A VI-a ediție a Cinema în Aer Liber se întoarce pe Insula Artelor din Parcul Titan – 20 de filme vor fi proiectate în aer liber, între 21 august – 16 septembrie pentru spectatorii bucureșteni
20 August 2018
PORTRET: Marin Moraru – actorul genial cu suflet de copil
21 August 2018

LABORATORUL DE TEATRU, UN EXPERIMENT REUȘIT

Duminică 19 august 2018, s-a încheiat la Teatrul de Nord săptămâna de Laborator teatral, o săptămână maraton, la care au participat toți actorii secției române, scenografii și personalul tehnic.

Teatrul de Nord este al doilea teatru din țară în care s-a experimentat acest tip de laborator gândit și coordonat de unul dintre cei mai influenţi producători de teatru din Rusia, regizorul Oleg Loevski. Scopul Laboratorului de teatru este de a-i scoate pe actori din zona de confort, oferindu-le provocarea unor repetiții la maximă intensitate, sub presiunea timpului şi cu mijloace de producție adaptate din existent.

În cadrul proiectului, trei regizori tineri au primit trei texte scrise de autori contemporani, trei spații de joc și actorii împărțiti în trei echipe. Nikolai Ruski, Nikita Betehtin și Dumitru Acriș, tinerii regizorii invitaţi, au lucrat pe textele: ”Prințesa de cartier” de Andrei Ivanov, ”Janna sau Mâine va fi o nouă zi” de Iaroslava Pulinovici și ”Chibrituri” de Konstantin Steșik, traduse de Raluca Rădulescu.

După numai cinci zile de repetiții, sâmbătă și duminică publicul a fost invitat să vadă trei schițe de spectacole, să participe la discuții cu actorii și regizorii, iar la final să voteze dacă cele trei spectacole-schiță pot fi continuate și transformate în spectacole. Toate cele trei spectacole au primit girul publicului și aplauze lungi.

Și, dacă niște creatori puși față în față au reușit să depășească barierele impuse de limbă, școală sau cultură, ajungând, în decurs de numai cinci zile, să vorbească un limbaj comun și descoperindu-și valențe pe care nu le credeau existente în bagajul profesional, putem concluziona că acest laborator a fost unul reușit.

 

Calendarul evenimentului:

Luni 13 august 2018- Sâmbătă 18 august 2018: – repetiții

Sâmbătă 18 august 2018    

– ora 18.00 – Sala Studio – ”Prințesa de cartier” de Andrei Ivanov, regia Nikita Betehtin

– ora 20.00 – Foaierul Teatrului – ”Chibrituri” de Konstantin Steșik, regia Nikolai Ruski

Duminică 19 august 2018   

– ora 19.00 – Sala Mare – ”Janna sau Mâine va fi o nouă zi” de Iaroslava Pulinovici, regia Dumitru Acriș

 

www.teatruldenord.ro