Destul! – Introspecții, duminică, 25 septembrie 2022, ora 18.30
23 September 2022
Conferința Take Ionescu, ediția a ll-a. 100 de ani de la moartea marelui diplomat român
28 September 2022

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Turcia, reperele unui parcurs istoric de jumătate de mileniu. Invitat, dr. Ionuț Cojocaru

marți 27 septembrie 2022,  ora 21.10

Realizator, Dan Manolache.

     Pe parcursul celor 50 de minute ale emisiunii ne propunem să străbatem parcursul istoric al Turciei din epoca lui Soliman Magnificul până în zilele noastre. Vom începe cu domnia marelui sultan care ajunge la tron pe 28 septembrie 1520 și vom continua drumul prin istorie făcând doar cateva popasuri în momentele ei reprezentative cu influență și asupra spațiului românesc.

     Domnia lui Soliman este dintru început una ce se anunță glorioasă. Bătăliile câștigate și cuceririle se țin lanț încă din primii ani.

    În 1522 este cucerit Belgradul, în același an turcii ocupă Rhodosul alungându-i pe Cavalerii Ioaniți pentru ca, după numai 4 ani, oștile sultanului să obțină o zdrobitoare victorie la Mohacs împotriva armatei maghiare a regelui Ludovic al II-lea care piere în luptă. Să mai menționăm doar primul asediu al Vienei început la 27 septembrie 1529 după ce, cu câteva zile în urmă turcii ocupaseră Buda. Campaniile victorioase ale Padișahului continuă cu o incursiune în Moldova lui Petru Rareș în 1538, cu un nou război împotriva habsburgilor, cu transformarea părții centrale a Ungariei în pașalâc în 1541 și enumerarea ar putea continua. Vom evoca și al doilea asediu al Vienei, cel din 1683 pentru ca apoi să ne referim pe scurt la perioada de declin accentuat al Imperiului Otomam, anii 1785- 1882 și la cea de disoluție ce se produce în perioada 1882- 1922.

 

    Vom vorbi apoi despre Turcia modenă și artizanul ei Mustafa Kemal Ataturk. Iată doar câteva repere ale transformării vechiului Imperiu într-o Republică ce adopta un program rapid de sincronizare cu statele Europei. Așadar Sultnatul este abolit la 1 noiembrie 1922, ultimul sultan, Mahomed al VI-lea părăsește Turcia și se refugiază în Malta.  Urmează încheierea păcii cu cu Puterile Aliate (Lausanne, 24 iulie 1923) și proclamarea Republicii Turcia la 29 octombrie 1923. În acest context vom vorbi despre Ataturk, kemalism și reformele care au transformat Turcia.

      Ultima secțiune a emisiunii va fi consacrată realităților Turciei de astăzi. Vom discuta despre situația politică și socială, despre importanța politică și militară a Turciei în regiunea Mării Negre și nu numai. Vom încerca să înțelegem demersurile și poziția ei în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, despre rolul pe care îl joacă diplomația ei condusă de președintele Erdogan în gestionarea acestei grave crize.

       Va fi o emisiune despre istorie și contemporaneitate, despre Turcia de ieri și de astăzi, o țară atât de legată în timp de destinul spațiului românesc.

    Fotografiile postate au fost preluate de pe site-ul Wikipedia.