Bilet de îmbarcare spre… Ţara Haţegului iar apoi către Italia, unde vom vizita Siracusa…
6 November 2016
Ediția de 10 ani a Târgului de Crăciun din Sibiu
7 November 2016

ITALIA: SIRACUSA – ORAŞUL LUI ARHIMEDE

Istoria Siracusei a început în 734 (sau 733) î.e.n., când oraşul a fost întemeiat de grecii din Corint, ce s-au stabilit în zona portului natural din regiune. În timpul Războiului peloponesiac, Siracusa a respins o armată de invazie ateniană, iar în timpul domniei lui Dionysos I cel Bătrân, a devenit cel mai puternic dintre oraşele greceşti.

Cucerită de romani, jefuită de franci şi capturată de arabi, Siracusa şi-a pierdut din importanţă în perioada medievală. În prezent este centrul comercial al unei regiuni agrare (în care se practică foarte mult pescuitul şi turismul), un loc unde încă se mai păstrează urmele trecutului, cu care oraşul se mândreşte. Cea mai veche parte a aşezării, se află pe Insula Ortigia, legată de uscat prin două poduri, unde vizitatorul poate găsi o zonă în care se concentrează numeroase monumente arhitectonice (medievale şi renascentiste), dar şi vestigii greceşti ori romane, cum ar fi de exemplu cele din Parcul Arheologic (din cartierul Neopolis).

* * *

Pentru a vizita Siracusa, este nevoie de mai multe zile, atracţiile turistice şi istorice, fiind numeroase.

Pe Insula Ortigia, situată în dreptul Siracusei în Marea Ionică, separată de oraş printr-un canal îngust, se găseşte Templul lui Apollo, ce datează de la începutul secolului VI î.e.n. Ruinele la fel de vechi ale Templului Zeiţei Atena, au fost încorporate în catedrala ridicată pe cel mai înalt deal de pe insulă, lăcaşul de cult (restaurat de mai multe ori), ajungând la forma actuală în secolul XVIII. O stradă des folosită de cei ce ajung în Siracusa, este cea care trece pe lângă catedrală şi ajunge la Fântâna Nimfei Arethusa (una dintre cele mai mari atracţii turistice ale zonei).

Legenda ne spune că Alpheus (fiul lui Oceanus), s-a îndrăgostit iremediabil de nimfa Arethusa (slujitoarea zeiţei Artemis). Arethusa nu-i împărtăşea însă sentimentele şi, pentru a o salva de la insistenţele lui Alpheus, Artemis a transformat-o într-o fântână. Numai că Zeus, nu s-a lăsat nici el mai prejos şi l-a făcut pe Alpheus un râu, permiţându-i astfel să o întâlnească pe Arethusa.

* * *

Din Piaţa Arhimede, mergând în sensul acelor de ceasornic, vom întâlni Palatul Băncii Sicilia, construit în anul 1928, ce atrage atenţia printr-un portal încadrat de coloane.

În intersecţia dintre Via della Maestranza şi Via Roma, poate fi văzut Palazzo Interlandi Pizzuti. Şi tot în Piaţa Arhimede se zăreşte Palazzo Gargollo şi Muzeul Arkimedeion. Acesta din urmă este un muzeu ştiinţific şi tehnologic dedicat lui Arhimede, unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă ai Antichităţii. În interiorul muzeului, prin intermediul a 24 de exponate interactive concepute special pentru a capta atenţia publicului, sunt ilustrate marile invenţii şi descoperiri ştiinţifice ale lui Arhimede. Fiecare exponat este însoţit de o prezentare care permite vizitatorilor să înţeleagă mai bine marile descoperiri matematice (măsurători ale suprafeţelor şi volumelor, cuadratura cercului, calculul centrului de greutate al corpurilor solide) şi descoperirile fizice realizate de marele savant.

* * *

italia-siracusa-2

Turiştii care ajung în Siracusa, trebuie să ştie că unul dintre cele mai importante muzee de arheologie din sudul Italiei, se află în acest oraş.

Fabricat din sticlă, oţel şi plexiglas şi conceput ca o casetă de prezentare ultramodernă pentru obiectele sale antice, acesta este un muzeu care revigorează aprecierea pentru arheologie. Modernitatea sa uimitoare este în contrast cu busturile şi vasele descoperite în jurul insulei. Expus ca un hexagon, muzeul este situat într-o grădină presărată cu vechi sarcofage.

* * *

Colecţiile Muzeului de Arheologie din Siracusa cuprinde mai multe secţiuni. O primă secţiune afişează exponate din perioada Preistorică. Există schelete de animale preistorice deosebite, cum ar fi de exemplu elefanţi pitici. Multe artefacte ilustrează viaţa în Paleolitic şi Neolitic. Există o secţiune dedicată colonizării greceşti, precum şi o alta ce include un amestec de artefacte şi fragmente, inclusiv teracote şi sarcofage.

* * *

Aşa cum am mai amintit, în cartierul Neopolis se găsesc cele mai numeroase atracţii turistice şi istorice din Siracusa: un impunător teatru grecesc (săpat în stâncă, datat din secolul V î.e.n.), precum şi Altarul lui Hieron al II lea. Demnă de toată atenţia, este şi Urechea lui Dionysos, o peşteră artificială, relicvă a carierelor de piatră greceşti, numită astfel pentru că amplifică cel mai mic sunet. Se spune că Dionysos avea obiceiul de a-şi închide în acest loc duşmanii, pentru a putea auzi ce planuri urzeau aceştia împotriva sa, profitând astfel de acustica excelentă a peşterii.

De asemenea, în Siracusa mai puteţi vizita şi numeroasele sale catacombe, Castelul Maniace, iar la opt kilometri de oraş, veţi găsi un obiectiv turistic şi istoric aparte: Castelul Euryalos (considerat în Antichitate, una dintre cele mai puternice fortăreţe greceşti).