Invitație la Balul Bucureștiului Interbelic!
8 May 2017
Caffe Festival Ibis – EUROPAfest – Festival de jazz after-hours, 12 – 19 mai
8 May 2017

Înaltul Patronaj al Președintelui României a fost acordat Bienalei Art Encounters

În cadrul unui eveniment desfășurat la Timișoara pe 5 mai 2017, la Muzeul de Artă Timișoara, bienalei Art Encounters i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Președintelui României. Mesajul de susținere al președintelui este important pentru recunoașterea publică a rolului pe care cultura îl are în dezvoltarea durabilă și echilibrată a societății.

Prin dialogul constant între artişti şi public, între arta contemporană românească și scena internațională, Art Encounters se alătură unei serii de evenimente de importanță culturală majoră din România, precum Festivalul George Enescu sau Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Președintele României este un convins susținător al culturii, ca expresie a identității persoanelor și colectivităților. Președintele este de mult timp un politician care a înțeles rolul constitutiv al culturii, în bogația diversității expresiilor ei, în echilibrul și dezvoltarea durabilă a localităților. Prin acordarea Înaltului patronaj pentru Art Encounters, E.S. Klaus Iohannis, Președintele României, a dorit să remarce atât deschiderea acestei manifestări către un public larg, cât și contribuția ei inovatoare la aderarea de către acest public la valorile ce caracterizează dialogul cultural european contemporan”, transmite consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

„Arta contemporană transformă experiența cotidiană în expresie artistică, reflectând stările și emoțiile oferite de contextul social în care artiștii își desfășoară activitatea. Art Encounters promovează artiștii români, într-un mediu cultural european, oferindu-le posibilitatea de a iniția un dialog cu publicul larg, dar și cu cel de specialitate, atât la nivel național, cât și la nivel internațional.”, transmite Ovidiu Șandor, președinte al Fundației Art Encounters.

Tema din acest an, „Viața – mod de întrebuințare” propune o reflecție angajată și susținută asupra lumii în care trăim, din care pot ieși la suprafață diferite feluri de a ne imagina societatea, relațiile dintre oameni în comunitate și mentalitățile fiecăruia dintre noi. Scopul bienalei este harta culturală și socială pe care o desenează, având în vedere atât modurile de interpretare a lumii și a societății pe care artiștii invitați le propun, cât și contribuția activă a publicului la diversificarea acestora.

„Felul în care vedem arta contemporană aparține fiecăruia dintre noi. Nu există mod corect sau greșit atunci când vorbim de interpretarea intrinsecă a unei lucrări, existăm doar noi, fiecare cu experiențele și modurile noastre de a privi lumea. Sunt convins că fiecare om care va trece pragului unui eveniment din cadrul bienalei va găsi ceva care să i se potrivească”, mai transmite Ovidiu Șandor.

Art Encounters 2017 va avea loc în Timișoara și Arad în perioada 30 septembrie – 5 noiembrie.

Art Encounters 2017 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Este organizat de Fundația Art Encounters, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură și Fundația Triade.
Evenimentul se bucură de susținerea Raiffeisen Bank (Sponsor principal), Hella (sponsor al Programului Educațional), Fundația Hațegan (sponsor al Programului Family), ELBA, Fundația Eta2U, Agasi, Helpline, AD Profial. Proiectul este co-finanțat de Administrația fondului cultural național.
Parteneri culturali: Asociația Timișoara Capitală Culturală, Institutul Francez, Centrul German, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi. Galerii partenere: Calina Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Calpe, Galeria Jecza.
Cu sprijinul Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara, Aquatim și Prospero.

 

Art Encounters 2017 se va desfășura în perioada 30 septembrie – 5 noiembrie 2017, la Timișoara și Arad.

Concentrându-se pe arta românească, dar și pe o selecție extinsă de artiști internaționali, bienala va fi punctul de întâlnire al artelor vizuale cu publicul larg.

Pentru a doua ediție a bienalei Art Encounters, curatorii Ami Barak și Diana Marincu își propun să caute și să inventarieze porțiuni din realitatea cotidiană, urmărind modurile în care artiștii contemporani se confruntă cu realitatea zilnică, devenită din ce în ce mai instabilă. Precum în romanul lui George Perec, La vie mode d’emploi [Viața – mod de întrebuințare], expoziția centrală va prezenta fragmente, personaje și situații, povești de o zi și de o viață.

