâncare, băutură și relații în timpul zilei în Ramadan, însă noaptea mănâncă după cum poftește.

3. Ce sunt mesele de Iftar ?
Masa de Iftar variază de la o țară la alta, însă este prima masă care trebuie mâncată după ce ai încheiat ziua de post, astfel că există lucruri de bază care sunt întotdeauna prezente, precum lichidele, apa, laptele, supele, sucurile, și zaharurile pentru a crește nivelul de zahăr din sânge. Toți credincioșii musulmani își întrerup postul cu curmale, deoarece constituie cea mai bună sursă naturală pentru a crește nivelul de zahăr din sânge și este o sunna (tradiție) a Profetului Mohammed, pacea și binecuvântarea lui Dumnezeu să fie asupra lui. Urmează unele tipuri de proteină ​​animală, legume și carbohidrați, cum ar fi orezul, în funcție de obiceiurile fiecărei țări islamice.

4. Descrieți, vă rugam, o zi din Luna Sfântă a Ramadanului.
Dacă ar fi să descriu o zi de Ramadan în general, aceasta începe cu masa de Suhur, care este masa pe care musulmanii o mănâncă înainte de primi zori ai zilei, pentru tot parcursul zilei de post. De asemenea, se consumă multe lichide pentru a-i proteja pe credincioșii musulmani de sete, precum și unele alimente care mențin senzația de sațietate timp îndelungat, apoi ne rugăm rugăciunea de dimineață ”Fajr” și dormim câteva ore după aceasta.
Persoanele care lucrează, se trezesc și merg la serviciu, studenții merg la studii, iar o casnică își începe ziua acasă. În timpul zilei de Ramadan, ne rugăm fiecare rugăciune la timpul său, ca de obicei, însă Îl pomenim mai mult pe Dumnezeu și citim Coranul în fiecare zi. În orele dinaintea ruperii postului, activitatea diferă de la individ la individ. Sunt cei care preferă să ia o pauză și sunt cei, ca mine, care practică sport, însă nu intensiv.
Apoi, la apusul soarelui, încheiem postul, începem să mâncăm și să bem și facem rugăciunea de apus Maghrib. De cele mai multe ori, toată familia se reunește la această oră. Aproximativ două ore mai târziu, mergem la moschee și ne rugăm o rugăciune specială pentru luna Ramadan numită Tarawih, care durează în jur de o oră sau mai mult. Apoi oamenii se deplasează pentru alte activități de seara, după care se întorc la casele lor în așteptarea unei noi zi de post din Luna Ramadan.

5. Prin ce diferă Ramadanul de la o țară la alta în țările arabe/islamice?
Ramadanul are un caracter special în fiecare țară arabă și islamică, care îl deosebește uneori prin decorațiuni, alteori prin mâncare, alteori prin ectenii islamice și alteori prin celebrări.
De exemplu, în statul Qatar și statele din Golful Arab, există un eveniment la mijlocul Ramadanului numit Noaptea Garangao, o noapte în care copiii merg în casele vecinilor, unde le sunt oferite dulciuri și cadouri. Acest obicei este manifestare veche a poporului qatarez pentru aprecierea avută față de copiii lor pentru că au reușit să postească jumătate din luna Ramadan, într-un mod adecvat și potrivit, și pentru a-i încuraja să finalizeze postul în aceasta lună.
Există țări renumite pentru confecționarea felinarelor speciale pentru Ramadan, organizarea de ectenii religioase, și organizare de mese de Iftar pentru mii de oameni săraci pe străzi și multe altele.

6. Ce este specific pentru Statul Qatar în ceea ce privește Ramadanul?
Statul Qatar se distinge prin numărul mare de moschei, dorința oamenilor de a se ruga rugăciunile de Tarawih în luna Ramadan, și de reuniune cu familia și prietenii aproape zilnic, pentru a socializa după rugăciunile de Tarawih.
Qatarul se diferențiază prin Noaptea Garangao pe care am menționat-o.
Rugăciunile Tarawih au loc în cea mai mare moschee din Doha, capitala statului Qatar, Moscheea Imam Mohammed bin Abdul Wahhab, cunoscută sub numele de Moscheea Statului Qatar. Rugăciunile sunt conduse de un grup de imami tineri din Qatar cu voci frumoase, în fiecare an existând un grup diferit de imami din Qatar care conduc aceste rugăciuni.
Statul Qatar se deosebește prin demararea a numeroase proiecte caritabile în cursul acestei luni, se deosebește prin numeroasele vizite între oameni și trimiterea de mâncăruri unul altuia.
Totodată, se deosebește prin compasiune, comunicare și fraternitate crescută, ceea ce te face să nu-ți dorești să petreci luna Ramadan în afara Qatarului, indiferent de avantajele existente în alte țări.

Traducere Lorena Popa - Ambasada Statului Qatar


Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorii 05 Aprilie 2024, 07:34

Palatul Baronului Empain din Cairo

Belgianul Édouard Louis Joseph , primul baron Empain , a fost un bogat inginer și antreprenor belgian, dar și un...

Palatul Baronului Empain din Cairo
Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călătorii 29 Martie 2024, 06:56

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman

În provincia León din nord-vestul Spaniei se află vestigiile spectaculoase ale unei mine de aur, pe care romanii...

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călătorii 22 Martie 2024, 15:14

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST

Apărut inițial din rațiuni inginerești (ca supapă de presiune pentru o hidrocentrală), jetul de apă din mijlocul Lacului...

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
Călătorii 15 Martie 2024, 16:54

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST

Gouda, Edam, Camembert, Roquefort…Cele mai fine brânzeturi din lume poartă, în general, numele locurilor...

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
Călătorii 01 Martie 2024, 09:50

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST

În prima jumătate a secolului trecut, capitala regiunii Occitania din sudul Franței s-a îmbogățit de pe urma...

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Știința 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:00 - 14:30
PUTEREA CREDINȚEI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru