De foarte multe în cariera mea, mi-am luat puterea de a lupta de la pacienți, spune Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni din București, invitata ediției de sâmbătă, 20 februarie a.c. a emisiunii Născut în România
19 February 2021
Născut în România: invitat Lucian Velea, inițiatorul platformelor Citatepedia.ro și Citatepedia.net sâmbătă 27 februarie, ora 16
26 February 2021

Născut în România: Orchids of Romania  – 900 de imagini uimitoare ale celor peste 70 de specii de orhidee din România cunoscute până în prezent

duminică, 21 februarie 2021, ora 16.00

Povestea unei cărți și a unei pasiuni de-o viață – asta este ceea ce vă spunem astăzi la Născut în România. Pentru că asta este, de fapt, cartea Orchids of RomaniaOrhidee din România, gîndită, scrisă și realizată de Nora de Angelli, invitata emisiunii de astăzi, împreună cu tatăl său, Dan Anghelescu.

Prima carte care acoperă, în aproximativ 900 de fotografii uimitoare, toate speciile românești de orhidee cunoscute până în prezent, cu descrieri cuprinzătoare și detaliate pentru fiecare taxon inclus, cu accent asupra diverselor strategii de mimică și înșelăciune, unice în Regatul Plantelor, (…) adaptări și specializări uimitoare realizate de florile orhideelor – acești stăpâni ai înșelăciunii și mimicii – pentru a atrage cu succes polenizatorii și a realiza reproducerea lor, după cum spune Nora de Angelli.

Întreaga poveste – la Născut în România, astăzi, pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la ora 16.00, realizatoare Corina  Negrea.

Nora De Angelli  s-a născut în Sinaia, într-o familie de ingineri, iubitori de natură, alături de care a început să exploreze încă din copilărie flora şi fauna Munţilor Bucegi. Descoperindu-şi vocaţia devreme, în mod firesc Nora a urmat cursurile facultăţii de Biologie Moleculară (Biochimie) la Universitatea Bucureşti şi a studiat pentru doctorat în acelaşi domeniu, la Universitatea Erasmus, în Rotterdam, Olanda.

Mai târziu, şi-a continuat cariera la Londra, unde a lucrat în cadrul Imperial College of Science, Technology and Medicine ca cercetător. Odată cu dobândirea educaţiei, a experienţei în cercetare şi a mijloacelor de explorare a lumii vii, pentru a putea comunica vizual cu publicul său, Nora avea nevoie de mijloace de exprimare artistică pentru descoperirile la care visa încă din copilărie. În 2011, a făcut un Master în Film Documentar la London College of Communication, devenind fotograf profesionist şi producător de film.

S-a întors în România pentru a termina, împreună cu tatăl său, Dan Anghelescu, un proiect complex de fotografiere şi identificare a speciilor de orhidee sălbatice. A urmat o muncă uriaşă de cercetare, concretizată în zeci de mii de kilometri parcurşi, nenumărate nopţi nedormite, ascensiuni şi coborâri montane, ore întregi de filmare în ploi torenţiale sau arşiţe ucigătoare, căutări ale unor exemplare solitare ascunse în vegetaţii luxuriante, în mlaştini pline de şerpi sau în cele mai adânci şi întunecoase păduri. Rezultatul? Zeci de specii, sute de exemplare imortalizate în mii de fotografii strânse în toţi aceşti ani de muncă în cadrul unui proiect de suflet menit să ne ofere informaţii exhaustive în premieră şi imagini excepţionale ale fascinantelor şi misterioaselor orhidee.

Formarea sa ştiinţifică şi talentul său artistic, combinate cu studiul dedicat al naturii, din pasiune pentru aceasta, i-au transformat opera fotografică în ceva mai profund decât o simplă imortalizare vizuală. Activitatea sa fotografică se înscrie mai curând într-un demers exhaustiv de documentare ştiinţifică ce întregeşte procesul de cercetare. Însă sfera sa de interes excede acest domeniu. Nora s-a implicat în proiecte de film documentar şi fotografie în Anglia, Orientul Mijlociu, Asia, Africa şi România, câştigând o vastă experienţă şi recunoaştere internaţională. Imaginile şi tutorialele sale de macrofotografie au fost publicate pe site-uri prestigioase ca 1x.com, cea mai mare galerie de artă fotografică online. Fotografiile sale au fost premiate internaţional şi expuse în Anglia şi România. De asemenea, diversele articole şi eseuri jurnalistice au fost publicate în reviste şi pe website-uri ca National Geographic, National Geographic Traveler, The Guardian UK, The Smithsonian Magazine, The Exposure Award Exhibition la Muzeul Louvre din Paris, CNN International şi The Huffington Post.

