Festivalul Internaţional de Teatru Clasic, Ediţia a XXII-a, Arad 12-20 noiembrie 2016
2 November 2016
Festivalul Internațional de Film Studențesc – HyperFest și-a desemnat câștigătorii ediției din 2016
2 November 2016

Săptămâna Filmului Maghiar, ediția a 10-a, 6-13 noiembrie 2016

Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București organizează în perioada 6-13 noiembrie 2016 a zecea ediție a Săptămânii Filmului Maghiar la București. Scopul acestei gale a filmului maghiar este să ofere o privire generală asupra producției de film maghiar din anul precedent și să prezinte varietatea, spiritul și prezentul cinematografiei maghiare.

Săptămâna Filmului Maghiar la București se va desfășura și în acest an la Studioul Horia Bernea a Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecții este liberă. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză.

Ediția a 10-a a Săptămânii Filmului Maghiar la București demarează cu pelicula Mama mea și alți țăcăniți din familie, regizată de FEKETE Ibolya, care va fi prezentă în seara de deschidere.

Conform tradiției de a prezenta anual câte-un festival de film în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar, la această ediție invitatul nostru este Festivalul de Film Tisza Mozi din Szolnok, titlu sub care se organizează alternativ, la doi ani, Festivalul Internațional de Film al Artelor Plastice, respectiv Festivalul de Film Științific. Sub egida acestui festival prezentăm la București filmele premiate în 2016 la Festivalul Internațional de Film al Artelor Plastice, publicul putând viziona și un film experimental de Kardos Sándor, respectiv filmele de animație ale lui Ulrich Gabor.

Programul Săptămânii Filmului Maghiar din acest an cuprinde 8 filme artistice, dar și un film experimental, filme documentare, filme de animației și scurtmetraje, producții delicatese pentru iubitorii celei de-a șaptea arte. În categoria filmelor artistice veți putea vedea pe marele ecran filme prezentate în premieră la București, pelicule care au avut succes în anul care a trecut, la festivaluri internaționale de film de pe mapamond: Mama mea și alți țăcăniți din familie, Nu vă dați jos pantofii, Noaptea ta e ziua mea, Demimonde și Week-end, și să nu-i uităm nici pe cei mai tineri spectatori, cărora le recomandăm filmele Fanfara o ia razna și Blestemul mumiei negre.

În programul de film documentar de la Săptămâna Filmului Maghiar proiectăm un film documentar cu o temă delicată, viața lui Miko Imre și relația sa cu securitatea (Supraviețuire sau serviciu public? Miko Imre și Securitatea), respectiv filmul documentar al lui Muhi Andras Pires, intitulat Echipa maghiară — ‘… încă 50 de minute…’, despre secretele de culise care au dus selecționata maghiară de fotbal la un Campionatul European, după 40 de ani de absență.

Lumea festivalieră este obișnuită deja cu ziua 0, astfel și noi începem Săptămâna Filmului Maghiar pe data de 6 noiembrie cu o expoziție în care prezentăm istoria cinematografiei maghiare prin intermediul unor fotografii cult.

Ediția jubiliară din acest an cuprinde și alte manifestări conexe, precum concertele susținute de formațiile David Yengibarian Trio, Bende Zsot Quartet, saxofonistul Toth Viktor care va evolua alături de cântăreața Petra Acker și formația One More Minute, respectiv formația Mocsok 1 Kolykok din Miskolc.

Invitații Săptămânii Filmului Maghiar la București vor răspunde cu plăcere la întrebările adresate de cinefili și de spectatori, în cadrul unor întâlniri cu publicul menționate în caietul program. Zi de zi vom avea invitați cineaști, precum regizori (Fekete Ibolya, Domokos Janos, Ulrich Gabor), actori (Czukor Balazs, Gryllus Dorka, Simon Kornél), producători (Herner Daniel), editori (Papp Vivi) cu care publicul bucureștean va putea dialoga, căci dialogul, cunoașterea și înțelegerea sunt obiectivele principale ale Săptămânii Filmului Maghiar.

Așteptăm publicul român cu filme incitante, fantastice, pentru ca publicul să cunoască cultura maghiară prin intermediul culturii cinematografice maghiare contemporane.

Filmele vor fi introduse seară de seară de către profesorul universitar Radu Igazsag, critic de film și regizor de filme de animație.

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la București, ediția a 10-a poate fi consultat pe site-ul institutului: http://bukarest.balassiintezet.hu.

Kosa Andras Laszlo

director

Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București

Csegedi Magdolna

coordonator Săptămâna Filmului Maghiar la București

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.thefashionspot.ro, www.learningnetwork.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.