Teatrul Colibri a pregătit o săptămâna colorată, veselă, emoționantă, creativă, jucăușă și nostalgică
19 March 2021
„1989. Jurnalul unei Revoluții”, subtitrat în franceză, a fost difuzat pe mai multe meridiane
22 March 2021

Retrospectivă Ulrike Ottinger, instanțe diferite ale feminității și feminismului, la One World Romania

În fiecare an, One World România aduce în atenția cinefililor figuri legendare de cineaști a căror viziune lărgește ceea ce se înțelege în mod obișnuit prin „film documentar”. Retrospectiva de anul acesta este centrată pe opera polimorfă și foarte puțin cunoscută a lui Ulrike Ottinger, care va prezenta opt dintre filmele cineastei germane realizate între anii ‘70 și anii 2010, dar și ultima ei producție, autobiograficul ”Paris Calligrammes” (2020).

Tema One World România de anul acesta surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume și, adeseori, în călătoriile sale, Ulrike Ottinger are tendința de a filma femei pe care le ascultă, le privește cu tandrețe și le urmărește în timpul activităților lor cotidiene. Din acest punct de vedere, filmografia ei funcționează și ca un album de figuri feminine extrem de complexe și de variate. Nu întâmplător seria de vizualuri OWR14 pornește de la imagini din filmele lui Ulrike Ottinger.

Retrospectiva Ulrike Ottinger va conține două filme timpurii de ficțiune, ”Madame X” (1978) și ”Jurnalul unei bețivance” (1979), cinci documentare de călătorie ori de observație socială (”China: The Arts – The People” – 1986, ”Countdown ”- 1990, ”Exile Shanghai” – 1997, ”Southeast Passage” – 2002 și ”Under Snow” – 2011), un scurtmetraj, ”Superbia – The Pride” (1986), și cel mai recent film al cineastei, ”Paris Calligramme” (2020), care revizitează perioada ei de început de carieră, petrecută între Paris și Berlin.

Cea de-a 14-a ediție One World România va avea loc anul acesta în două etape: fizic, la București, între și 21 și 30 mai, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 31 mai și 6 iunie.
Abonamentele pentru perioada 21-30 mai, desfășurată în locații fizice din București, sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/one-world-romania) în număr limitat (50) și asigură intrarea la toate proiecțiile festivalului, catalog și alte materiale promoționale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte și la alte evenimente speciale.