Născut în România: Invitat, Ioan – Cristian Mărculescu, critic de film și selecționer pentru festivaluri de film
29 November 2020
Născut în România: Invitată, scriitoarea şi jurnalista Moni Stănilă
6 December 2020

Născut în România: Invitat Adrian Niţă, conferenţiar universitar doctor la Universitatea din Craiova sâmbătă, 5 decembrie 2020

Realizator Valentin Protopopescu

Destinul lui Adrian Niţă reflectă o veche zicală românească, una care spune că acela care se trezeşte de dimineaţă departe ajunge… Filosoful Adrian Niţă, conferenţiar universitar doctor la Universitatea din Craiova, cercetător în cadrul Institutului de Filosofie al Academiei Române şi preşedinte al Societăţii „Leibniz” din România, autor a numeroase lucrări (Epoca spiritului, Teoria substanţei la Leibniz, Polemice, Filosofie şi literatură, Existenţă şi predicaţie, Deşertul interogaţiilor, Leibniz, Noica: o filosofie a individualităţii, coord. Leibniz’s Metaphysics and Adoption of  Substantials Forms, Le métaphysique du temps chez Leibniz et Kant) şi coordonator al monumentalei serii de Opere Complete Gottfried Wilhelm von Leibniz, ediţie critică şi adnotată, este mai bine cunoscut în afara ţării decât în interiorul acesteia.

Extrem de serios şi de aplicat, animat de o voinţă de muncă fabuloasă şi de o ambiţie intelectuală specifică marilor culturi, domnia sa nu avea cum să se bucure de cine ştie ce recunoaştere într-o ţară în care bursa valorilor funcţionează pe alte principii decât aiurea. Însă această cecitate programată a „elitelor” naţionale nu l-a descurajat pe invitatul ediţiei de sâmbătă 5 decembrie, ba dimpotrivă. Devotat filosofiei şi personalităţii leibniziene, Adrian Niţă l-a promovat consecvent pe marele metafizician german, în a cărui filosofie întrevede un mesaj de puternică actualitate. Invitatul emisiunii Născut în România e de părerea că formula leibniziană „Totul este bine în cea mai bună dintre lumile posibile” exprima perfect esenţa timpurilor noastre.

În definitiv, cum ar putea să fie altfel, căci Creatorul lumii, perfect, se deosebeşte de creaţia sa, care nu este desăvârşită, ci doar… bună!

Sursa imaginilor: arhiva personală a invitatului.