Literatura turcă în pericol. Cum se vede în România
14 June 2019
Timpul prezent în literatură – Bogdan Suceavă: ”Am vrut să scriu o carte utilă, în măsura în care literatura mai poate fi utilă azi.”
14 June 2019

Scriitorul francez Didier Decoin, de la Premiul Goncourt la fascinația pentru Japonia

Foto. Alexandru Dolea

La invitaţia Institutului Francez, scriitorul Didier Decoin, secretar general al Academiei Goncourt a fost prezent la Bucureşti în cadrul Sezonului România-Franţa 2019. Romanul său “Biroul pentru Grădini şi Iazuri”, a fost publicat recent la editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

“Biroul pentru Grădini şi Iazuri” este romanul unei călătorii iniţiatice din Epoca Heian, periplul unei tinere femei care-şi iubeşte soţul şi dincolo de moarte. Între rivalităţi politice şi ritualuri seducătoare, Didier Decoin surprinde atmosfera unei Japonii care se abandonează rafinamentului şi simţurilor.

Diana Joicaliuc a stat de vorbă cu scriitorul francez despre fascinația pentru Japonia, dar mai ales despre pasiunea pentru scris și…parfumuri, despre dragoste în vremuri superficiale, despre arta politeții și a modestiei, dar și despre ce mai înseamnă astăzi Premiul Goncourt.

Traducerea interviului a fost asigurată de Alexandra Adam.