Ascultă Radio România Cultural Live

FLORENŢA – ORAŞUL FAMILIEI MEDICI

17 Septembrie 2016, 13:20

Florenţa – unul dintre cele mai mari centre artistice ce şi-a câştigat faima universală pentru multitudinea de comori de artă din Evul mediu şi Renaştere, probabil unice în istoria omenirii, este considerat locul de naştere al Renaşterii şi este recunoscut ca fiind unul dintre leagănele de artă ale culturii mondiale, de la pictură la sculptură şi arhitectură, literatură şi muzică.

* * *

Florenţa – capitala Toscanei (situată aproape de centrul Peninsulei italiene, pe malurile râului Arno şi înconjurată de plantaţii de măslini şi viţă-de-vie), este cunoscută şi ca oraşul familiei Medici (fiindcă nici una dintre dinastiile care au guvernat aici, nu a influenţat atât soarta oraşului. Chiar dacă, de-a lungul timpului, aici au mai trăit şi alte importante personalităţi, cum ar fi de exemplu: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Dante, Machiavelli, Filippo Brunelleschi sau Galileo.

Însă Florenţa, este renumită în primul rând datorită clădirilor sale de-a dreptul fascinante, câştigându-şi faima internaţională pentru multitudinea de comori de artă din perioada Evului mediu şi a Renaşterii. Cele mai interesante pot fi văzute în dreptunghiul delimitat de Catedrală, Piaţa Signoria şi Bisericile Santa Croce şi Santa Maria Novella, dar se găsesc în mare măsură şi pe celălalt mal al râului Arno, în cartierul Oltrano.

* * *

Fondat în sec I î.e.n., drept colonie militară romană, oraşul Florenţa a fost controlat succesiv de goţi, bizantini şi longobarzi. Pe parcursul istoriei, Florenţa a fost Republică, reşedinţă a Ducatului Toscanei şi capitală a Italiei.

Aşa după cum am afirmat deja, splendoarea Florenţei ca oraş al artei se leagă în mare măsură de numele familiei Medici, care şi în ziua de astăzi, se bucură de respectul cuvenit. Despre această dinastie influentă, putem spune că a condus oraşul, sporindu-i atât bogăţia materială cât şi pe cea culturală, încă din anul 1434, când Casimo de Medici a preluat puterea în Florenţa. Datorită averii sale uriaşe, el a ajuns în scurt timp conducătorul de necon­testat al oraşului, cu toate că nu a îndeplinit niciodată o funcţie oficială. La rândul lor şi cei ce i-au urmat, au adoptat roluri de „mari mecena”. Unii au susţinut cultura, iar alţii, au introdus în oraş obiceiul Carnavalului.

În se­colul al XVI lea, familia Medici ajunsese cu adevărat, cea mai puternică din Italia. Din rândurile sale au fost aleşi chiar şi doi Papi ai Bisericii catolice, care însă din păcate, au devenit mai degrabă un simbol al luxului şi risipei, decât al modestiei şi al toleranţei. Drept pentru care, la moartea ultimului reprezentant al familiei, numele de Medicini mai avea doar puţin din strălu­cirea vechilor timpuri.

* * *

Pentru a admira farmecul Florenţei, cel mai indicat loc unde trebuie să mergeţi, este Piaţa Michelangelo, aflată pe malul sudic al râului Arno. De aici se poate surprinde întreaga panoramă a zonei, care cuprinde Domul, Palatul Vechi, Palatul Bargello şi clopotniţa octogonală a Fiorentinei Badia sau frumoasele poduri pe care le etalează oraşul. Ponte Vechio (în spatele căruia se înalţă culmile Apeninilor), este cel mai cunoscut dintre ele, datorită suprastructurii sale bizare.

Piaţa a fost construită la sfârşitul secolului XIX şi este dedicată marelui sculptor renascentist Michelangelo Buonarroti, drept pentru care aici puteţi admira câteva copii ale unora dintre lucrările sale.

* * *

Printre numeroasele atracţii ale oraşului Florenţa, mai merită amintite şi Muzeul de Arheologie (care adăposteşte o colecţie de exponate din perioada etruscă), Poarta Romană (ce datează din secolul XIV), Biserica San Lorenzo, Palatul Pitti, Grădina Trandafirilor (un parc construit în secolul XIX de către arhitectul Giuseppe Poggi), Teatrul Pergola (considerat primul din lume dintre teatrele dotate cu loji, în prezent princi­pala scenă a oraşului), Capela Magilor (ce include un ciclu de fresce celebre realizate de maestrul renascentist Benozzo Gozzoli), Palatul Strozzi (o construcţie renascentistă tipică flo­rentină) sau Galeria Uffizi (unul dintre cele mai celebre mu­zee din lume, care deţine opere ale lui Leonardo da Vinci, Titzian, Botticelli, Rafael şi Caravaggio).

