Ascultă Radio România Cultural Live

Bilet de îmbarcare spre… Cuba, pentru a afla povestea grupului Buena Vista Social Club

Cuba va povesteste - Buena Vista Social Club - 1

04 Octombrie 2020, 13:30

duminică, 4 octombrie… de la 13,44

Când spunem Buena Vista Social Club ne gândim la celebrul grup de muzicieni cubanezi care a susţinut concerte şi în Romania, de mai multe ori, ultima dată fiind în iunie 2014, în cadrul turneului internaţional de rămas bun.

* * *

Buena Vista Social Club, grupul care a făcut lumea să danseze, dacă ar fi să parafrazăm titlul cărţii „Cómo Cuba puso a bailar al mundo”, scrisă de jurnalistul Juan Carlos Roque García, o carte care cuprinde între paginile ei povestea a 20 de ani cu acest celebru şi îndrăgit grup.

* * *

Înainte de a fi numele acestei unei cunoscute formaţii cubaneze, Buena Vista Social Club a desemnat un club din Havana, foarte apreciat prin anii 40’ - 50’ ai secolului trecut. Era situat în Marianao, un cartier intens populat al capitalei cubaneze şi reunea un grup de membri care desfăşurau activităţi legate de muzică și dans. Datorită faptului că se bucura de o mare popularitate, locul a devenit un punct de întâlnire pentru muzicienii epocii respective.

Printre cei care au făcut parte din Buena Vista Social Club, de-a lungul anilor, îi amintim pe basistul şi compozitorul cubanez Israel Cachao López, pianistul Rubén González sau pe Arsenio Rodríguez, compozitor şi virtuos al chitarei cubaneze numite tres. (nota trad.)

Buena Vista Social Club

Buena Vista Social Club a fost un proiect muzical fără precedent, care a atras interesul internaţional pentru cea mai tradiţională muzică cubaneză. Grupul a fost alcătuit din muzicieni legendari, majoritatea retraşi din lumea scenei, care, în mod neaşteptat, au fost chemaţi pentru a înregistra un album ce avea să devină un succes extraordinar. Totul a început în anul 1996 în Havana. Ideea avut-o Juan de Marcos González (fost conducător al grupului Sierra Maestra) împreună cu Ry Cooder (renumit chitarist şi producător american), pe când încercau să realizeze un album pentru World Circuit Records (ce îşi are sediul în Anglia – nota red.). Înregistrarea sonoră a fost făcută la compania de discuri cubaneză EGREM, iar impactul pe care l-a avut atât sub aspect comercial, cât şi din punctul de vedere al criticii a fost atât de mare, încât a obţinut un premiu Grammy. În plus, a deschis şi calea spre realizarea unui film documentar, care a fost filmat live, în spectacol, de către celebrul regizor german de film Wim Wenders. Filmul a câştigat o nominalizare la premiile Oscar.


  • Omara Portuondo (vocals) and Papi Oviedo (Tres player) perform in the documentary Buena Vista Social Club: Adios

* * *

Între adevăratele legende ale muzicii care au făcut parte din Buena Vista Social Club îi enumerăm pe cântăreţii Manuel Licea „Puntillita”, Ibrahim Ferrer, Pío Leyva şi Francisco Repilado (cunoscut la nivel internațional sub numele de Compay Segundo), pe pianistul Rubén González, percuţionistul Angá Díaz şi Orlando „Cachaíto” López la contrabas.

Eliades Ochoa, cunoscut cântăreț şi chitarist, membru şi el în Buena Vista Social Club, îşi aminteşte:

Eliades Ochoa:Datorită proiectului Buena Vista Social Club, pot spune că am făcut înconjurul lumii, că am dus muzica cubaneză peste tot, de mai multe ori. Sunt sigur că aș putea spune că am fost ca un ambasador al muzicii cubaneze în lume, pentru că repet, nu mă tem deloc că mă înşel atunci când spun că am colindat pământul de mai multe ori. Şi oriunde merg, mă duc încrezător pentru că ştiu cât de mult place muzica mea, peste tot în lume. Merg plin de încredere pentru că aceasta este muzica pe care o fac, muzica pe care o respect şi care mi-a oferit tot ceea ce am până în momentul de faţă. Este o muzică pe care o fac cu atâta dragoste pentru că e muzica pe care o am în sânge.

Este posibil să mă consideraţi un om norocos pentru că nu m-am îndepărtat niciodată de muzica cu care am început. Şi poate că această muzică mi-a dat, ei bine, am spus deja că pentru tot ce am trebuie să îi mulțumesc muzicii pe care o fac, iar această muzică este cea tradiţională cubaneză.

Acum, eu mă gândesc, nu este vorba doar despre noroc, ci despre faptul că am muncit aşa cum trebuie încă din vremea când eram tânăr, foarte tânăr. Şi cred este mai potrivit să vorbesc despre acest lucru, mai degrabă decât despre noroc, deoarece un om poate fi norocos, dar dacă nu munceşti cum se cuvine, dacă nu pui ceva acolo... eu cred că norocul te însoţeşte o vreme, dar apoi te părăseşte, nu durează. În activitatea mea, eu am pus accentul pe calitate, seriozitate şi profesionalism, încă din anul 1963, în cadrul emisiunii „Trinchera Agraria”, la postul de radio CMKC din Santiago de Cuba, dar şi înainte de asta, când cântam la chitară ca să îmi câştig existenţa.

* * *

Buena Vista Social Club i-a făcut pe oameni să danseze peste tot în lume, chiar şi la Casa Albă, unde grupul a evoluat, în mod special, în anul 2015 pentru preşedintele de atunci, Barack Obama, în ciuda diferențelor politice profunde dintre Cuba şi Statele Unite ale Americii. Mai mult chiar, cu toată vârsta înaintată a membrilor săi, grupul a ajuns să susţină concerte în principalele capitale ale lumii, iar vânzările de discuri au atins cifre de milioane.

În anul 2016, după ce au trecut 20 de ani de la punerea în practică a Proiectului Buena Vista Social Club şi după ce o bună parte a starurilor care îl compuneau s-au stins, grupul a început un turneu de adio pentru a-şi lua rămas bun de la scenele internaţionale. Turneul s-a desfășurat sub numele de „Adiós Tour” şi a lăsat o amintire frumoasă în memoria muzicală a lumii. Fiindcă Buena Vista Social Club a însemnat mai mult decât o formaţie, a fost o „ambasadă culturală” care a marcat o etapă importantă în istoria Cubei, conform celor afirmate de Jesús „Aguaje” Ramos, coordonatorul muzical al grupului, într-un interviu acordat colegei noastre de la Radio Havana Cuba, Miladys Borges.

Jesús „Aguaje” Ramos: Buena Vista Social Club a fost, timp de mai bine de 20 de ani, cea mai de succes ambasadă a muzicii tradiţionale cubaneze, în întreaga lume. Deşi în formaţie au rămas încă oameni de bază care îşi fac treaba şi ne întâlnim tot timpul, noi ne-am luat deja rămas-bun. Grupul nostru a spus un „adio” de răsunet, după ce de-a lungul a 20 de ani am fost ambasadorii muzicii tradiţionale cubaneze împreună cu Compay Segundo, Rubén González, Orlando López, Omara Portuondo şi mulţi alţi muzicieni de talie mondială. Am avut succes la nivel internaţional şi acest lucru rămâne, nu se şterge. Îmi aduc aminte, făceam o fotografie, eram la Ierusalim şi spuneam: „Ce bine!”… auzeam limba arabă, dar lumea cânta „Chan Chan”, cânta „El Cuarto de Tula” şi nu ştiau vorbi spaniolă !

Buena Vista Social Club a continuat să cultive muzica, rădăcinile muzicii tradiţionale cubaneze, astfel că grupul nostru a susţinut şi pe mai departe spectacole cu ceea ce îşi dorea Enrique Jorrín, cu al său „Cha cha chá”, cu ceea ce a interpretat formaţia „Conjunto de Arsenio”, adică marile nume ale muzicii tradiţionale cubaneze.

