Expozitie Romania 100
15 February 2018
Cartea –suflet, materie şi volum
28 February 2018

Pictura, de dragul picturii

Pictorului Mihai Horea (1926-2014) i s-a facut, in sfarsit, la Bucuresti, o expozitie retrospectiva, intitulata “Equinox”.  Vreme indelungata. lucrarile acestuia nu prea au fost cunoscute publicului. Demersul sau artistic a ramas astfel, in umbra.
In aceasta retrospectiva gazduita acum, de Galeria Romana, lungul drum parcurs de Mihai Horea de la pictura figurativa, la cea abstracta este realmente usor de surprins urmarind simeza. Elev al lui Darascu si Ressu, doi artisti importanti, a caror valoare a fost confirmata inclusiv de trecerea anilor, Mihai Horea a apucat totusi pe un alt drum. Descoperirea picturii lui Mattis Teutsch si apoi, cea a lui Ciucurencu l-a determinat pe artist sa pretuiasca constructivismul si ulterior, pictura in forma sa cea mai pura.
Ce rol ocupa pictura lui Mihai Horea in profilul Galeriei Romane (Emil Ene si Monica Andronic mi-au raspuns la intrebari) aflati urmarind, editia de astazi a emisiunii noastre; dupa cum, ascultandu-l pe pictorul Mihai Sarbulescu intelegem in ce fel ar trebui sa descoperim pictura lui Mihai Horea).