PEȘTII DORM? de Jens Raschke – premieră pe țară
7 November 2016
Teatrul InDArt continuă programul Duminicilor la Teatru cu premiata comedie ‘Divorț în ziua nunții’.
7 November 2016

Seară dedicată lui Fritz Lang, unul dintre cei mai importanţi inovatori ai limbajului cinematografic, la ZFGXI

Zilele Filmului German, ediția a XI-a:  4-10 noiembrie 2016, Cinemateca Eforie, un eveniment organizat de Goethe-Institut.

Astăzi, de la ora 18.00, proiecția peliculei „Fritz Lang”, în regia lui Gordian Maugg – un lungmetraj despre Fritz Lang, unul dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor, și originea capodoperei sale, „M – Eine Stadt sucht einen Mörder” –, urmată chiar de proiecția filmului „M”, de Fritz Lang, începând cu ora 20.00, inclus de pretigoasa revistă franceză „Cahiers du cinema” pe locul al șaselea în topul celor mai bune 100 de filme din toate timpurile.

Anul acesta, pe 2 august, s-au împlinit patru decenii de la dispariția lui Fritz Lang, unul dintre cei mai importanţi inovatori ai limbajului cinematografic, proclamat de către British Film Institute drept „Maestru al Întunericului” („Master of Darkness”).

 Detalii despre program, pe pagina de FB Zilele Filmului German și pe www.goethe.de/bukarest/

Cea de a patra zi a ediției din acest an a Zilelor Filmului German, un eveniment organizat de Goethe-Institut, este dedicată lui Fritz Lang, unul dintre cei mai importanți regizori ai tuturor timpurilor. Alegerea este motivată de faptul că anul acesta, pe 2 august, s-au împlinit patru decenii de la dispariția marelui regizor, scenarist și actor de origine germană.

Astfel, în seara acesta (luni, 7 noiembrie), de la ora 18.00, organizatorii au programat proiecția lungmetrajului „Fritz Lang”, în regia lui Gordian Maugg, peliculă care tratează geneza primei producţii sonore a regizorului, „M: Un oraş îşi caută ucigaşul”. Filmul regizorului Gordian Maugg nu are elementele specifice filmului documentar, ci, dimpotrivă, este un lungmetraj care încearcă să găsească propriile explicații pentru un eveniment istoric. Pelicula este alb-negru, iar la realizarea sa au fost folosite știri și comentarii originale.

Un film care a fost subtitrat în limba română pentru proiecția de la Cinemateca Eforie, nerecomandat minorilor sub 15 ani.

După „Fritz Lang“, de la ora 20.00, iubitorii de film din capitală sunt invitaţi să redescopere capodopera „M – Un oraș își caută ucigașul”, unul dintre cele mai cunoscute filme regizate de Fritz Lang, inclus de pretigoasa revistă franceză „Cahiers du cinema” pe locul al șaselea în topul celor mai bune 100 de filme din toate timpurile. Fritz Lang, în colaborare cu soția sa, Thea von Harbou, a creat nu doar un film sonor, folosindu-se de toate posibilitățile tehnice ale vremii și jonglând la perfecțiune cu mai multe genuri artistice, dar și o piatră de temelie în istoria filmului german, care continuă să fascineze spectatorul și în zilele noastre.

Proiecția din această seară a filmului este, de asemenea, subtitrată în limba română, filmul nefiind recomandat minorilor sub 15 ani.

Extrem de influent în artă în perioada cunoscută drept expresionismul german și proclamat de către British Film Institute drept „Maestru al Întunericului” („Master of Darkness”), Fritz Lang este unul dintre cei mai importanți inovatori din istoria cinematografului. Născut în 1890 la Viena și decedat în 1976 la Berverly Hills, regizorul, scenaristul și actorul Fritz Lang a produs filme în Germania, America și Franța, fiind considerat, datorită personajului său din „Dr. Mabuse“, inventator al stereotipului „geniu criminal”.

 

Cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German la București are loc în perioada 4-10 noiembrie 2016, la Cinemateca Eforie (filmele pentru copii sunt difuzate în parteneriat cu KINOdiseea). Prețul biletelor este de 10 lei, însă există și posibilitatea abonamentelor: 4 intrări à 8 lei, total 32 lei. Abonații Cinematecii Eforie beneficiază de tarife reduse. Programul casei de bilete este zilnic, între orele 14-20.

Ultima proiecție are loc în Club Control (joi, 10 noiembrie, de la ora 21.00), eveniment la care intrarea este gratuită. În Club Control va avea loc proiecția filmului „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!“, scris şi regizat de Oskar Roehleravând, urmată de concertul trupei germane Jolly Goods.

Organizator: Goethe-Institut

Parteneri: Control Club, TIFF

Sponsor: Lufthansa, Brot Manufactur

Parteneri media: Ştirile TVR, RFI România, News.ro, Accente, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultură, Calendar evenimente, Cinefan, Cinemagia, Filme şi Cărţi, Sub25, IQAds, LiterNet, Nine O’Clock, Romania Journal, Gratuitor