Sakura (Japonia) – un obiectiv turistic efemer
6 March 2020
CUBA VĂ POVESTEŞTE: Baracoa – cel mai vechi oraş din Cuba
8 March 2020

ILUSTRATE DIN CUBA – Catedrala din Havana

Catedrala din Havana reprezintă un adevărat simbol al oraşului. Este cea mai importantă biserică din ţară şi un loc ce trebuie neapărat vizitat de toţi cei care explorează zona veche şi istorică a capitalei cubaneze.

* * *

Havana Veche (Habana Vieja) este una dintre cele mai căutate zone turistice ale capitalei cubaneze. Treptat, în această parte a oraşului a fost restaurat patrimoniul istoric şi tot aici există şi o amplă reţea de restaurante, librării, muzee şi magazine de care se pot bucura cei care o vizitează. Farmecul străzilor vechi şi veselia locuitorilor te învăluie într-o atmosferă specială, un amestec de realitate şi istorie. În anul 1982, Habana Vieja a fost declarată Patrimoniu Cultural al Umanității de către UNESCO. Şi poate că nu întâmplător, tocmai aici, în cea mai veche parte a oraşului, este locul unde se înalţă majestuoasă Catedrala, un lăcaş de cult catolic ce poartă hramul Fecioarei Maria a Neprihănitei Zămisliri. Este vorba de Catedrala Arhidiecezei Havanei.

* * *

Catedrala Arhidiecezei Havanei este situată pe strada Empedrado, între San Ignacio şi Tacón, în faţa pieţei cunoscute sub numele de Piaţa Catedralei (Plaza de la Catedral), un mic spaţiu înconjurat de fostele conace ale nobilimii coloniale din Havana. Construcţia sa a fost începută de Ordinul iezuiţilor în anul 1749 pentru a găzdui o şcoală de misionari ai Fiilor Sfântului Ignaţiu. În 1767 şcoala era deja terminată, dar nu şi biserica, iar în acelaşi an călugării iezuiţi au fost expulzaţi, astfel că lucrarea a rămas neterminată.

Un deceniu mai târziu, din ordinul episcopului Felipe José de Tres Palacios, a început procesul de transformare prin care vechiul sanctuar ridicat de Ordinul iezuiţilor a devenit actuala Catedrală. În anul 1777 au fost mutate aici arhivele, statuile sfinţilor şi icoanele din fosta biserică parohială Iglesia Parroquial Mayor, din cauza stării de deteriorare a acesteia din urmă. Câţiva ani mai târziu, în 1789, dată la care un înscris regal împărţea insula în două dieceze, lăcaşul de cult a fost declarat Catedrală a oraşului Havana. Din acel moment aceasta fiind închinată Fecioarei Maria a Neprihănitei Zămisliri, a cărei imagine sculptată poate fi văzută în altarul principal.

* * *

Catedrala din Havana este o construcţie în stil baroc şi, datorită celor două turnuri laterale cu clopotniţă, este considerată ca aparţinând curentului toscan. Formează un dreptunghi cu lăţimea de 34 m şi lungimea de 36 m şi are trei nave şi opt capele laterale despărţite de stâlpi groşi. Pardoseala, odinioară din piatră, este acum din marmură albă şi neagră. Vechile altare au fost şi ele desfiinţate, ulterior tavanul iniţial fiind înlocuit cu altul, din piatră boltită, pentru o mai bună iluminare, aerisire, siguranţă şi frumuseţe. Se spune că din acel moment catedrala a căpătat deosebita splendoare care o caracterizează şi în zilele noastre, după cum veţi putea vedea dacă o să-i treceţi pragul într-o bună zi.

Într-o parte a navei centrale a catedralei se poate vedea o sculptură a Sfântului Cristofor (San Cristóbal) patronul oraşului Havana. Sfântul protector al călătorilor şi navigatorilor este venerat în Cuba de aproximativ trei secole. San Cristóbal a fost ales ca patron de multe oraşe ale lumii şi este întotdeauna reprezentat purtându-l în brațe pe Copilul Iisus. În calendarul catolic el este sărbătorit pe data 25 iulie, iar în Cuba pe 16 noiembrie, aceasta fiind ziua întemeierii oraşului, în 1519. În Santeria cubaneză, San Cristóbal a fost sincretizat cu divinitatea Aggayú Solá din panteonul yoruba, un orisha uriaş, puternic şi temut, stăpân peste cascade. Este apărătorul celor slabi.

