Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Despre lumea în care vom trăi. Invitat, prof. univ. dr. Cornel Codiță
26 May 2020
CUCERIREA CONSTANTINOPOLULUI
29 May 2020

Izvoare de filosofie: De la milă la empatie. Ipostazele unui sentiment al alterității

Dintre toate sentimentele umane, cel al milei este, pe departe, unul dintre cele mai dezbătute în filosofia din toate timpurile. Asta deoarece, ca sentiment social, el este unul dintre sentimentele fundamentale care ne structurează raportarea la ceilalți și la propria noastră persoană. Mila ne pune în comuniune și ne face mai înțelegători față de semenii noștri și, tocmai de aceea, merită să fie pusă sub reflecția gândirii noastre în mod constant. Pentru ediția de săptămâna aceasta a Izvoarelor de Filosofie vă propunem o dezbatere, de pe poziții filosofice, privitoare la rostul milei în societatea contemporană.

Încă de la Aristotel, importanța acestei trăiri a fost subliniată cu tușe groase. Ea este atât un sentiment „estetic”, cât și unul „politic”. Ea este vizată atât de actorii tragediilor care încearcă să ne trezească emoții puternice, cât și de retorii care încearcă să ne convingă de oportunitatea unor acțiuni politice. Mai mult decât atât, de-a lungul întregului Ev Mediu creștin, mila a fost văzută ca un sentiment religios, care ne lasă să se manifeste iubirea față de semeni. Dar ce înseamnă oare această milă? Cum apare ea? Cum s-a modificat înțelegerea noastră asupra milei, în momentul în care ea s-a transformat, în coordonatele psihologiei contemporane, în empatie?

Acestea sunt întrebările la care vom încerca să răspundem în cele 50 de minute de emisie alături de invitatul nostru, Horia Pătrașcu, doctor în filosofie și eseist, autor al mai multor lucrări de filozofie și lector al Universității Politehnice din București.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei discuții, ca de obicei, vineri, pe data de 29 mai 2020, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Conexiuni:

Blog – http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro

Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie