Călătorie in jurul lumii – Invitat special Domnul Bethwell Tiba
29 April 2017
Bilet de îmbarcare spre… Iaşi şi Mânăstirea Dobrovăţ, iar mai apoi… către Cuba, unde vom vizita Havana – sufletul cubanez
30 April 2017

PUERTO RICO

Nord-estul Mării Caraibelor, la est de Republica Dominicană. Aceasta este destinaţia noastră, altfel spus Estado Libre Asociado de Puerto Rico (un stat insular asociat Statelor Unite ale Americii din anul 1898), sau pe scurt Puerto Rico, cu capitala la San Juan. Cât despre natura relaţiilor politice dintre cele două ţări, acesta este un subiect perpetuu de discuţii pe insulă, ce se încearcă a fi tranşat în iunie 2017, când se va organiza un referendum pentru independenţa acestei ţări.

* * *

Beneficiind de un relief predominant muntos şi dominat de Munţii Cordillera Central şi unele câmpii litorale, Puerto Rico este înzestrat cu plaje superbe, dintre cele mai diverse, unde funcţionează resorturi turistice de lux, de la o multitudine de zone special amenajate pentru pasionaţii de scuba diving, la plaje izolate ce îţi lasă sentimentul că te afli singur în mijlocul unui paradis tropical.

 

* * *

 

Puerto Rico (ce în spaniolă se traduce prin „port bogat”) este un arhipelag ce include o insulă principală cu acelaşi nume, la care se adaugă alte insule, cum ar fi Mona (cu aproximativ 200de peşteri ce păstrează simboluri ale populaţiei indigene taino), Culebra şi Vieques. Capitala şi cel mai populat oraş este San Juan, iar limbile oficiale sunt spaniola (predominantă) şi engleza.

 

* * *

 

Puerto Rico s-a aflat sub dominaţie spaniolă timp de patru secole, iar tradiţiile culturale ale localnicilor sunt rezultatul unui amestec între cultura spaniolă, amerindiană africană şi americană. Iniţial, teritoriul de astăzi portorican a fost locuit din cele mai vechi timpuri de către populaţiile de amerindieni, dintre care s-au remarcat în mod special cele aparţinând Tribului Taino. Aceştia sunt de altfel şi cei care au botezat pământul ce îl aveau în stăpânire, cu numele de Borinquèn. În popor, Puerto Rico mai este numită drept „la isla de Encanto” (altfel spus, „Insula încântării”).

* * *

În anul 1493 Cristofor Columb a ajuns pe Insula Puerto Rico (ce a numit-o „Insula San Juan Bautista” – în onoarea Sf. Ioan Botezătorul) şi a revendicat-o în numele monarhilor Imperiului spaniol. Atraşi în mod special de numeroasele zăcăminte aurifere, noii cuceritori au ales să rămână aici în număr mare, întemeindu-şi aşezări pe teritoriul ce l-au denumit mai apoi „Portul bogat”. Din păcate însă, colonizarea spaniolă a condus la anihilarea triburilor de indigeni taino, iar pentru a lucra plantaţiile de cafea şi trestie de zahăr au fost aduşi sclavi din Africa.

* * *

După ce a suferit de-a lungul timpului mai multe tentative de invazie a francezilor, olandezilor şi britanicilor, la sfârşitul secolului XIX (mai precis în anul 1898), în urma Războiului spaniolo-american, insulele ce formrază Puerto Rico (în urma Tratatului de pace semnat la Paris) au fost cedate de Spania, Statelor Unite ale Americii.

* * *

Beneficiind de o climă temperată, ideală pentru petrecerea unor zile de concediu de neuitat, cu o apă limpede ce coboară până la o adâncime de 30 de metri (perfectă pentru scufundări) şi cu păduri tropicale dese, formate din arbori de cedru, palmieri sau abanos, Puerto Rico este cu adevărat un paradis tropical ce merită a fi vizitat.

Plajele Luquillo, Condado şi Pine Grove sunt perfecte pentru familiile cu copii, iar îndrăgostiţii pot alege plajele Balneario de Montserrate sau Balneario Seven Seas. Cât despre micuţele insule Culebra şi Vieques, aceste sunt recomandate în special romanticilor în căutare de locuri discrete. Pe Insula Culebra, clasificată drept rezervaţie naturală, o să găsiţi unul dintre cele mai vechi sanctuare de păsări (unde încă mai poate fi admirat pelicanul maro – o specie pe cale de dispariţie) dar şi câteva mamifere, cum ar fi de exemplu o populaţie de cerbi cu coada albă.

De asemenea, iubitorilor de natură le spunem că în Puerto Rico au şansa de a vizita pe lângă plantaţii de avocado, banane, nuci de cocos ori zahăr, şi Bosque Estatal de Guanica – cea mai bine conservată pădure subtropicală din Caraibe.

Şi să nu uităm de Laguna bioluminiscentă (una dintre cele câteva lagune de acest profil din lume) din oraşul Fajardo (o mică localitate situată în partea răsăriteană a insulei Puerto Rico). Aici noapte veţi avea ocazia să fiţi martorii unui spectacol impresionat de culoare şi lumină, oferit de milioane de micro-organisme marine ce eliberează o substanţă verde-albăstruie, extrem de plăcută ochiului.

* * *

San Juan este capitala şi cel mai populat oraş din Puerto Rico. Fondată în secolul XVI de către spanioli, aşezarea este gazda unuia dintre cele mai frumoase porturi din regiunea Caraibe. Fiind centrul financiar, cultural şi turistic al insulei, San Juan este în acelaşi timp şi iniţiatorul a numeroase evenimente sportive importante.

Cei ce ajung în San Juan vor întâlni aici o arhitectură foarte diversă, datorată atât dimensiunii aşezării cât şi influenţelor culturale ce le-a suferit de-a lungul timpului. Cea mai veche parte a oraşului (San Juan Viejo) cuprinde o reţea de drumuri înconjurate de case vechi, cu două etaje, renovate cu măiestrie. Aici puteţi vedea Barracks Ballaja (în prezent muzeu şi sediul a mai multor organizaţii culturale), La Fortaleza (reşedinţa guvernatorului Puerto Rico din secolul XVI), mai multe pieţe publice (cum ar fi Plaza de Armas, situată în faţa primăriei) şi Catedrala San Juan Bautista.

Însă dintre toate obiectivele oraşului San Juan, ce sunt puse la dispoziţia vizitatorilor, cu siguranţă cel mai impresionant rămâne Castelul sau fortăreaţa lui San Felipe del Morro, ridicat în secolul XVI şi denumit astfel în onoarea regelui Filip al II-lea al Spaniei. Construcţia încă îşi mai păstrează măreţia de altă dată, având şi astăzi în picioare zidurile sale exterioare, posturile de santinelă, un far şi locurile strategice unde erau plasate tunurile. Anual, pragul său este trecut de un număr impresionant de turişti.

* * *

Arecibo, reprezintă cel mai mare oraş din Puerto Rico şi este situat în regiunea de nord, într-o zonă cu numeroase peşteri şi dealuri împădurite. Aşezarea mai este cunoscută şi sub numele de La Villa del Capitan Correa, în memoria unei bătălii câştigată de căpitanul Antonio Reyes Correa şi câţiva soldaţi ai armatei spaniole, ce au respins o invazie britanică.

La 16 kilometri sud de Arecibo, se află un observator ce deţine unul dintre cele mai puternice telescoape radar din lume.

Şi tot acest oraş mai găzduieşte şi casa fondului forestier Cambalache (ce conţine plantaţii de eucalipt, tec şi mahoe) şi Farul Lighthouse (cu un muzeu, o zonă de recreere şi un restaurant unde este o încântare să serviţi masa).

* * *

Un alt loc deosebit de atrăgător din Puerto Rico, îl reprezintă Dorado (situat la aproximativ 20 kilometri de San Juan), apreciat de turişti în mod special pentru terenurile sale de golf.

Patronul oraşului este Anton de Padova, sărbătorit de localnici în fiecare an pe 13 iunie. Cât despre cel mai cunoscut obiectiv turistic, acesta este Biserica Sanctuarul lui Hristos, unde există o statuie impresionantă ca mărime, a Mântuitorului.

 

* * *

 

Şi nu putem părăsi Puerto Rico, fără a vă spune câteva cuvinte şi despre Ponce, oraşul unde îşi are sediul guvernul ţării. Situată în sudul insulei, aşezarea este a doua ca număr de locuitori după San Juan.

În secolul XIX, Ponce a fost martorul unei dezvoltări arhitecturale înfloritoare, inclusiv al naşterii unui stil arhitectural denumit „Ponce creol”. Astfel, s-a folosit un amestec de Art Nouveau şi stiluri neoclasice, care în final au oferit oraşului un aspect unic.

Dacă vă decideţi să treceţi prin Ponce, vă spunem că pe lângă Plaza Las Delicias (piaţa principală a oraşului) cu a sa Fântână a Leilor, mai puteţi vizita Catedrala Ponce, Muzeul Pompierilor, Castelul Serralles şi Cruceta El Vigia (un turn de observare cu vedere la oraş). Şi bineînţeles cel mai vechi cimitir din Puerto Rico, descoperit în anul 1975 (un centru ceremonial indigen).