* * *

Un alt lucru interesant pe care îl veţi găsi în Catedrala Arhidiecezei Havanei este legat de arta sacră. La o privire mai atentă, veţi putea observa în jurul altarului principal trei fresce ale pictorului italian Giuseppe Perovani. Dintre acestea iese în evidenţă „Adormirea Maicii Domnului”. Restul picturilor care se găsesc în capelele şi altarele Catedralei din Havana au fost realizate de renumitul pictor francez Jean Baptiste Vermay – fondator şi director al Academiei de Pictură şi Desen San Alejandro. Tot în interior, se mai pot admira şi magnifice sculpturi şi lucrări din metale preţioase realizate la Roma, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Şi tot aici există şi câteva morminte ale unor episcopi şi oameni iluştri din oraş şi din Cuba. De asemenea, în interiorul Catedralei din Havana au fost depuse pentru o vreme şi rămăşiţele lui Cristofor Columb, descoperitorul Cubei şi al Lumii Noi, ce au rămas în Havana până la sfârşitul dominaţiei spaniole.

* * *

Catedrala din Havana a trecut de-a lungul timpului prin multe renovări, în special în interior. Ultima a fost realizată cu puţin înainte de vizita Papei Ioan Paul al II-lea, în ianuarie 1998, când au fost făcute schimbări semnificative. Totuşi, faţada lăcaşului de cult a rămas neatinsă. Aceasta păstrează minunatele contrastele de lumini şi umbre pe care le proiectează asupra pieţei ce o înconjoară, ele părând că se mişcă sinuos în planuri dantelate. Adevărul este că fațada Catedralei din Havana constituie unul dintre exemplele de vârf ale barocului neoclasic. Referitor la această fațadă, Joaquín Weiss y Sánchez, un renumit arhitect cubanez, ne-a lăsat opinia sa autorizată: „Niciodată până acum  în istoria arhitecturii cubaneze o faţadă nu a dat o asemenea iluzie de mişcare, răsfrântă în planuri concave şi convexe. Niciodată nu au fost trasate cu atâta îndrăzneală coloane înclinate, câte una sau câte trei şi nu avem un alt exemplu de cornişă care se unduieşte, urcă şi coboară cu uşurinţa unui val de mare, aşa cum vedem la această clădire. ”

* * *

Vorbind despre Catedrala din Havana, nu putem să nu menţionăm şi piaţa care îi poartă numele. Acest punct de atracţie, atât de frecventat astăzi, atât de admirat şi fotografiat de miile de turişti, a fost la începuturile sale piaţă şi loc unde se arunca gunoiul. Această realitate a durat până când noua biserică s-a impus definitiv în religie şi societate, iar numele i-a fost schimbat în Piața Catedralei, devenind astfel unul dintre cele mai elegante şi rafinate locuri ale capitalei cubaneze, unde, în perioada colonială, se plimba aristocraţia şi se dădeau petreceri fastuoase.

Piaţa Catedralei a căpătat o importanţă decisivă atunci când în jurul ei au început să se ridice pe rând clădiri de renume, cum ar fi Palatul Lombillo, Palatul Marchizului de Arcos, reşedința Conţilor de Casa Bayona şi Conacul marchizului de  Aguas Claras. Iar astăzi, se numără printre cele mai căutate şi mai frecventate zone  turistice ale oraşului Havana.

* * *

Catedrala din Havana este deschisă publicului, în interiorul său desfăşurându-se  în  mod regulat ceremonii religioase catolice, cum ar fi liturghii, botezuri şi nunţi. Este un loc liniştit unde mulţi dintre locuitorii oraşului vin să se roage sau pur şi simplu să mediteze şi să se reculeagă. În plus, trebuie adăugat că lăcaşul de cult are şi o importanţă profundă în care se regăseşte o frântură din istoria oraşului, din identitatea cubanezilor, din trecerea timpului. În prezent, Catedrala din Havana este considerată una dintre cele mai frumoase şi mai sobre clădiri religioase ale barocului american.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)