Bilet de îmbarcare spre… Tulcea, iar apoi către Cuba la Santiago de Cuba…
30 September 2018
Bilet de îmbarcare spre… Tulcea şi apoi către Olanda, la Amsterdam
6 October 2018

ILUSTRATE DIN CUBA

Bazilica Sanctuar Naţional al Fecioarei Carităţii din Cobre, patroana Cubei, este o Basilică Minor a Bisericii Catolice, închinată Sfintei Fecioare Maria, care se află în Santiago de Cuba. La Ilustrate din Cuba, colegii noştri de la Radio Taino, ne-au propus să vorbim despre acest loc, despre istorie şi legenda sa, în ideea de a vă dezvălui câte ceva despre ceea ce cubanezi numesc Nuestra Señora Caridad del Cobre, a cărei statuie, din 28 august 2014, poate fi văzută şi în Grădinile Vaticanului.

 

* * *

 

Imaginea Fecioarei Carităţii din Cobre, este strâns legată şi de istoria luptei pentru independenţă a Cubei, trupele mambise, adică trupele Armatei de Eliberare având o profundă devoțiune pentru Fecioara din Cobre, numită şi Fecioara Mambisă. Astfel, trebuie spus că în timpul Războiului de Zece Ani (primul dintre cele trei războaie de eliberare a Cubei) credinţa în Fecioara Carităţii a dat avânt armatei, fiind o puternică resursă de identitate pentru cubanezi, imaginea sa confundându-se cu năzuința luptei pentru independenţă.

În tradiția religioasă populară, cultul Fecioarei din Cobre şi principiile patriotice au rămas mereu strâns legate. Drept pentru care, în timpul Războiului din anul 1895, ultimul din cele trei războaie de independenţă, trupele Armatei de Eliberare au purtat amulete şi mici medalii cu imaginea Fecioarei Carităţii, pentru a invoca astfel, protecţia acesteia. (Nota trad.)

 

Sanctuarul Virgen de la Caridad del Cobre

(Sanctuarul Fecioarei Carităţii din Cobre)

 

 

Legenda ne spune că statueta Fecioarei Carităţii a fost găsită prin anii 1612 sau 1613. Ea a fost zărită de trei sclavi care munceau în minele de cupru. Cei trei au rămas imortalizaţi în imaginile religioase cubaneze sub numele de  „Cei Trei Juani”.

Povestea despre statueta Fecioarei Carităţii, a fost relatată sub jurământ ecleziastic de către Juan Moreno, la vârsta de 85 de ani. El a povestit atunci, că împreună cu cei doi fraţi indieni, Juan şi Rodrigo de Hoyos, s-a dus într-o canoe să caute sare la salinele din Golful Nipe, pe coasta de nord a regiunii orientale a Cubei. Acolo au observat ceva plutind pe mare şi apropiindu-se, au văzut cu uimire şi bucurie că era o imagine sculptată a Fecioarei Maria purtându-l pe braţul stâng pe pruncul Isus. Pe o tăbliţă se putea citi inscripţia: „Eu sunt Fecioara Carităţii”

Statueta a fost dusă mai apoi administratorului minei de cupru, care a poruncit ca Fecioarei să i se ridice un schit. Astfel, primul sanctuar care a găzduit statueta, a fost construit în mod improvizat, din scânduri şi frunze de palmier. Se mai povesteşte de asemenea, că după mai multe evenimente misterioase întâmplate în preajma imaginii Fecioarei Carităţii, aceasta a fost dusă într-un alt sanctuar unde avea să rămână definitiv, la o mică distanță de primul, pe vârful unui deal din apropierea minelor de cupru.

 

* * *

 

Conform însă unor documente vechi, ce se găsesc în Arhiva Generală a Indiilor, în Spania, se pare că statueta Fecioarei Carităţii a ajuns în ținutul muntos din  Sierra del Cobre, atunci când, în 3 mai 1597, Francisco Sánchez de Moya (căpitan de artilerie), a primit poruncă de la  regele Filip al II lea să se ducă la minele de cupru din Sierra del Cobre ca să apere acele ţărmuri de atacurile piraţilor englezi. Regele l-a însărcinat cu acel prilej să facă şi o bisericuţă, unde soldaţii şi minerii să poată merge să se roage sfintei imagini a Fecioarei Carității.