Art Encounters 2017 se află la confluența dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, aducând laolaltă expoziții, evenimente de tip performance și proiecții de film, dezbateri și conferințe. Alături de aceste formate de expunere, în acest an, bienala marchează un moment în care scena artei independente din România va fi reprezentată în cadrul evenimentului prin participarea unor organizații sau spații independente cu un rol esențial în construirea modelelor de lucru relevante pentru contextul artistic local.

Prima listă a artiștilor prezenți în cadrul Art Encounters 2017 include nume precum: Anca Benera & Arnold Estefan, Irina Botea Bucan, Pavel Brăila, Camille Henrot, Mary Reid Kelley, David Maljković, Olivia Mihălțianu, Roman Ondak, Miklós Onucsan, Rachel Rose, Anri Sala, Mircea Suciu, Mona Vătămanu & Florin Tudor. O primă selecție a artiștilor care vor participa la eveniment poate fi consultată accesând www.artencounters.ro.

Art Encounters se va desfășura în mai multe spații din Timișoara și Arad, conectând cele două orașe, dar și cartiere sau comunități diferite pe traseul parcurs. Expoziția centrală, Viața – mod de întrebuințare, va avea loc în cinci spații: Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de artă Arad, Halele Timco, dar și două locuri noi pe harta bienalei: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – fostul depou RATT de pe bulevardul Take Ionescu – și Casa ISHO, aflată în proximitate. Un eveniment temporar va avea loc la Uzina de apă Urseni.

Alături de aceste spații, expozițiile invitate și evenimentele colaterale se vor desfășura la Casa Artelor, Cantina de la Colegiul Tehnic Ion Mincu, CALINA Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Jecza și Galeria Calpe.

„Art Encounters este un eveniment de referință, atât pentru cele două orașe implicate în organizarea lui, cât și pentru toți iubitorii de artă contemporană din România. În contextul în care ne pregătim cu toții de programul Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2021, bienala va facilita dialogul între artiști și public, o condiție esențială pentru orice eveniment orientat către educarea publicului larg.”, transmite Ovidiu Șandor, Președinte al Fundației Art Encounters.

Bienala din acest an va continua în mod firesc programele educaționale de succes ale ediției anterioare și va completa gama de cursuri adresate școlarilor și liceenilor printr-un proiect de dezvoltare a publicului adult și un program dedicat jurnalismului cultural.

 

Art Encounters 2017 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Este organizat de Fundația Art Encounters, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură și Fundația Triade. Evenimentul se bucură de susținerea Raiffeisen Bank (Sponsor principal), Hella (sponsor al Programului Educațional), Fundația Hațegan (sponsor al Programului Family), ELBA, Fundația Eta2U, Agasi, Helpline, AD Profial.

Galerii partenere: Calina Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Calpe, Galeria Jecza.

Parteneri culturali: Asociația Timișoara Capitală Culturală, Institutul Francez, Centrul German, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi.

Proiectul este cofinanțat de Administrația fondului cultural național. Cu sprijinul Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara, Aquatim și Prospero.

 

 

 

 

 

Lista inițială a artiștilor invitați:

 

Ana Adam (RO)

Ana Adamović (RS)

Dan Acostioaei (RO)

Adorjáni Márta (RO)

Francis Alys (MX)

Alexandru Antik (RO)

Răzvan Anton (RO)

Sándor Bartha (RO-HU)

József Bartha (RO)

Liliana Basarab (RO)

Ioana Bătrânu (RO)

Anca Benera & Arnold Estefan (RO)

Dan Beudean (RO)

Alex Bodea (RO-DE)

Irina Botea Bucan (RO)

Ștefan Botez (RO-CH)

Răzvan Botiș (RO)

Dora Budor (HR)

Michele Bressan (RO)

Corneliu Brudașcu (RO)

Alin Bozbiciu (RO)

Pavel Brăila (MD)

Igor & Ivan Buharov (HU)

Vlad Cadar (RO)

Andreea Ciobîca (RO)

Ciprian Ciuclea (RO)

Claudiu Cobilanschi (RO)

Norbert Costin (RO)

George Crîngașu (RO)

Raluca Croitoru (RO-NL)

Cristina David (RO)

Dénes Miklósi (RO)

Alle Dicu (RO)

