Născut în România: Teatru și modă cu Ana Hriscu
17 September 2022
Născut în România cu violonista Maria Marica, câștigătoarea premiului întâi al secțiunii de vioară a Concursului Enescu 2022
25 September 2022

Născut în România – 24 septembrie 2022 – Valeria Toma: Deviza mea personală? Mai bine, mai mult, mai înalt!

 
Valeria Toma, doctor în filologie (Universitatea București, Facultatea de Filologie), diplomat (din 2004), cu experiență în diplomația bilaterală și multilaterală. A lucrat la Ambasada României în Regatul Norvegiei – s-a ocupat și de relația cu diaspora și a organizat evenimente și acțiuni cultural – artistice -, la Ambasadele României în Macedonia de Nord si Irlanda, unde a ocupat posturi politice și în Marea Britanie, într-o misiune de sprijin consular, unde a fost coordonator al Departamentului de Pașapoarte. Îmi doream să intru în diplomație încă din 2002, mi s-a părut întotdeauna un domeniu foarte interesant!.Un domeniu în care (…) eu am învățat să am răbdare, să ascult mai mult, să gândesc mai mult, spune Valeria Toma.
A absolvit Facultatea de Filologie – Ziaristică a Universității Hyperion, promoția 1995 iar în 1997 și-a obținut licența la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București.
Încă din studenție, a făcut parte din prima echipă a ziarului Evenimentul Zilei (1992) și a colaborat cu săptămânalul Expres Magazin și cu revistele Flacăra, Lumea, 2000 Plus (1992 – 2000), ani în care criteriile de calitate contau, reportajul, știrea trebuiau foarte bine scrise! Primeai înapoi știrea și de trei ori, și de patru ori dacă persoanei ierarhice i se părea că nu e bine…(…) Erau rigoare și calitate. (…) Ar fi trebuit să păstrăm, din anii aceia, onestitatea!
A lucrat la Televiziunea Română șapte ani (1993 – 2000), unde a realizat reportaje și interviuri din domeniul cultural, unde am lucrat la o emisiune de dimineață, se numea ”La prima oră”  care a fost o emisiune de pionierat pentru că nu prea existau atunci emisiuni matinale, spune Valeria Toma.
Simultan, între 1999 și 2000, a fost și preparator la Universitatea Hyperion, Facultatea de Ziaristică, Catedra de Televiziune.

În anul 1999 a debutat cu volumul de poezie Dimineți (Editura Semne) iar în 2006 a
publicat al doilea volum de poezie Aceste cuvinte (Editura Nouă).
În curs de apariție – al treilea volum de poezie, un volum de proză scurtă si teza de doctorat.
 
Iar astăzi, Valeria Toma este invitata emisiunii Născut în România – la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la ora 16.00, realizatoare Corina Negrea
 Arhiva personala Valeria Toma