Cea mai dragă amintire şi cea mai bună experienţă a fost frumuseţea relației noastre, faptul că nu a existat niciodată vreun fel de rivalitate între noi, nimic de genul acesta. Ne bucuram de ceea ce făceam fiecare. Orlando „Cachaíto” López, şi nu numai „Cachaíto”, ci şi Rubén González, se îmbrăţişau unul cu altul, spunând: „Ce bine ţi-a ieşit, ce frumos !”… Nu este nimic mai minunat pe lume decât să lucrezi fără să existe rivalităţi, doar aşa te poţi bucura de muzica celuilalt. Muzica nu este făcută ca să te iei la întrecere, pentru competiții există boxul şi luptele. Muzica este făcută ca să te bucuri de ea.

Realizat de Miladys Borges - RADIO HAVANA CUBA

(traducere – Diana-Maria Şincai)

Călător de weekend: 2 iunie – Ziua Națională a Italiei (Festa della Repubblica Italiana)  Bella Saturnia
Călătorii 02 Iunie 2023, 06:00

Călător de weekend: 2 iunie – Ziua Națională a Italiei (Festa della Repubblica Italiana) Bella Saturnia

Sate răspândite printre podgorii verzi, străjuite de  chiparoși, magnifice clădiri renascentiste și ferme...

Călător de weekend: 2 iunie – Ziua Națională a Italiei (Festa della Repubblica Italiana) Bella Saturnia
Calatorie in jurul lumii Sambata 27 Mai ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 27 Mai 2023, 06:55

Calatorie in jurul lumii Sambata 27 Mai ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitati speciali ES  Doamna Marija Kapitanovic Ambasadorul Republicii Croatia ES Doamna Raja Jhinaoui Ben Ali...

Calatorie in jurul lumii Sambata 27 Mai ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călător de weekend: Catacombele Parisului – cel mai mare osuar din lume
Călătorii 26 Mai 2023, 05:50

Călător de weekend: Catacombele Parisului – cel mai mare osuar din lume

Un labirint de galerii înțesate cu rămășițe umane șerpuiește pe sub romanticul Paris. Aceste catacombe ascund osemintele a...

Călător de weekend: Catacombele Parisului – cel mai mare osuar din lume
Călător de weekend: Kinderdijk (Olanda) – unde morile de vânt s-au luptat cu apa
Călătorii 19 Mai 2023, 06:00

Călător de weekend: Kinderdijk (Olanda) – unde morile de vânt s-au luptat cu apa

Mărginit de două râuri și aflat sub nivelul mării, satul Kinderdijk, aflat aproape de Rotterdam, ar fi fost demult...

Călător de weekend: Kinderdijk (Olanda) – unde morile de vânt s-au luptat cu apa
Călător de weekend: Muzeul Inocenței din Istanbul
Călătorii 12 Mai 2023, 06:00

Călător de weekend: Muzeul Inocenței din Istanbul

  În Istanbul există o extensie reală a romanului ”Muzeul Inocenței”, scris de Orhan Pamuk. Este...

Călător de weekend: Muzeul Inocenței din Istanbul
Radio România Cultural - Partener media al noii colecții semnată de designerul Liza Panait
Călătorii 11 Mai 2023, 06:12

Radio România Cultural - Partener media al noii colecții semnată de designerul Liza Panait

Interviu cu designerul Liza Panait difuzat în cadrul emisiunii Călătorie în jurul lumii - Realizator Magdalena...

Radio România Cultural - Partener media al noii colecții semnată de designerul Liza Panait
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Aprilie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 29 Aprilie 2023, 06:54

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Aprilie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali: E.S. Domnul Radu Ioanid Ambasadorul României în Statul Israel E.S. Domnul Hiroshi Ueda...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Aprilie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călător de weekend: Piața Registan din Samarkand – simbolul Uzbekistanului
Călătorii 28 Aprilie 2023, 06:16

Călător de weekend: Piața Registan din Samarkand – simbolul Uzbekistanului

Scena execuțiilor publice de pe vremea sângerosului Tamerlan, piața Registan a devenit un mare centru științific, între...

Călător de weekend: Piața Registan din Samarkand – simbolul Uzbekistanului
Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 16:30
Născut în România
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 17:00
PASIUNEA MEA, AGRICULTURA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj