Actorul Cristian Șofron: “După ce Dorina Lazăr își va termina mandatul, mă voi întoarce și eu, la conducerea teatrului Odeon,  să îl termin pe al meu!”
2 April 2021
PORTRET: Regizorul de teatru Silviu Purcărete împlineşte 71 de ani
5 April 2021

PORTRET: Marlon Brando – cel mai cunoscut “mafiot” de la Hollywood

S-a născut la 3 aprilie 1924 în Omaha, statul Nebraska. A crescut în statul Illinois şi a lucrat pentru scurt timp în restaurante după ce a fost dat afară de la o academie militară, pentru ca ulterior tatăl său să-i finanţeze studiile. Marlon Brando s-a mutat la New York unde a studiat actoria cu Stella Adler şi la Lee Strasberg Actors Studio. Adler a fost pentru Marlon Brando o importantă sursă de inspiraţie pentru cariera sa de început şi l-a ajutat pe marele actor să îmbrăţişeze mai mult literatura, muzica şi teatrul.

Şi-a făcut debutul pe Broadway în pelicula ”I Remember Mama” (1944) în regia lui John Van Druten. Pentru interpretarea sa din ”Truckline Caf” (1946) a fost votat de criticii de teatru din New York cel mai promiţător actor. În 1947, a interpretat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în pelicula ”A Streetcar Named Desire”.

A debutat într-o producţie la Hollywood în pelicula ”The Men” (1950) în rolul unui veteran din Al Doilea Război Mondial. În 1951 a interpretat rolul Stanley Kowalski în pelicula ”A Streetcar Named Desire”, care a fost foarte bine primită de public şi de critici şi a obţinut patru premii ale Academiei Americane de Film.

În ”Viva Zapata!” (1952), după un scenariu scris de John Steinbeck, Brando interpretează rolul lui Emiliano Zapata de la un simplu ţăran la un lider revoluţionar marcant. Au urmat rolurile din ”Julius Caesar” şi ”The Wild One” (1954). Rolul muncitorului portuar din pelicula ”On the Waterfront” (1954), în regia lui Elia Kazan, îi aduce Oscarul, conform www.imdb.com şi www.biography.com. Au urmat roluri de la Napoleon Bonaparte în ”Desiree” (1954) la Sky Materson în pelicula ”Guys and Dolls” (1955) sau interpretarea unui soldat nazist în ”The Young Lions” (1958). În perioada 1955-1958 a fost votat de casele de cinematografie unul dintre cei zece actori cu cele mai multe încasări la nivelul SUA.

Cariera sa a cunoscut o perioadă mai puţin benefică în anii ’60 după eşecul producţiei ”Mutiny on the Bounty” din 1962 realizat de studiourile MGM.

Rolul liderului mafiei Don Corleone din pelicula ”The Godfather” (1972), în regia lui Francis Ford Coppola, a însemnat relansarea carierei lui Marlon Brando şi i-a adus Oscarul pentru cel mai bun actor. Nu s-a prezentat la ceremonia Academiei Americane de Film şi a refuzat premiul.

A urmat ”Last Tango in Paris” (1972), ”The Missouri Breaks” (1976), precum şi roluri în pelicule pentru care a fost foarte bine remunerat printre care ”Superman” (1978) şi ”Apocalypse Now” (1979). Interpretarea din ”A Dry White Season” (1989) i-a adus nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun rol secundar, pentru ca apoi să joace alături de Matthew Broderick în pelicula ”The Freshman” (1990).

În 1995, a jucat alături de Johnny Depp în ”Don Juan DeMarco”, pentru ca în 1996 să joace în producţia ”The Island of Dr. Moreau”. Interpretează rolul unui hoţ de bijuterii în vârstă în pelicula ”The Score” alături de Robert De Niro, Edward Norton şi Angela Bassett.

A fost căsătorit de trei ori şi a avut unsprezece copii din aceste căsnicii şi din alte relaţii. A murit de fibroza pulmonară la 1 iulie 2004, la un spital din Los Angeles, la vârsta de 80 de ani.

De-a lungul carierei, a câştigat 28 de premii şi a fost nominalizat la alte 33 de distincţii.

sursa AGERPRES