Nikola Džafo (RS)

Yael Efrati (IL)

Arantxa Etcheverria (RO)

Bogdan Gîrbovan (RO)

Teodor Graur (RO)

Flaka Haliti (XK)

Lena Henke (DE-USA)

Camille Henrot (FR)

Nicu Ilfoveanu (RO)

Cătălin Ilie (RO-DE)

Nona Inescu (RO)

Mary Reid Kelley (USA)

Aurora Király (RO)

Wang Sishun (RPC)

Michelle Lacombe (CA)

Cezar Lăzărescu (RO)

Zbigniew Libera (PL)

David Maljković (HR)

Victor Man (RO)

Olivia Mihălțianu (RO)

Szilárd Miklós (RO-HU)

Boris Mitić (RS)

Nita Mocanu (RO)

Sebastian Moldovan (RO)

Andrei Nacu (RO-UK)

Branislav Nikolic (RS)

Vladimir Nikolić (RS)

Catalina Nistor (RO)

Roman Ondak (SK)

Miklós Onucsan (RO)

Pusha Petrov (RO)

Pratchaya Phinthong (TH)

Cristi Pogacean (RO)

Raluca Popa (RO)

Julien Previeux (FR)

Claudia Rădulescu (RO-BE)

Rachel Rose (USA)

Lea Rasovszky (RO)

Cristian Rusu (RO)

Laurentiu Ruță-Fulger (CJ)

Anri Sala (ALB-FR)

Sergiu Sas (RO)

Larisa Sitar (RO)

Serge Spitzer (RO-USA)

Mircea Stănescu (RO)

Slobodan Stošić (RS)

Mircea Suciu (RO)

Florin Ștefan (RO)

Smaranda Ursuleanu (RO)

Mona Vătămanu & Florin Tudor (RO)

Sorin Vreme (RO)

 

 

 

Lista spațiilor independente invitate:

Balamuc (Timișoara)

B5 Studio (Târgu Mureș)

Citi Zenit (Arad)

IDEA (Cluj)

Lateral Art Space (Cluj)

MAGMA Spațiu de Artă Contemporană (Sfântu Gheorghe)

pplus4 (București)

Raft (Brașov / Cluj)

Sandwich (București)

Asociația Simultan (Timișoara)

Tranzit.ro / Iași

Asociația Vector (Iași)

 

Curatori:

Ami Barak este curator independent; trăiește la Paris. Printre proiectele sale recente se numără: Performing History, Pavilionul României la cea de-a 54-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția (2011), I am also… Douglas Gordon, Muzeul de Artă Tel Aviv (2013), Off to a flying start, Nuit blanche Toronto (2013), Stuttering – Melik Ohanian Crac, Sete (2014), Taryn Simon, Rear views, star forming nebula and foreign propaganda bureau, Jeu de Paume Paris (2015), Le Salon de Montrouge, (2016 si 2017), Julião Sarmento The Real thing, Fundația Gulbenkian Paris (2016), Peter Kogler, Next ING Art Center Bruxelles (2016). Este curator invitat al Bienalei dedicate imaginii contemporane, Momenta Montreal, ediția 2017.

Ami Barak a fost președinte al IKT – Asociația Internațională a Curatorilor de Artă Contemporană între 2003 si 2005.

Diana Marincu este curator și critic de artă; trăiește la Cluj și București. Este curatorul programului Domino, în colaborare cu Fundația Plan B din Cluj și cu Fabrica de Pensule. Cele mai recente expoziții ale sale includ: M (Teodor Graur și Cristian Rusu), Plan B Cluj (2016); proiectul curatorial în șase capitole Punctul alb și cubul negru (împreună cu Anca Verona Mihuleț), Muzeul Național de Artă Contemporană din București (2015–2017); Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate, unul dintre cele două proiecte naționale reprezentând România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia (2015).

Organizator:

Fundaţia Art Encounters este o instituţie culturală independentă, înfiinţată în 2015. Proiectele fundaţiei au în prim-plan susţinerea artei contemporane din România și consolidarea scenei de artă la nivel naţional și internaţional. Printre obiectivele sale se numără: promovarea producţiei artistice contemporane, încurajarea diverselor practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistică, organizarea de expoziţii, derularea de programe educaționale, publicarea de cărţi și albume de artă contemporană.