PORTRET: Salman Rushdie
13 August 2022
Poete la Maraton. Andra Rotaru: “Atunci când realitatea devine apăsătoare, artele, în general, te pot scoate din momentul prezent”
16 August 2022

LibFest – sărbătoarea dedicată literaturii, artei și muzicii – are loc offline cu 4 zile de maraton cultural, în Brașov, în perioada 18-21 august

LibFest, ediția 2022 – târg de carte și experiențe culturale organizat de Libris – își deschide porțile joi, 18 august, în Brașov. Iubitorii de cultură sunt invitați la 4 zile de maraton cultural, cu dialoguri față în față, lansări de carte, concerte, spectacole de dans, ateliere, conferințe și mii de cărți de răsfoit.

După trei ediții de LibFest online, luna august aduce târgul de carte și experiențe culturale în format fizic, în Brașov. În cele 4 zile dedicate culturii, cele peste 100 de edituri reprezentate vor facilita întâlnirea cu zeci de autori români și internaționali, atât direct în cadrul evenimentelor organizare, ci și prin intermediul celor mai noi apariții editoriale. Evenimentele culturale au loc simultan, în Piața Sfatului și Piața George Enescu din Brașov, în perioada 18-21 august, începând cu ora 10.00.

Târgurile de carte sunt întotdeauna evenimente așteptate cu interes de cititori. Să-ți întâlnești autorii preferați, să descoperi noutăți literare, să intri în dialog cu scriitorii pe care i-ai citit – toate acestea devin parcă și mai importante anul acesta. După trei ani în care, dat fiind contextul pandemic, ne-am întâlnit cu cititorii doar în mediul online, suntem cu toții nerăbdători să ne revedem față în față, să aducem la un loc scriitori, cititori, muzicieni, artiști, iubitori de artă și cultură, a precizat Augusta Oniță -Bagoly, Director Evenimente LibFest.

La standul Editurii Creator, publicul va regăsi o selecție vastă de carte în limba engleză, precum și sute de titluri apreciate de cititorii din întreaga țară: bestseller-ele, cele mai căutate cărți pentru copii, cărțile cu cele mai bune recenzii și multe altele. De asemenea, pasionații de lectură vor putea descoperi obiecte ce aduc marile volume mai aproape de cititori.

Experiențe culturale variate: carte, concerte, spectacole de dans și ateliere creative

Pe lângă lansări de carte, dialoguri cu cititorii și dezbateri pe teme de actualitate, agenda LibFest 2022 este completată cu evenimente pentru toți iubitorii de cultură, cum ar fi ateliere de creație, spectacole de dans și concerte susținute de artiști de referință.

Argatu’, Ada Milea, Alina Eremia, Mark Stam, Fără Zahăr, Mircea Baniciu, Bogdan Simion și Lăutarii de mătase ori Anatoly, Silvian Stâncel – sunt doar câteva dintre numele care vor acompania muzical vizitatorii LibFest în cele 4 zile de târg.

În ultima zi de târg, pe 21 august, începând cu ora 21.00, orchestra Filarmonicii Brașov susține un concert alături de formația Byron.

Continuând tradiția de peste 18 ani de organizare a târgurilor de carte în Brașov, la care se adaugă trei ediții online, fiecare cu și mai mulți vizitatori decât precedenta, am decis să mutăm experiențele culturale LibFest în două piețe din Brașov. Interacțiunea fizică ne permite să includem, pe lângă standurile editurilor, experiențe culturale variate -concerte, ateliere de lectură, pictură, dans, scriere creativă sau dezbateri. Suntem entuziasmați de acest prim târg offline de după perioada pandemiei, de aceea ne dorim să oferim o experiență culturală completă, un program cât mai complex și care să creeze ocazia petrecerii unui timp de calitate atât pentru copii, cât și pentru adulți, a mai precizat Augusta Oniță -Bagoly.

Câteva dintre experiențele pregătite special pentru vizitatorii LibFest în cele 4 zile de maraton cultural:

  • În ce măsură fericirea este o abilitate antrenabilă?– Atelier cu Antoneta Galeș

  • Ghid de supraviețuire mentală. De la criza globală la cea personală– Atelier de Dezvoltare Personală cu psiholog Mioara Țârulescu

  • Trezirea inimii– Atelier de dezvoltare spirituală cu Gabriel Socaciu

  • Lectura, rutina mea de Self-Care. Hrană pentru minte, exerciții de empatie și evadări fantastice. – Ioana Zenaida Rotariu, scriitor, poet și blogger Libris și Sever Gulea, medic psihiatru, blogger Libris.

  • Atelierele Reading is cool

  • Concert și Lansarea albumului „Dacă inimile toate..” după texte de Matei Vișniec -Silvan Stâncel Trio

Nici cei mai mici iubitori de artă și cultură nu sunt uitați, Libris pregătind pentru copiii prezenți în Piața Sfatului și Piața George Enescu o serie de ateliere de pictură, sesiuni de citit, teatru, dansuri ori ateliere de storytelling., printre care amintim:

  • Atelier de Teatru pentru copii cu Irene Postolache, pe baza cărții „Cine-i hoțul?” ce va avea loc sâmbătă, 20.08.2022, de la ora 14:00, în Piața George Enescu.

Cultură și caritate: Salvați Copiii, Hospice și Crucea Roșie vin la LibFest cu activități de educație

Ediția de vară a LibFest are ca invitați speciali și trei organizații umanitare, care vor desfășura ateliere și acțiuni de educație pentru copii și nu numai, la standurile lor.

Astfel, în Piața George Enescu din Brașov, publicul este invitat la un Blind date with a book, în beneficiul Hospice Casa Speranței.

La rândul lor, Salvați Copiii și Crucea Roșie vor demara ateliere distractive pentru cei mici, precum și dezbateri și demonstrații de prim ajutor. Acestea vor avea loc la standurile caritabile ale organizațiilor ce se vor regăsi în Piața Sfatului.

Programul complet al LibFest, precum lansările de carte, conferințele, atelierele și dialogurile, dar și evenimentele dedicate iubitorilor de artă, alături de întreaga ofertă de carte, sunt disponibile pe site-ul www.libriscultural.ro. LibFest este un eveniment organizat prin Asociația Libris Cultural, cu sprijinul Libris.ro și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov.