„Sisters with Transistors”, documentarul despre femeile pioniere ale muzicii electronice, se vede la Bucharest International Dance Film Festival 2021
17 August 2021
A 6-a ediție Película – O VACANȚĂ ALL INCLUSIVE ÎN SPAȚIUL LATINO-AMERICAN ȘI IBERIC PRIN FILME ȘI EVENIMENTE – în septembrie la București și la Cluj –
18 August 2021

PORTRET: Robert Redford împlineşte 85 de ani

Miercuri, 18 august, Robert Redford, remarcabil actor, regizor, producător, și filantrop american, împlineşte 85 de ani.

* * * * *

Charles Robert Redford Jr. s-a născut la 18 august 1936, la Santa Monica, California, SUA, într-o familie cu descendenţi britanici, fiind fiul Marthei W. și al lui Charles Robert Redford Sr., un lăptar care a devenit contabil.
A urmat școala Van Nuys din Los Angeles, California, pe care a absolvit-o în 1954, apoi a primit o bursă de baseball la Universitatea din Colorado, unde a fost membru al Frăției Sigma Kappa.
În perioada studenţiei a lucrat la celebrul restaurant „The Sink”, perioadă în care va pierde bursa din cauza consumului excesiv de alcool, venit, probabil, ca urmare a suferinţei pe care i-a provocat-o pierderea mamei sale.
Mai apoi a studiat pictura la Institutul Pratt din Brooklyn și a luat cursuri de teatru la Academia Americană de Artă Dramatică din New York City.
La 9 august 1958, Robert Redford s-a căsătorit, în Las Vegas, cu Lola Van Wagenen, care a renunțat la facultate pentru a se căsători cu el. Cuplul a avut patru copii împreună, David James („Jamie”), Shauna, Amy Redford și Scott Anthony Redford. Scott, primul lor născut (născut la 1 septembrie 1959 și decedat la 17 noiembrie 1959) a fost înmormântat la cimitirul din Provo City, statul Utah. Lola și Robert au divorțat în 1985.
Începând cu anul 1959, el a apărut ca guest star în numeroase programe, inclusiv în The Untouchables, Whispering Smith, Perry Mason, Alfred Hitchcock Presents, Route 66, Dr. Kildare, Playhouse 90, Tate și The Twilight Zone.
Debutul pe Broadway al lui Redford a fost un mic rol în „Tall Story” (1959), urmat de „The Highest Tree” (1959) și „Sunday in New York” (1961).
Succesul l-a obținut în rolul soțului lui Elizabeth Ashley în „Barefoot in the Park” (Desculț în parc) (1963).
După succesul pe Broadway, a fost distribuit în roluri mai mari în filme. În „Inside Daisy Clover” (1965) el a jucat un star de cinema bisexual, iar în 1966 joacă pentru prima dată cu Jane Fonda în „The Chase”. Fonda și Redford au apărut din nou în versiunea pentru marele ecran a spectacolului „Desculț în parc” (1967), apoi în 1979 în „The Electric Horseman” (Călărețul electric).
În 1969 apare în filmul lui George Roy Hill „Butch Cassidy and the Sundance Kid”, după un scenariu de William Goldman, în care a jucat alături de Paul Newman, un succes imens, care l-a transformat într-un star, cu un joc sclipitor.
Au existat şi câteva filme în care apariţia lui Redford nu a adus succesul de box office scontat: „Downhill Racer” (1969), „Tell Them Willie Boy Is Here” (1969), „Little Fauss and Big Halsy” (1970) și „The Hot Rock” (1972).
Au urmat „Jeremiah Johnson” (1972), satira politică „Candidatul” (1972), „The Way We Were” (1973) și „The Sting” (1973), rol pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar.
Redford s-a aflat în topul box-office-ului cu filmele „The Great Gatsby” (1974), „The Great Waldo Pepper” (1975) și „Three Days of the Condor” (1975), dar mai ales cu „Toți oamenii președintelui” (1976), regizat de Alan J. Pakula și scris de Goldman, care a constituit un punct de reper pentru Redford.
Au urmat, în 1977, „ A Bridge Too Far”, rolul Julian Cook, în 1979, „The Electric Horseman”, rolul Norman „Sonny” Steele, în 1980, „Brubaker”, rolul Henry Brubaker, în 1984, „ The Natural”, rolul Roy Hobbs, în 1985, „Out of Africa”, rolul Denys Finch Hatton, în 1986, „Legal Eagles”, rolul Tom Logan.
După 1990, Redfort a jucat în filme precum „Havana” (1990), rolul Jack Weil, „A River Runs Through It” (1992) – doar voce, în care a fost producător şi regizor – nominalizat la Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, în 1993, „Indecent Proposal”, rolul John Gage, în 1996, „Up Close & Personal”, rolul Warren Justice, 1998 – „The Horse Whisperer”, rolul Tom Booker, în care a fost producător şi regizor, 2001 – „Spy Game”, rolul Nathan D. Muir, 2004 – „The Clearing” – rolul Wayne Hayes, 2005 – „An Unfinished Life”, rolul Einar Gilkyson, 2007 – „Lions for Lambs” – rolul Dr. Stephen Malley, pentru care a fost producător şi regizor, 2013 – „All is lost” şi 2018 – „The Old Man & the Gun”.
Şi fiindcă aminteam de cariera sa de regizor, alte filme la care Redford a contribuit din această ipostază sunt în 1980, „Ordinary People”, pentru care va obţine Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, Directors Guild of America Award for Outstanding Directing – Feature Film şi Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, în 1988 – „The Milagro Beanfield War”, în 1994, „Quiz Show”, nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film, la Directors Guild of America Award for Outstanding Directing – Feature Film şi la Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, în 2000 – The Legend of Bagger Vance şi în 2010, „The Conspirator”.
În iulie 2009, Redford s-a căsătorit cu partenera sa, Sibylle Szaggars, în Hamburg, Germania, ei locuind, încă din anul 1990, în Sundance, Utah.
Pe lângă premiul Oscar amintit şi un alt Oscar pentru întreaga carieră (2002), Redford a fost distins cu un „Glob de Aur” pentru cel mai promițător debut – masculin, pentru „Inside Daisy Clover” (1965), pentru Cel mai bun regizor, pentru „Ordinary People” (1980), Premiul Cecil B. DeMille Lifetime Achievement (1993), Premiul BAFTA pentru Cel mai bun actor în rol principal, cu National Medal of Arts, Premiul Sindicatului American al Regizorilor, titlul de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Theatre World Award (1962), Medalia Prezidențială pentru Libertate (2016), Screen Actors Guild Life Achievement Award, Kennedy Center Honors, Audubon Medal (1989), titlul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, National Board of Review Award for Best Film şi titlul de Doctor Honoris causa al Trinity College, Dublin (2008).
În august 2018, Robert Redford, unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale, a anunţat încheierea carierei sale în arta interpretativă, după şase decenii marcate de numeroase filme care au devenit pelicule clasice ale celei de-a şaptea arte. ”Niciodată să nu spui niciodată, dar am ajuns la concluzia că asta a fost tot pentru mine în ceea ce priveşte actoria”, a declarat starul american într-un interviu.
Starul de cinema a spus că „The Old Man and The Gun” (care a fost lansat pe 28 septembrie 2018) în Statele Unite, va fi probabil ultimul lui film. În acest lungmetraj, Robert Redford joacă rolul Forrest Tucker, un infractor care a existat în realitate şi care a fost arestat pentru 17 spargeri de bănci. A fost încarcerat de fiecare dată, dar a reuşit să evadeze…
Robert Redford este fondatorul brandului Sundance – festivalul de film Sundance (care are loc în fiecare an în luna ianuarie în Park City, Utah şi premiază cele mai bune filme independente), institutul Sundance (în 1981), cinematografe, un catalog (care prezintă o colecţie, de obicei handmade, de bijuterii, articole vestimentare, accesorii, articole de încălţăminte, decoraţiuni interioare, cadouri) şi canalul de televiziune cu acelaşi nume (în 1996).

RADOR: Razvan Moceanu