Cartea Orchids of Romania – Orhidee din România –  ”este scrisă în limba engleză pentru a „pune România pe hartă” sau mai bine spus, „pentru a pune România pe harta internațională a orhidologiei””, spune Nora de Angelli și ”arată, în sfârșit, bogăția speciilor de orhidee întâlnite pe teritoriul țării.  În ciuda faptului că realizarea acestei cărți a constituit un efort financiar considerabil, sperăm ca în curând, să tipărim și versiunea românească.

Aceste nestemate naturale – orhideele sălbatice ale României, reprezentate printr-o varietate de specii cu morfologii deosebite și culori spectaculoase, au constituit obiectul a nenumărate excursii de explorare și a unei munci uriașe de cercetare, desfășurate pe parcursul a 5 ani. Aceasta s-a concretizat în zeci de mii de kilometri parcurși, nenumărate nopți nedormite, ascensiuni şi coborâri montane, ore întregi de filmare în ploi torențiale sau arșițe ucigătoare, căutări ale unor exemplare solitare ascunse fie în vegetațiile luxuriante ale mlaștinilor pline de insecte, șerpi sau alte reptile periculoase, fie în cele mai adânci şi întunecoase păduri, de pe culmile reci și stâncoase ale Carpaților, pana în zonele calde cu clima mediteraneeană de la Porțile de Fier, unde Dunărea intra în țară, sau de pe dealurile uscate ale Podișului Dobrogean si până în nordul Maramureșului sau podișul Transilvaniei.

Rezultatul?

Zeci de specii de orhidee sălbatice, sute de exemplare imortalizate în mii de fotografii strânse în toți acești ani de muncă în cadrul unui proiect de suflet, denumit Orchids of Romania, un proiect pionier, dedicat biodiversității, menit să ne ofere pentru prima dată, informații exhaustive și imagini excepționale ale fascinantelor şi misterioaselor orhidee, studiate în habitatele lor naturale.

Această inedită și valoroasă colecție de frumusețe, regăsită în acest atlas, merită să fie împărtășită atât publicului larg din România cât și din întreaga lume, albumul Orchids of Romania fiind un activ ambasador al proiectului realizat pentru de a proteja și conserva acest tezaur natural românesc, ce constituie totodată, un patrimoniu al întregii planete, patrimoniu de care cu toții suntem răspunzători în fața generațiilor viitoare.

Mimetism & detalii habitate

Fără a intra în detalii deosebite în cadrul acestei ediții, am atras atenția asupra diverselor adaptări și specializări uimitoare realizate de florile orhideelor pentru a atrage polenizatorii și a-și realiza cu succes reproducerea. Strategiile surprinzătoare folosite de acești maeștri ai înșelăciunii și mimetismului sunt unice, reprezentând apogeul complexității evolutive în regnul vegetal. Complexitatea biologică a orhideelor le-a permis astfel să se adapteze și să colonizeze cu succes cele mai diverse habitate.

 În România, orhideele se găsesc pe orice forme de relief, de la cele mai înalte vârfuri stâncoase la altitudinea de 2.300 de metri, până la dunele de nisip de pe coasta Mării Negre.

Ele cresc în orice tip de sol (de la ușor acid la bazic), acoperind întreaga gamă de umiditate, de la zonele cele mai uscate la cele mai umede, mlaștini, bălți sau smârcuri. Unele orhidee sunt specii iubitoare de soare, crescând în plin soare, pe pajiști cu ierburi scurte și fânețe, în timp ce altele, sunt iubitoare de umbră, crescând ascunse în mijlocul celor mai întunecate păduri.

În ciuda acestui fapt, am considerat că este imperios necesar să profităm de această ocazie pentru a atrage, totuși, atenția cititorilor asupra vulnerabilității acestor plante delicate și a numeroaselor pericole care le amenință existența în habitatele în care apar. Din nefericire, în cazul speciilor ale căror populații sunt mai puțin numeroase și cresc în areale foarte restrânse, am înregistrat regresii și chiar dispariții din unele zonele în care acestea erau abundente în trecut. Cu toții avem datoria de a cunoaște, respecta și proteja aceste plante minunate, dar extrem de vulnerabile care fac parte din ecosisteme complexe, ale căror legi trebuie respectate.

Proiectul s-a desfășurat prin Asociația Comori de pe Valea Prahovei .”