Şi să nu uităm de Basilica di Santa Maria del Fiore (Domul din Florenţa), care este principala catedrală a oraşului, realizată din marmură policromă (verde din Prado, albă din Carrara şi roşie din Maremma). Construcţia sa a început în ultimii ani ai secolului XIII, sub îndrumarea lui Arnolfo di Cambio. Ulterior, planul Domului a fost completat de Filippo Brunelleschi. Complexul arhitectonic (constituit din Dom, clopotniţa şi baptisteriu) se găseşte aproape de Piaţa Signoria şi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

* * *

Oraşul Florenţa surprinde plăcut vizitatorul, prin îmbinarea pe care a in­staurat-o, între ceea ce înseamnă trecut şi prezent. Alături de turism, in­dustria uşoară (în special atelierele sale de confecţii de lux şi artizanat), oferă Florenţei bazele unei economii moderne şi dinamice, fapt ce ne face să ape­lăm la memorie şi să ne reamintim că aici au fost deschise primele bănci, încă din secolul III, iar moneda de aur (florinul), bătură în 1252, a ajuns să fie cunoscută şi folosită în întreaga lume.

De asemenea, aşezarea este cunoscută şi pentru felul în care a reuşit să combine într-un mod original arta şi ştiinţa, în Florenţa existând veche o universitate, care astăzi include mai multe specialităţi. Colecţiile sale vaste sunt păstrate în Biblioteca Naţională şi alte biblioteci celebre (Laurentian, Riccardiana, Marucelliana) sau în arhivele de stat şi municipale.

* * *

Pe parcursul anului, oraşul este gazda şi unor numeroase evenimente importante, cum ar fi de exemplu cele muzicale din „Maggio Musicale Florentino” sau prezentările de modă italiană.

Birmingham derivé. Continuare
Călătorii 02 Iulie 2024, 15:04

Birmingham derivé. Continuare

Din Brindleyplace, continui să parcurg spațiul canalelor din Birmingham. Sunt pur și simplu o turistă, nimic altceva. Dansez...

Birmingham derivé. Continuare
O zi în Birmingham
Călătorii 01 Iulie 2024, 09:26

O zi în Birmingham

Avionul a început să se zgâlțâie și a continuat să meargă prin turbulențe mult timp. Când tremurul a...

O zi în Birmingham
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Iunie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 29 Iunie 2024, 15:02

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Iunie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite E. S. Doamna Rana Mokaddem Ambasadorul...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Iunie ora 19 Realizator Magdalena Tara
ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3
Călătorii 16 Iunie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3

În anul 1822, în oraşul Baracoa a avut loc un eveniment care a provocat o mare agitaţie socială: la Comisia...

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3
ILUSTRATE DIN CUBA:  Enriqueta Faber 2
Călătorii 15 Iunie 2024, 08:00

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 2

Nu sunt puţine cazurile de femei care, în secolele trecute, pentru a-şi practica profesia aleasă au fost nevoite să...

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 2
Paros (Grecia) – insula de marmură
Călătorii 14 Iunie 2024, 09:30

Paros (Grecia) – insula de marmură

Multe capodopere ale sculpturii antice, între care celebra Venus din Milo , expusă la Muzeul Luvru , au fost realizate...

Paros (Grecia) – insula de marmură
ILUSTRATE DIN CUBA : Enriqueta Faber 1
Călătorii 09 Iunie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA : Enriqueta Faber 1

În cadrul emisiunii Ilustrate din Cuba colegii noştri de la Radio Taino vă vor spune povestea extraordinară a unei...

ILUSTRATE DIN CUBA : Enriqueta Faber 1
Konya (Turcia) – orașul dervișilor rotitori
Călătorii 07 Iunie 2024, 09:30

Konya (Turcia) – orașul dervișilor rotitori

A fost unul dintre principalele oraşe ale marelui Imperiu Hitit , popor de origine indo-europeană, care s-a stabilit în...

Konya (Turcia) – orașul dervișilor rotitori
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 10:00
O oră cu Dana
Ascultă live Radio România Cultural
07:15 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru