Teatrul sibian împlinește astăzi 230 de ani
1 June 2018
Filmul “Moştenitoarele”, din Paraguay, a câştigat Trofeul “Transilvania”
3 June 2018

Interviu cu Fanny Ardant

-Vă propun un dialog pe două coordonate cumva și anume Fanny Ardant actrița și regizoarea și aș vrea să începem să vorbim despre cariera dumneavoastră de regizoare: cum se face că primul film pe care l-ați regizat a fost făcut aici în România cu actori români?

-Am început prin a scrie această poveste fără să mă gândesc la o țară anumită și am vrut să fie o țară stranie cu coduri și cu legi speciale .Pentru ca țara în care acea mamă care a părăsit țara și se întoarce din Franța în acea țară să fie o țară cu legi. În film nu se spune niciodată că e vorba despre România este o altă țară cu alte obiceiuri .Atunci cănd am scris acest scenariu coproducătorul meu a căutat un partener în Europa de Est un coproducător l-a găsit pe Tudor Giurgiu. Mi-am dorit ca acțiunea să se petreacă într-o lume rurală în care să nu existe nici o referință la vreo epoca modernă și am căutat în mod special ca totul să fie stilizat. Sunt case, sunt câmpii, sunt păduri și cai dar nu știm niciodată exact unde ne aflăm și mi-am dorit ca locuitorii acestei țări să vorbească limba franceză cu un accent și marea mea bucurie a fost venind la București să descopăr mari actori care erau capabili să joace în limba franceză pentru că atunci când vorbesc cu râul ăsta rulat așa se înțelege că sunt străini dar sunt comprehensibili.

– Cum v-o amintiți pe Olga Tudorache?

– Magnifică de la prima noastră întâlnire a existat ceva electric felul ei de a privi,de a asculta, de a vorbi, era ceva ce îmi plăcea nu erau manierele unei actrițe și era direct la țintă mergea direct la țintă. Ce îmi plăcea era că ușor mă ironiza îmi plăcea asta și când m-am întors la Paris am spus am întâlnit-o pe Jeanne Moreau a României.

-De ce ați spus despre Tudor Aron Istodor că ați vrea să îl folosiți în fiecare proiect de acum încolo?

-Pentru că sunt foarte în admirație a acestui tânăr actor: fața și emoțiile lui care erau ca o călătorie, există în el o puritate, o sensibilitate îl iubesc, îmi place. Și de fiecare dată când îi scriu și îl întreb :Tudor ai să vii pentru următorul film? și îmi spune: Da .

-În 2010 ați făcut un scurt metraj care abordează cumva condiția romilor în Europa aș vrea să vă întreb dacă ați avea la dispoziție un buget nelimitat care ar fi tema următorului film pe care ați vrea să îl faceți și dacă ați putea lua orice actor în acest proiect?

– E o întrebare bună dar cred că nu sunt făcută să am la dispoziție foarte mulți bani pentru că ceea ce mă interesează pe mine în cinema sunt ființele umane nu sunt interesată nici de efectele speciale și nici de miile de figuranți dacă aș avea bani i-aș consuma ca să cumpăr timp.