Născut în România: Universul arhitectului Augustin Ioan, în plină mișcare
7 March 2019
Despre libertatea de circulaţie cu Ciprian Fartuşnic, la Născut în România
16 March 2019

Frontieriştii, o poveste nespusă a istoriei recente. Cu jurnalista Marina Constantinoiu

Despre românii care au încercat, de multe ori cu prețul vieții, să scape din iadul comunist nu s-a vorbit în acești 30 de ani aproape deloc. Ne amintesc de sacrificiul lor o statuie de la Orșova și cimitirele de pe cealaltă parte a Dunării, în care mulți au fost ingropați fără piatră de mormânt, familia ne mai aflând niciodată, nimic, de soarta lor.  Li se spunea „frontieriştii”.  Unii au reușit, dar sunt pierduți în lumea largă. Iar cei care s-au întors în România au reticențe în a mărturisi și acum.  Aceasta este o lecţie de istorie care nu a fost predată niciodată în şcolile româneşti. Nimeni nu ştie ce dimensiuni are această tragedie a istoriei noastre recente. Jurnalista Marina Constantinoiu ( invitata Anamariei Spătaru, pe 9 martie, la Născut în România), redactor-şef la site-ul miscareaderezistenta.ro,  împreună cu colegul ei, Istvan Deak, sunt autorii unei delicate şi complexe campanii de presă dedicate fenomenului frontierist. Articolele publicate pe site-ul miscareaderezistenta.ro  sunt grupate într-o secţiune dedicată, intitulată „FRONTIERIŞTII”.

‘’Sute de mii de români au vrut să fugă!

Da, între 1949 şi 1989 sute de mii de români au vrut să fugă din această ţară şi au făcut orice pentru asta. Unii au plătit bani grei. Unii au plătit cu viaţa. Mulţi dintre ei îşi dorm somnul de veci în gropi fără cruci, anonimi, recuperaţi din apele Dunării de medici legişti din ţări vecine.

Oasele lor şi acum aşteaptă să fie identificate şi aduse acasă, în pământul pe care l-au părăsit pentru că un sistem care a dat greş peste tot pe unde s-a instalat la putere – comunismul – nu le respecta drepturile. Au trecut mai bine de 27 de ani de la Revoluţie, iar România nu-şi aduce aminte de ei. Sau nu vrea să-şi aducă aminte.

Alături de ei au fost şi alţi oropsiţi ai sorţii, din Germania de Est, Rusia, Cehia, Bulgaria. Au venit la noi, crezând că de aici pot trece mai uşor în Iugoslavia, de unde exista speranţa că pot ajunge în Occident.’’

( sursa: miscareaderezistenta.ro, autori: Marina Constantinoiu, Istvan Deak)