Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA - Strada Callejon de Hamel din Havana

19 Decembrie 2021, 06:00

Cuba este o ţară foarte diversă din punct de vedere cultural. Totuşi, dintre toate aspectele sale, ce atrage cel mai mult atenţia este cultura afro-cubaneză, cea creată de sclavii ajunşi în aceste locuri din Africa. Aceştia şi-au adus cu ei propriile credințe, muzică şi tradiţii, care de-a lungul anilor s-au impregnat cu alte tradiţii şi practici cubaneze până s-a ajuns la  captivanta fuziune culturală foarte potrivit redată în aceste locuri de cuvântul „ajiaco”. (În Cuba termenul respectiv are sensul metaforic de amestec în care se contopesc elemente diferite, „ajiaco” fiind de fapt numele unui delicios fel de mâncare a cărei savoare este dată de diversitatea ingredientelor sale - Nota trad.).

 

 

Aşadar, dacă v-aţi decis să vizitaţi Cuba şi vreţi să faceţi cunoştinţă cu forţa pe care o emană cultura afro-cubaneză, cel mai indicat ar fi să mergeţi într-o plimbare prin Havana, pe micuţa stradă Callejón de Hamel, un loc dedicat culturii afro-cubaneze care are o identitate proprie ce cu siguranţă nu poate lăsa indiferent nici un călător.

 

Strada Callejón de Hamel a apărut în anii ’90 ai secolului trecut, fiind un proiect cultural comunitar al artistul Salvador González Escalona. Proiectul avea scopul de a înfăţişa patrimoniul cultural pe care sclavii negri aduşi din Africa l-au lăsat moştenire Cubei. Mai precis, locul a început să prindă viaţă începând cu anul 1993 prin desfăşurarea pe Callejón de Hamel, a unor activități sistematice de tot felul şi pentru toate vârstele. Aşa se face că această străduţă sau alee, care are abia 200 de metri, a devenit nucleul culturii afro-cubaneze şi a căpătat aspectul pe care îl are astăzi… Dar de unde oare îi vine numele ?

Se povestește că unul dintre primii locuitori ai străduţei Callejón de Hámel a fost Fernando Belleau Hamel, un cetăţean american de origine franco-germană care, la începutul secolului al XX-lea, a cumpărat nişte terenuri în cartierul Cayo Hueso. Aici a înfiinţat o afacere cu materii prime şi o turnătorie găsind de cuviință să angajeze un mare număr de negri şi chinezi care la acea vreme nu aveau de lucru, asigurându-le şi locuinţă. Acest fapt a făcut ca de atunci locul respectiv să rămână legat de numele lui Hamel. După cum se spune această stradă micuţă a fost pe punctul de a dispărea în anul 1913, când guvernul neocolonial a încercat să cumpere terenul, dar fără succes.

 

Salvador González Escalona, ​​pictor, sculptor şi muralist, este cel care a realizat aici prima pictură murală dedicată culturii afro-cubaneze şi a creat o galerie de artă. După spusele lui, scopul a fost să însufleţească, prin arta sa creatoare, Callejón de Hamel - această străduţă uitată de timp şi de oraş. Astfel, idea a început încet-încet să prindă formă până când a ajuns să transforme cartierul  cu posibilităţi restrânse în care deteriorarea locuinţelor era uşor de observat, într-unul dintre cele mai vizitate locuri din Havana.

Salvador González Escalona venise în Callejón de Haamel ca să realizeze o pictură murală acasă la un prieten, dar pe parcurs a fost cuprins de entuziasm şi a continuat să picteze şi alte faţade, care erau foarte deteriorate şi aveau cu adevărat nevoie de o mână de ajutor. A început cu pictura murală, apelând din plin la culori variate prin care artistul şi-a dorit să înfăţişeze dintr-un punct de vedere suprarealist şi abstract esenţa mitică şi magică a culturii afro-cubaneze.

Salvador González Escalona, un artist autentic, a combinat pictura cu sculptura şi s-a apucat de treabă folosind obiecte reciclate: maşini de cusut, biciclete, căzi de baie, zăbrele, obiecte sanitare şi altele, întotdeauna cu trimitere directă la cultura afro-cubaneză. Treptat, Callejón de Hamel s-a transformat într-un fel de galerie în aer liber. Şi fără îndoială că acesta a fost lucrul care i-a determinat pe locuitorii zonei să lucreze împreună cu Salvador. Astfel, a luat naştere un spaţiu de vigoare, reprezentativ pentru o întreagă comunitate şi care astăzi face cunoscută lumii întregi bogăţia culturii afro-cubaneze. Ce anume putem însă găsi aici, pe Callejón de Hámel, un loc atât de vizitat de turişti din lumea largă... Ei bine, esenţa unei culturi care se păstrează vie... şi din care aţi putea face şi dumneavoastră parte.

Când ajungeţi pe Callejón de Hámel din Havana, primul lucru care o să vă atragă atenţia este intrarea, o intrare marcată de un frumos şi original portic de piatră. Trecând de el, dăm de nişte pereţi acoperiţi cu picturi murale colorate, desene şi sculpturi care reprezintă în principal elemente tradiţionale yoruba, cum ar fi zei şi diverşi orishas (adică spirite). În acelaşi timp suntem asaltaţi de mesaje poetice, răspândite prin toate colţurile străzii, care ne fac să reflectăm asupra vieţii, asupra demnităţii şi iubirii, dar şi asupra felului în care arta contribuie la îmbogăţirea spiritualităţii popoarelor.

Mica stradă Callejón de Hamel este un loc care poate fi vizitat în fiecare zi a săptămânii. Aici, pe lângă picturile murale pe care le puteţi admira, pe lângă muzica bună şi micul muzeu-galerie care poate fi vizitat gratuit, veţi vedea şi un mic stand cu rădăcini şi plante, unde, ca beneficiu suplimentar, vânzătorul oferă şi explicaţii privind proprietăţile acestora. De asemenea, spectacolele de teatru şi conferinţele atât pe tema culturii afro-cubaneze, cât şi a culturii cubaneze în general, fac parte din agenda acestui spaţiu cu totul aparte. Dar cel mai bine veţi simţi pulsul acestui loc reprezentativ pentru cultura afro-cubaneză… în weekend, în special duminica la prânz, când Callejón de Hamel explodează de muzică, aplauze, dansuri de rumba cu formaţii care cântă live, rom de bună calitate şi băuturi răcoritoare binevenite pe căldura sufocantă. Totul este în mişcare până în jurul orei 4 după-amiaza.

Şi încă ceva foarte atrăgător: duminica, cei care locuiesc acolo ies să îi primească pe vizitatori îmbrăcaţi ca străvechii zei ai panteonului Yoruba numiţi Orisha, moment în care tobele se aud bătând cu putere. Şi să nu vă miraţi dacă, în mijlocul întregului vacarm, veţi distinge la un moment dat o voce care vă întreabă: „Vrei să-ţi cunoşti viitorul ?... Aici visele ţi se pot împlini...”.

 

Pitoreasca străduţă Callejón de Hamel este aşadar un spaţiu în care arta şi comunitatea interacţionează şi unde au loc festivităţi la care participă locuitorii din zonă şi turiştii care vin aici mânaţi de interesul pentru cultura afro-cubaneză. Încă din anii ’90 ai secolului trecut, de când Callejón de Hamel a început să capete aspectul actual, în acest loc s-au desfăşurat activităţi şi spectacole cu formaţii importante şi figuri de seamă ale culturii cubaneze, lucru care s-a păstrat până în prezent. Printre personalităţile care au adus prestigiu acestei străduţe se numără şi cea care este numită pe bună dreptate regina genului guaguancó, şi anume Celeste Mendoza o remarcabilă cântăreaţă cubaneză, interpretă emblematică a acestui gen. Vă propunem să o ascultaţi în finalul emisiunii noastre cu melodia Papá Oggun, de Ignacio Piñeiro.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorii 05 Aprilie 2024, 07:34

Palatul Baronului Empain din Cairo

Belgianul Édouard Louis Joseph , primul baron Empain , a fost un bogat inginer și antreprenor belgian, dar și un...

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 30 Martie 2024, 06:32

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali: E.S. Domnul Radko Vlaykov Ambasadorul Republicii Bulgaria E.S. Domnul Brendan Ward Ambasadorul Irlandei...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călătorii 29 Martie 2024, 06:56

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman

În provincia León din nord-vestul Spaniei se află vestigiile spectaculoase ale unei mine de aur, pe care romanii...

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călătorii 22 Martie 2024, 15:14

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST

Apărut inițial din rațiuni inginerești (ca supapă de presiune pentru o hidrocentrală), jetul de apă din mijlocul Lacului...

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
Călătorii 15 Martie 2024, 16:54

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST

Gouda, Edam, Camembert, Roquefort…Cele mai fine brânzeturi din lume poartă, în general, numele locurilor...

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
06:05 - 07:00
CALENDAR CULTURAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
06:00 - 07:00
Agenda Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru