Dr. Eduard Strauss: „Ne confruntăm cu foarte multe falsuri și legende, unele create chiar de familie în generațiile anterioare”

20 Mai 2025, 14:53
În anul aniversar dedicat nașterii lui Johann Strauss, compozitorul care a făcut Viena să valseze, Orașul vorbește cu Dr. Eduard Strauss, descendent direct al celebrului muzician vienez. Cu o viață dedicată cercetării istoriei și moștenirii familiei sale, Dr. Strauss vorbește despre responsabilitatea numelui pe care îl poartă, despre miturile care circulă în jurul familiei Strauss și despre nevoia de autenticitate într-o epocă dominată de clișee culturale.
Pentru Dr. Eduard Strauss, numele pe care îl poartă nu e doar o moștenire prestigioasă, ci o datorie intelectuală și morală.
„Pentru mine, a purta numele Strauss înseamnă, în primul rând, asumarea unei responsabilități publice în ceea ce privește o abordare autentică a istoriei și a muzicii familiei mele.”
Un exemplu clar vine dintr-o poveste adesea reluată despre o celebră călătorie a lui Johann Strauss în America. Se spune că ar fi dirijat acolo o orchestră cu 100.000 de muzicieni și un cor uriaș, în fața unei audiențe pe măsură. Dar realitatea este alta, spune Dr. Strauss. El subliniază că multe legende au fost inventate chiar de membri ai familiei Strauss din generațiile anterioare și apoi perpetuate de autori superficiali.
„Nu e adevărat. Au fost doar 800 de muzicieni. Și nu a fost niciun cor. Iar publicul nu a fost de 100.000 de persoane, ci de 25.000.”
Contrar așteptărilor, chiar și în 2025, arhivele Strauss nu sunt complet descifrate. Departe de a fi o cercetare încheiată, istoria familiei este încă plină de surprize.
Întrebat cum poate atrage muzica lui Strauss un public tânăr, răspunsul lui e clar:
„Cheia este autenticitatea. Vreau să fiu mereu autentic cu mine, dar și în munca mea, cu muzica Strauss și cu această familie din care fac parte.”
Deși familia Strauss este sinonimă cu epoca de aur a balurilor vieneze, Dr. Eduard Strauss recunoaște că trăim într-o altă lume, dominată de media modernă. Cu toate acestea, el vede în digital și o oportunitate, promovând inițiative pentru cercetare și acces online la arhivele Strauss.
În fiecare vineri, în emisiunea Orașul Vorbește, valsăm pe urmele lui Strauss, explorând un itinerar muzical plin de surprize: locuri secrete, monumente cu povești uitate și conexiuni neașteptate – de la arhitectura clasică la influențe cosmice – care te vor captiva la fiecare pas. Vom descoperi împreună cum vizita lui Strauss a marcat Bucureștiul anului 1847, într-o perioadă plină de transformări, și cum evenimentele din Viena 2025 aduc o reinterpretare modernă a tradiției.
Rubrica Orașul Valsează, dedicată bicentenarului Strauss și orașului Viena, este o coproducție Radio România Cultural – Oficiul Național de Turism al Austriei, recomandată de Forumul Cultural Austriac.
Detalii despre evenimentele bicentenarului Strauss găsiți aici: https://www.johannstrauss2025.at/en/