 

* * *

Sanctuarul actual al Fecioarei Carităţii, a fost construit în anul 1926 în aşezarea numită El Cobre (în traducere „Cuprul”), în apropierea oraşului Santiago de Cuba. Este o biserică izolată pe dealul „Cerro de la Cantera”, înconjurată de o vegetație luxuriantă. Iar pentru a ajunge la ea, trebuie să urcaţi 254 trepte. Are o clopotniţă centrală şi două turnuri laterale terminate în cupole din cărămidă roşie.

Sanctuarul Fecioarei Carităţii din Cobre, dispune de un altar de argint masiv şi alte obiecte ornamentale de mare valoare. Sub altarul Fecioarei se află aşa numita „Capelă a Miracolelor”, o mică încăpere unde credincioşii aduc diferite ofrande. Acest sanctuar, a fost proclamat bazilică la data de 22 decembrie 1977, de către Papa Paul al VI lea.

 

* * *

 

Fecioara Carităţii din Cobre (Nuestra Señora Caridad del Cobre sau pur şi simplu „Cachita”), sunt numele pe care cubanezii l-au dat Sfintei Patroane a insulei. Numirea solemnă de „Patroană a Cubei” a fost proclamată de Papa Benedict al XV lea în 1916, la cererea veteranilor Războiului de Independenţă al Cubei.

Câţiva ani mai târziu, în 1998, când  a făcut o călătorie în această țară, Papa Ioan Paul al II-lea a încoronat şi a binecuvântat imaginea Patroanei Cubei. Papa Benedict al XVI lea, i-a acordat la rândul său, în anul 2012, Trandafirul de Aur al Creştinătăţii, cu ocazia aniversării apariţiei sale, iar Papa Francisc (atunci când a vizitat Cuba în anul 2015), a mers şi el la Sanctuarul Fecioarei Carităţii, unde a depus un buchet de flori de argint.

 

* * *

 

Bazilica Sanctuar Naţional al Fecioarei Carităţii din Cobre, este unul dintre locurile religioase cele mai venerate de cubanezi. Vin aici, credincioşi din diferite părţi ale ţării, care își pun nădejdea în patroana Cubei, căutând consolare spirituală sau soluţii pentru năzuinţele şi problemele lor.

Praznicul Fecioarei Carităţii, are loc în data de 8 septembrie, odată cu sărbătoarea lui Oshun (orisha din panteonul yoruba, zeitate a apelor dulci, personificând iubirea şi fertilitatea). Este o sărbătoare comună, ceea ce scoate în evidenţă profundul sincretism dintre religia catolică şi cea de origine africană prezentă în spiritualitatea poporului cubanez.

 

* * *

Sanctuarul din Cobre este o destinaţie obligatorie, pentru credincioşii Patroanei Cubei, care vin să îi viziteze lăcaşul ori de câte ori au ocazia. Putem fi, aici, martorii celor mai felurite ofrande care i se aduc Fecioarei pentru a îndeplini un legământ: bijuterii de aur, pietre preţioase, dar şi cârje, haine şi multe altele. Încă se păstrează aici medalia de aur primită de scriitorul nord-american Ernest Hemingway când i-a fost decernat Premiul Nobel.

Există obiceiul ca atunci când vin la Sanctuarul Fecioarei Carităţii din Cobre, oamenii să ia pietricele din mină pentru ca acestea să îi apere de orice rău, sperând astfel că viitorul pe care îl vor avea, va fi cu mult mai bun decât clipa prezentă.

 

* * *

 

După cum se ştie, Sfânta Patroană a Cubei a ieşit din sanctuarul său, doar de cinci ori. Ultima dată a fost în anul 2011, pentru a face un pelerinaj prin toată insula, cu ocazia celei de-a 400-a aniversări a apariţiei sale.

 

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)